FED’in indirimi yine önceden alınıyor!
.
Dün ABD’den; beklenenden iyi gelen verimlilik ve birim işgücü maliyetleri moralleri yükseltti. FED toplantısına kalan sürenin azalması ve en azından 25 baz puanlık indirimin “garanti” görülmesi de iyimserliği arttırıp borsalarda dört gözle beklenen yükselişlerin yaşanmasına yardımcı oldu.
Önümüzdeki Çarşamba gününe kadar bu hava sürecek gibi. FED’in faiz indirmesiyle rahatlaması beklenen piyasalar, bunu çok daha önce satın almaya başladı bile.
Yıl sonuna yaklaşılmışken; kimse keyiflari kaçıracak haberleri duymak istemiyor, her zamanki gibi olumlu haberler abartılıyor. Son zamanlarda hemen herkesin diline pelesenk olduğu gibi yine “yurtdışı belirleyiciydi”. Dow Jones vadeli kontratlarındaki ’artı’100 puanların üzerine çıkması sadece borsaya alım getirmedi. Bonoya alım, dövize de satış geldi. Gösterge bono faizleri yüzde 16.85 bileşikten 16.65’e geriledi. Dün; aynı gün valörlü işlemlerde günün en düşüğü ile en yükseği arasında 9 baz puanlık bir hareket olurken, bugünkü valörlü işlemlerde fark 21 baz puana kadar çıktı.
IMKB 100 endeksi 1.507 puanlık bir artış ile 55.521’den kapatırken VOB’un Aralık kontratında da kapanışlar bazında 1.800 puanlık yani yüzde 2.6’lık bir yükseliş yaşandı. Bu yükselişler sırasında “...55.050, 57.600 bir önceki zirvelere yakın olan 58.500 seviyeleri(nin) hedef...” olduğuna değinmiştim. Yaşananlar yılı iyi kapatma çabalarının devamı.
Bu haftanın 57.600’ün üzerinde kapanması (hayli zor olmakla beraber mümkün) durumunda FED’in ve ardından da TCMB’nin muhtemel faiz indirimleriyle yıl sonu yeni rekorlarla bile kapanabilir. 58.500’ün üzerindeki bir kapanış 61.700’ün yolunu açabiliyor. Tüm bu iyimserliğin yine de kısa vadeli olacağına inanmama rağmen, arızi de olsa yeni yükseklerin görülme ihtimalini de yadsımamak gerek.
Dow Jones endeksinde 13.760’ın üzeri hayli zor. Hele ki 14.000 seviyesinin yukarı kırılması FED’den 50 baz puanlık bir faiz indirimi gelse dahi zor görünüyor. ABD’de konut satışlarında son kırk yılın; yıllık bazdaki en büyük düşüşü yaşanırken, ABD endekslerinde rekor kırılmasını beklemek hayli zor.
Bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülke piyasaları, ABD’den tamamen “boşanırsa” o zaman durum farklı olabilir. Ancak ABD bizim gibi ülkelerin mallarını almazken, nasıl bu “ayrışma” olacağı da ayrı bir tartışma...
“Hayli tedbirli iyimser” olarak ’saman alevi ömürlü’rallilere katılmakta ancak tedbiri elden bırakmamakta fayda var.