Şampiy10
Magazin
Gündem

Esas sürpriz ABD enflasyonu!

Dün Japon Merkez bankası faizleri yüzde 0.25 (25 baz puan) arttırdı. Hem de 9 üyeden 8’inin oyu ile...

ABONE OL
Vatan Haber

Dün Japon Merkez bankası faizleri yüzde 0.25 (25 baz puan) arttırdı. Hem de 9 üyeden 8’inin oyu ile... Gelişmelere bakarak ileride “kademeli” olarak arttırabileceğinin sinyali piyasalarca pek fazla ciddiye alınmasa da (şimdilik), dünkü piyasalarda ABD tüketici enflasyonunun beklentilerin üzerinde çıkması esas tedirginlik konusuydu.

Japon yeninin faizlerindeki artışla ’ “carry trade” olarak anılan işlemlerin sonuna yaklaşıldı mı?’sorusu daha da sık sorulmaya başlanacak.

Nedir bu “carry trade” denilen işlemler?

Basit olarak geçen yıl 20 Kasım’da yen paritesinin 118 olduğu bir zaman; 1 milyon dolar karşılığı yeni yüzde 0.25’ten borçlanıp, bu parayı dolara çevirdiğimizi varsayalım. Bu doları eğer yüzde 5.25’ten ABD piyasalarında 91 günlüğüne, 19 Şubat’a kadar yatırmış olsak, elimize 1.013.271 dolar geçecekti. Borç aldığımız yenleri ödemek için elimizdeki dolarları dolar/yen paritesinin 120 olduğu bir anda da satmış olsaydık, gerekli yeni almak için 983.948 dolar ödeyecektik. Aradaki 29.323 dolar da bizim kârımız olacaktı. Yani 91 gün için yüzde 2.93’lük bir kâr.

İkinci alternatifte; yine aynı tarihlerde yen borçlanıp, bunu dolara çevirdikten sonra 1.45 kurdan YTL’ye döndüğümüzü ve bu YTL’leri de yüzde 17.50’den MB’na plase etmiş olduğumuzu varsayalım. 19 Şubat geldiğinde elde ettiğimiz YTL faizi ile birlikte elimizdeki tüm YTL’leri 1.3850’den dolara dönmüş ve yine aynı yen borcumuzu kapatmış olsaydık, bu işlemden net kârımız 109.296 dolar olacak tı ki yine aynı sürede yüzde 10.93’lük net getiri demektir.

İşte bu denli cazip bir fırsat penceresinin kapanması, kapanmasa bile yen fonlama maliyetlerinin yükselmesinden dolayı kârların azalacak olması tedirginliğin sebebiydi. Aslında fazi kararının açıklanmasının sonrasında piyasalar ciddi bir tepki vermediler. Yen; dolar karşısında bir ara 119.40 seviyelerine kadar değer kazanmasına rağmen, yeniden 121 seviyelerine kadar geriledi.

Ancak asıl sürpriz haber öğleden sonra geldi. ABD Ocak ayı TÜFE’yüzde 0.1 artış beklenirken 0.2 arttı. Daha da önemlisi Çekirdek TÜFE yüzde 0.2 beklentiye karşın 0.3 olarak açıklandı ki esas piyasaları tedirgin eden bu rakamdı. Beklentilerin üzerindeki enflasyonun FED’in faiz indirim beklentilerini uzağa itelerken, faiz artışları mı konuşulmaya başlanacak endişesi tüm piyasalarda satış getirdi.

Belki de tek istisna, emtia piyasalarıydı ki, hem altın hem de petrol fiyatları, ’enflasyon yaratabilecek kadar talep var olmaya devam ediyorsa, fiyatlar daha da artacak’beklentisiyle yükseldiler.

Dünün Japonya ve ABD haberlerinden en fazla etkilenen borsası yine IMKB oldu. Reuters’ın haberine göre Morgan Stanley adlı yatırım bankasının, İş Bankası hisselerindeki 31 milyon lot’luk hisse satışı ve bazı aracı kurumların Türk bankacılık sektöründeki alım önerilerini, “tut” şeklinde değiştirecekleri haberleri düşüşü hızlandırdı.

Bono ve borsadaki hızlı yükselişlerin düzeltmesi başlamış görünüyor. Nereye kadar devam edeceğine bir başka yazıda değinmek üzere...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.