Enflasyon iyi, faizler iner mi?
.
Enflasyon gerçekleşmesi Merkez Bankası’nın “beklediği” yönde oldu. Tüketici fiyatları (TÜFE) Ocak ayında yüzde 0.29, üretici fiyatları (ÜFE) ise yüzde 0.23 oranında arttı. Her iki endeksteki beklenti sırasıyla yüzde 0.13 ve sabit kalması yönündeyken, açıklanan rakamlar bu beklentilerin çok az üzerinde geldi.
Bu takamlarla yıllık TÜFE; Aralık ayındaki yüzde 10.1’den, Ocak ayında 9.5’e düştü. Aylık bazdaki artışa rağmen, yıllık ÜFE ise yüzde 8.1’den, Ocak’ta yüzde 7.9’a geriledi.
Özellikle TÜFE’nin beklentilerde yüksek çıkmasında gıda fiyatlarının yüzde 1.46 artmasın etkili olmuş görünüyor. Diğer yandan “kur geçişkenliği” etkisini göstermeye başlamış. Artışın alt kalemlerine bakıldığında; Ocak ayında dolar kurlarının 1.52’lerden 1.65’lerin üzerine çıkmasının, fiyatlama davranışlarında etkili olmaya başladığını görülüyor. Yine de bu etkinin çok da ciddi boyutlara ulaşmadığını söylemek mümkün.
Bu veriler doğrultusunda; MB’nin önceki üç ayda yapmış olduğu 375 baz puanlık toplam indirime bir 50 baz puan daha eklemesi yüksek ihtimal. Ancak yavaş yavaş dünyadaki deflasyon sürecinin sonuna yaklaşılıyor. Emtia, özellikle de bizi en fazla ilgilendiren petrol fiyatlarında 35 dolarlık “taban platosuna” gittikçe yaklaşıyoruz. Bundan böyle enflasyonla mücadeledeki küresel katkıların etkisi azalacaktır.
Bu ay yapılacak PPK’dan çıkacak karar; büyük ihtimalle indirimlerin sonuncusu olacak. Her ne kadar düşük bir ihtimal gibi gözükse de seçim döneminde olunmasından dolayı “son indirim” 100 baz puana bile çıkabilir.
Faiz indirimleri kurları etkiler mi?
Küresel krizin ortasında paraların “faiz esneklikleri” neredeyse kayboldu. Faizi pratikte sıfır olan dolar, faizi 2 olan euroya karşı 32 iş günü içinde yüzde 13.5’i aşan oranda; 1.47’lerden 1.27’lere kadar değer kazanabiliyor. Her ne kadar gelişmekte olan piyasalar bu durumdan “mecburen” ayrışsa da faiz indirimlerinin etkisi sınırlı kalıyor.
Dolar/euro paritesindeki hareketler, kurlar üzerinde faizlerden daha fazla söz sahibi. Önceki gün 1.2709’lara kadar gerileyen dolar, TL karşısında 1.6675’e kadar değer kazandı.
Pariteye baktığımızda 1.2850’nin üzerinde bir kapanış olması durumunda 1.3135’e hatta 1.3250’ye kadar bir yükseliş olabilir. Böylesi bir hareket kısa vadede dolar/TL kurları üzerindeki baskıyı hafifletecektir.
Paritenin yeniden 1.24’leri ziyaret ettiği sıralarda bir de MB’den yeni bir faiz indirimi gelmişse, TL’nin yeniden “strese” girmesi kaçınılmaz olacaktır.