Şampiy10
Magazin
Gündem

ECB yeni ihaleler yapacak!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dün bu haftanın en önemli olayı hayata geçti ve ECB, ikinci LTRO (Longer Term Refinancing Operation-Uzun Vadeli Fonlama Operasyonu) ihalesini yaptı. İhaleye katılan 800 banka, ECB’den 3 yıllığına yüzde 1 faizle 529.5 milyar euro “borç” aldılar. Piyasa beklentileri 480 milyar, benim beklentim ise 600 milyar euro seviyelerindeydi.

Rakamın üç aşağı beş yukarı piyasaların beklentisi civarında çıkması piyasaları çok da fazla etkilemedi. Asıl dikkati çeken borç alan banka sayısının fazla oluşuydu. Bir önceki ihalede 523 banka 489 milyar euro kullanmıştı. Bankaların sayısının artmış olması, birçok bankanın bu “ucuz kaynağın” nihayet farkına varmış olduğunu gösteriyor. Vadesi gelen kısa vadeli 230 milyar euroluk repo yoluyla fonlanan paranın uzun vadeye kaydığı düşünülürse yaklaşık “net borçlanma” 300 milyar euro seviyesinde. Vadenin uzaması da aslında bankacılık sisteminin elini rahatlatan bir unsur. Toplamın 130 milyar euroluk kısmının İtalyan bankaları tarafından kullanıldığı dedikodusu da İtalyanların sorunu 3 yıl sonraya öteleme çabası olarak değerlendirilebilir.

Rakamın daha önceleri konuşulduğu gibi 1 trilyon euroya ulaşmaması bir yandan “iyi” haber. Demek ki sorun o kadar büyük değilmiş “algısı” yaratıyor. Ancak banka sayısının fazlalığı, rakamın 500 civarında kalmış olması bu ihalenin “son” olmayacağı (Geçtiğimiz hafta bu yönde piyasa dedikoduları çıkmıştı) yeni LTRO ihalelerinin yolda olduğu izlenimini güçlendiriyor.

Her ne kadar piyasaların ilk tepkisi “pozitif” olsa da bu kadar çok bankanın ihaleye katılmış olması, yeni ihale ihtimalinin “belirmesi” ile piyasalar günün sonunda (bizim piyasamız kapandıktan sonra) kâr realizasyonuna yöneldiler. İhale öncesinde 1.3486’ya kadar yüksel(ebil)en euro/dolar paritesi, günün sonuna doğru 1,3350 seviyelerine kadar gerilerken, 1,790’a kadar yükselmiş altın fiyatları da 1.714’lere kadar geriledi.

“Beklentiyi al, gerçekleşmeyi sat” yaşandı bir anlamda. Piyasalar ECB’nin likiditeyi “boca etmediğini” görünce bir parça hayalkırıklığıyla almaktan çok, satışı tercih etecekler gibi görünüyor. Sıra Bernanke’nin konuşmasına (bu yazı yazıldığı sırada henüz daha yapmamıştı) geldi. Hatta piyasalar buna ECB’nin ihalesinden daha fazla önem atfediyor. Ne de olsa ECB daha çok Avrupa’yı ilgilendiren bir politika izliyor. Halbuki Fed’in söyleyecekleri tüm dünyayı ilgilendiriyor. Ben, Ben Bernanke’nin çok da fazla “köşeli” bir yorumda bulunacağını sanmıyorum. Piyasa “yuvarlak” bir konuşmanın içinde III. BPP’ye (Bedava Para Paketi) dair ipuçları görmez ise satışlar daha da hızlanabilir.

Kritik gösterge euro/dolar paritesi olacak. Haftayı 1.3440’ın üzerinde kapatamazsa tüm piyasalarda yön aşağı dönebilir!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.