Düşen petrolün faydaları!
.
Altındaki “acımasız” düşüş, emtianın geneline yayılan ve bu arada petrolü de vuran düşüş dalgasını “gölgeledi”. Altın kadar sert olmasa da aybaşında 111 dolar seviyesinde olan; bizim tabii olduğumuz; Brent petrolü dün 98 dolara kadar geriledi. Yüzde 11.7’lik bir düşüş anlamına geliyor.
Bireysel yatırımcılar için altındaki düşüş kötü haber olsa da, petroldeki düşüş hepimizi yakından ilgilendiren “iyi bir haber”. Neden mi?
İlk fayda cari açığa: En önemli ithalat kalemimiz olan enerjinin içinde doğal gazdan sonra petrol en büyük paya sahip. Fiyatının gerilemesi cari açığı daraltıcı bir etki yapacak! Geçtiğimiz yıl Başbakan Yardımcısı Babacan’ın açıkladığı her 10 dolarlık hareketin cari açığa 4 milyar dolar yansıdığı varsayımından hareketle 110 dolardan 100 dolara düşüş, cari açığımızı 4 milyar dolar daraltacak demektir. Ortalamalar baz alındığından bu etkinin rakamlara yansıması için yılın önemli bir bölümünde 100 doların altında kalması gerekiyor.
İkinci fayda enflasyona: Dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda faiz oranlarında 50 baz puanlık “toptan” bir indirime gitti. Politika faizi, alt ve üst bantları 50’şer baz puan indirdi. Bakan Çağlayan’ın “Geç kalmış ama doğru bir karar” olarak nitelediği bu kararın dayanaklarından birinin düşen emtia fiyatlarının olduğunu MB de dile getirmiş. PPK kararıyla; artan sermaye girişlerinden bahsedilirken; dolaylı olarak kurlar üzerinde artan “TL’nin değerlenme” baskısını azaltmak amaçlanmış. TL’nin değer kaybı her ne kadar enflasyon üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olsa da düşen petrol fiyatları bunu fazlasıyla dengeleyecek, hatta etkiyi olumluya çevirecektir.
Üçüncü fayda “pompa fiyatlarına” yansıyacak olan indirim: Büyük olasılıkla yarın, en geç Cuma günü benzin ve motorinin pompa fiyatlarında bir indirim olacak. Teknik olarak bu indirime petroldeki düşüşün tamamı yansımıyor. Zira son 5 günlük ortalamaya bakılıyor, kurdaki gelişmeler dikkate alınıyor ve indirimin yapılacağı günün Platts’daki (Londra’da petrol fiyatlarının sabitlendiği piyasa) değerlerine bakılıyor.
Son fiyat ayarlamasından bu yana; 5 günlük ortalamalardaki düşüş yaklaşık yüzde 5.7. TL aynı dönemde hemen hemen sabit kalmış . Bu ortamda, rafineri çıkış fiyatlarında yüzde 5’e yakın bir indirim gelebilir. Pompa fiyatlarındaki vergi yükünün, rafineri fiyatlarına oranla yüksek olmasından dolayı bu indirimin, nihai pompa fiyatlarına yüzde 1.5-2 oranında yansıması ihtimali yüksek! Tabii ki bu varsayımda bu akşamki sabitlemeye kadar petrol fiyatlarında ve dolar/TL kurlarında önemli bir değişiklik olmayacağı varsayımı var!
Depoları boş olanların bilgisine...