Şampiy10
Magazin
Gündem

Çok hızlı rallinin sonuna yaklaşıldı

Bu hafta ABD piyasalarını iyi takip etmek gerekiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisindeki artış dikkat çekici. Wall Street’in ciddi bir düzeltme yapma ihtimali yüksek. O zaman bizim piyasalar da bundan olumsuz etkilenecektir

ABONE OL
Vatan Haber

Bu hafta ABD piyasalarını iyi takip etmek gerekiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisindeki artış dikkat çekici. Wall Street’in ciddi bir düzeltme yapma ihtimali yüksek. O zaman bizim piyasalar da bundan olumsuz etkilenecektir

Başbakan Erdoğan; 24 Ocak’taki SPK’nın 25’inci kuruluş yıldönümünde borsayı kastederek; “Toparlanmaya başlandı ve dün akşam itibariyle tekrar 42 bine kadar çıkıldı. İnanıyorum ki, 48 bini aşacak bu ülke” demiş. Mutlaka bir bildiği vardır!

En azından umutlar o yönde. Ancak zaman belirtmemiş. Üç vakte kadar bir zamanda bu seviye aşılabilir. Ama üç hafta, ama üç ay, ama üç yıl....

Bence de aşılabilir. Neden olmasın? Ama 3 yıl sonra aşılacak 48 bin endeks seviyesi bugün için pek bir şey ifade etmiyor.

Sayın Erdoğan’ın övgüyle söz ettiği İMKB’deki hareketin kesintiye uğrama ihtimali bu hafta artıyor. Nedenine gelince...

FED açıklamaları önemli
Uzun zamandan beri “günün ekonomik endikatörü” olmaktan çıkmış ABD 10 yıllık tahvil getirileri 1 Aralık’taki 4.41 seviyelerinden, geçtiğimiz cuma günü 4.90’a kadar yükseldi. Buradan bir düşüş olsa bile teknik hedef olarak önümüzde 5.04 ve 5.23 seviyeleri duruyor.

Bu hafta Salı ve Çarşamba günü yani 30-31 Ocak’ta FED toplantısı var. Bu toplantıdan bir faiz değişiklik kararı çıkması beklenmiyor. Ancak toplantı sonrası yapılacak açıklamalar önemli.

Eğer toplantı sonucunda ’faizleri değiştirmedik ama enflasyon endişelerimiz artarak devam ediyor’ mealinde bir açıklama gelir ise piyasalar bunu bir faiz artış sinyali olarak algılayabilir. Bu da FED’den görünür gelecekte faiz indirimi bekleyen tüm piyasalar için “soğuk duş” etkisi yapabilir. Gerçi FED yine bu denli bir şok yaratmak istemeyecek, “mutad” bir söylemle bunu yumuşatmaya çalışacaktır.

Bu toplantının sonucunun önemli olduğu, Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin son iki haftaki zirvelerinde yatay hareket etmelerinden izlenebiliyor. FED’den sert bir mesaj gelmezse piyasalar 20-21 Mart’ta yapılacak bir sonraki FED toplantısına daha çok var deyip, kendi ’oyunlarını’ sahnelemeye devam edebilirler. Ancak benim beklentim önümüzdeki bir-iki hafta içinde ABD hisse senedi piyaslarında ciddi bir düzeltmenin şu veya bu sebeple başlayacağı yönünde.

Dolarda 1.455 mümkün
Dow Jones endeksinde 12.400, S&P 500 endeksinde 1.415’in altında günlük kapanış olduğu takdirde ciddi bir düzeltme hareketi başlayabilir. ABD’deki olumsuz gelişmelerin tüm piyasalar gibi bizim piyasalarımızı da etkilemesi kaçınılmaz.

Yıl başında yaşanan “müthiş” para girişiyle İMKB yükseldi, faizler ve kurlar da geriledi. Faizlerde psikolojik olarak önemli 20 bileşik seviyeleri, dolar kurlarında da 1.41’li seviyelere kadar düşüş oldu.

Yıl başındaki satışla 160 baz puana kadar yükselen 2 yıllık “bono-varlık swapı” farkları (spread) 100 baz puanın altına gelince hem bonoya olan iştah azaldı, hem de döviz satışı durdu, yerini alışa bıraktı. Geçen haftayı 20.20 bileşik faiz ve 1.4310 dolar/YTL alış seviyelerinden kapatan piyasalarda bu hafta olumsuz bir seyir izlenmesi daha yüksek bir olasılık.

Bono cephesinde; satışların sürmesi durumunda 20.50 ve ardından da 20.80 seviyelerine kadar bir düzeltme yaşanabilir ki; bu son ihraç edilen yeni gösterge bonoda zarar yazılması demektir. Böylesi bir hareket tedirginliği artırabilir.

Döviz cephesinde ise 1.4340 seviyesinin üzerindeki günlük kapanış, 1.4440 ve hatta 1.4550’lere kadar uzanan bir harekete neden olabilir. Bu seviyelerin kısa zamanda aşılması zor. Ancak aşıldığı durumda yeni bir resimle karşı karşıya kalabiliriz.

İMKB’ye baktığımızda ise, yukarıda değindiğim ABD borsalarının, iç piyasa dinamiklerinden bile daha fazla ağırlığı hissedilebilir. 42.100’ün üzerinde kalındığı takdirde halen daha 43.320 seviyelerine çıkılabilir. Ancak olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda; ki daha yüksek olasılık; sırasıyla 41.060-40.150 ve 39.430 seviyeleri dahi görülebilir.

Bence; Erdoğan’ın “gönül isterdi” tarzındaki tahminin gerçekleşmesi “biraz” zaman alacak...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.