Şampiy10
Magazin
Gündem

Çizgiler kalınlaştıkça gerilim tırmanıyor!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ukrayna'da yaşananlar piyasalar için kritik. 25 Mayıs’taki seçimler öncesi AB veya IMF’nin bir yardım paketi açıklaması hayli zor. Ülkenin Rusya ve AB yanlısı olarak ikiye bölünmesi durumunda işler çok farklı boyut alacak.

Ukrayna’da hafta sonu önemli gelişmeler oldu. Eski Başbakan YuliyaTimoşenko serbest bırakılıp, “Euromaidan”da konuşma yaparken, eski Başbakan VikyorYanukoviç azledildi. Yanukoviç’in nerede olduğu netlik kazanmazken, ikametgâhı “devlet malı” haline geldi. Ülkenin Rusya yanlısı “doğusundaki” bazı vilayetler merkezi hükümeti tanımadığını açıkladı.



Sochi Kış olimpiyatları dün sona erdi. Putin artık mesaisini Ukrayna’ya verebilir hale geldi! AB ile serbest ticaret anlaşmasının Yanukoviç tarafından imzalanmamasıyla başlayan gösterilerin ülkenin “karpuz gibi ortadan ikiye” bölünmesine kadar vardıran bu sürecin kısa vadede “suhuletle” sona ermesini beklemek hata olacaktır.

Gösteriler sırasında 77 kişinin öldüğü Ukrayna’nın “iflâs (default)” noktasına hayli yaklaştığı bu dönemde 25 Mayıs’ta yapılacağı açıklanan seçimler öncesi AB’nin veya IMF’nin bir yardım paketi açıklaması hayli zor. Yine de finansal piyasalar seçimi bekleyecekler, seçim sonrasındaki hükümetin (Bu arada doğu bölgesi bu seçimlere katılacak mı o da ayrı bir tartışma konusu) nasıl bir politika izleyeceğine bakarak bir yol çizecektir. Çok büyük olasılıkla yeni hükümet (eğer ülke halen daha tek parçaysa) IMF ile bir anlaşma yoluna gidecek ve gelişen ülkelere sirayet edecek yeni bir kriz yaratmayacaktır. Bu “ideal senaryo”!

Ancak ülkenin Rusya yanlısı ve AB yanlısı olarak ikiye bölünmesi durumunda işler çok daha farklı olacaktır.

Ukrayna neden bu kadar önemli derseniz, bir yanda Rusya, diğer yanda AB (ve devamında tün “Batı dünyası”) olduğundan dolayı gelişmeler bizi yakından ilgilendiriyor. Ukrayna, Türkiye için bir “ayna” olabilir.

Gündemi yoğun bir hafta

Önceki hafta da belirttiğim üzere gelişen ülkelerdeki “hareketlilik” geçtiğimiz hafta da devam etti. Üstelik can kayıpları da artmaya başladı. Venezuela ve Tayland bu konuda öne çıkan ülkeler oldu. İnternet düzenlemesi ve gündemde olan HSYK ve MİT düzenlemeleri Türkiye’nin algısını da etkiliyor. Bu haftaya da gelişen ülkelerdeki gerginlikler damga vuracak.

ABD ve AB’deki konut satışları, PMI verileri de bu haftanın önemli göstergeleri olacak. Ancak gelişen ülkeler yine de “öncü gösterge” olmaya devam edecek. Ukrayna’daki gelişmeler ise bizim için daha fazla izlenmesi gerekenlerin başında gelecek!

Altın 1.300 doların altına iner mi?

Altın fiyatlarında 1.324 ons/dolar bu hafta önemli bir seviye. Aşılmasını beklemiyor, 1.297-1.302 bandının test edilmesini bekliyorum! Olaki 1.324 aşılacak olur 1.361 dolar seviyesi gündeme gelecek ki bu durumda altının, Ekim 2012’den bu yana gelen düşüş trendi kırılmış demektir. Bu trendin henüz kararlı bir şekilde kırıldığına inanmıyorum. Yanılıyor da olabilirim. İyisi mi bu hafta; ve kararlı bir trend oluşmamışsa önümüzde hafta da; kenarda durup bir süre izlemekte fayda var.

Doğalgaz fiyatlarına dikkat

Bizde kuraklık, “yağmur duasına” çıkılacak denli ciddi boyutlara ulaştı. Umarım Nisan yağmurları bereketli olur. Aksi takdirde kuraklığın etkilerini yılın ikinci yarısında enflasyon ve “zorunu ithalat” olarak göreceğiz. Bizde kurak bir kış geçerken, ABD’de sert bir kış hüküm sürüyor. Hatta ABD ekonomik verilerini bozacak denli sert geçiyor kış Kuzey Amerika’da! Bu durum şimdilik en fazla ABD’deki doğalgaz fiyatlarını etkiliyor. Her ne kadar Ukrayna’daki “erkin el değiştirmesi” bu yükseliş için “mazeret” olarak kullanılsa da işin aslı pek öyle değil. Zira doğalgaz boru hattı olmaksızın öyle kolaylıkla “taşınabilir” bir meta değil. Bu nedenle ABD’deki soğuk hava ve buna bağlı olarak artan doğalgaz talebi ile Ukrayna’dan kaynaklanabilecek operasyonel risklerin aynı kefeye konmaması daha doğru olacaktır.

ABD’deki doğalgaz kontratlarının fiyatları Ocak ayının ortasından bu yana yüzde 60’a yakın arttı. Kahve ile birlikte son birkaç ay içinde en fazla yükselen emtiadan birisi. Geçtiğimiz hafta görülen 6.40 (kübik feet/dolar) seviyesi önemli bir eşik. Kısa vadede aşılması zor görünüyor. Aşılacak olur ise 7.80 seviyesi yeni hedef olacak ki bunu şimdilik beklemiyorum!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.