Carry trade’de alarm!
.
FED’in ve Bush yönetiminin krizi çözebilmek adına ‘şapkadan çıkardıkları her tavşan’ dönüp dolaşıp doları vuruyor. Krizin varlığının resmi olarak kabul edildiği geçen yıl Ağustos ayından bu yana şapkadan bir çok “irili ufaklı tavşan” çıkartıldı. Sihirbazlık; ne borsalardaki, ne de doların değerindeki düşüşleri durdurmaya yetmedi.
Emtiaları geçtik, yüzde 0.5 faize rağmen yenin bile dolar karşısında değer kazanması; doların ne denli zaafiyet içinde olduğunun bir başka kanıtı.
Bu ‘curcuna’ sırasında grafikte de görüldüğü gibi çok önemli bir trend son iki günde aşağı yönde kırıldı. Gelişmekte olan piyasaların besleyicisi “carry trade” için hiç de iyi bir haber değil!
Dünkü ilk atak sırasında 99.77 görüldü ancak kapanış 100’ün üzerindeydi. Şimdilik euro/yen tarafında da önemli bir sorun yok. Bu nedenle şimdilik sert bir düşüş olmayacaktır. Ancak bugün Cuma ve haftalık kapanış açısından önemli. 101.50 seviyesinin altında kapanış olması durumunda, 97.50 ve ardından da 90-92 yen aralığına kadar bile uzanabilecek ve carry trade’i artık anlamsız hale getirecek seviyeler görülebilir.
FED biçare mi?
FED’in attığı her adım kadük kalıyor. Aslında her yeni kararda çok da fazla yeni bir şey yok. Her adım likidite vermeye yönelik. Her seferinde daha çok likidite verince, arzı bollaşan doların da değeri düşüyor.
Sorunun likidite (illiquidity) olmadığının, olayın aslında bir “donuk” sorunu (insolvency) olduğunun artık itiraf edilme zamanı yaklaşıyor. Zira alınan her karar önce olumlu algılansa da sonrasında ‘balçıkla sıvanamayan’ sorun yeniden gündeme geliyor.
11 Mart’ta açıklanan kötü kaliteli menkul kıymetlerin ‘iyi kaliteli!’ ABD hazine bonolarıyla 28 günlüğüne değiştirilmesi, kötü kaliteli menkullerin doğrudan satın alınıp bunların zararının “kamuya” yüklenmesinden önceki son “iri tavşan” gibi görünüyor.
Şapkada saklanan son tavşan; kalitesi ne olursa olsun her türlü ev kredisine dayalı menkul kıymetin “nominal değerinden” FED tarafından satın alınması gibi görünüyor. Bu tavşan şapkadan çıktığında, kapitalist sistem ve artık varlığından söz edilmesi hayli zorlaşan “serbest piyasa” kavramları çok ciddi bir şekilde sorgulanacaktır.
Son tavşanın şapkadan çıkması FED’in biçare (çaresiz) kaldığını teyit etmiş durumda.