Bu hafta İMKB’de yükseliş trendi kırılır mı?
.
NOEL Baba rallisi beklerken borsalarda işler pek de umulduğu gibi gitmiyor. Paniklemek gerekir mi? Şimdilik değil. Mart 2009’dan bu yana yaşanan yükseliş trendi aşağı yönde kırılmadıkça piyasalar açısından bir sorun yok.
Geçtiğimiz hafta dünya piyasaları görece olarak sakin seyrederken, bizim piyasalarımızda nahoş bir hava vardı. Hep “pozitif ayrışmaya” alışmış olan bizim piyasalarımız bu kez dünyadan “negatif ayrıştı!” Bu da başta amatör yatırımcılar olmak üzere birçok piyasa katılımcısını şaşırttı.
Negatif ayrışmamızın nedenleri neydi derseniz...
Benim dikkatimi çekenler:
* BDDK Başkanı hafta ortasında yapılan Finans Zirvesi toplantısında; bu seneki kârların da dağıtılmayacağını söyledi. (Aslına bakarsanız bir önceki yıl da farklı değildi. Ama başta bankalar olmak üzere İMKB endeksleri ‘rekorlar’ kırdılar.) Diğer yandan bankacılar; 2010 yılındaki kârlarına ulaşamayacaklarına dair her türlü platforma “beklenti yönetimi” yapıyorlar. Bu iki ‘veri’ bankacılık hisselerindeki kâr realizasyonlarını hızlandırdı! Bankacılık hisselerindeki satışlar da endeksteki düşüşü...
* Merkez Bankası’nın borç alma faizini yüzde 1.75’e indirdiği ‘teknik faiz indirimi’ sonrasında bankalararası para piyasasında gecelik ya da kısa vadeli faizler neredeyse “sıfıra yakınsadı”. Dövizini açığa satan ya da elindeki hissesini satan ve kısa vadede “faiz bulamayan” hedge/yatırım fonları döviz pozisyonlarını kapattılar. Kur yükseldi. Tedirginliği bu sefer de kurlar artırdı.
* Son enflasyon raporundan sonra, Merkez Bankası’nın faiz indirmesi tartışılan başlıklar arasına girdi! Aslında hisselere yarayacak olan bu durum, yeni döviz girişlerini “sınırlayacağı” için kurları yukarı itti, bu da havayı olumsuz etkiledi.
* Yıl sonu sebebiyle bazı fonlar tüm bu sebeplerle pozisyon kapamalarını erkene aldılar!
Her ne sebeple olursa olsun, piyasalarda bir huzursuzluk olduğu kesin. Yıl sonu iyi kapanır, Noel Baba rallisi piyasalara coşku verir derken, işler pek de umulduğu gibi gitmemeye başladı. Paniklemek gerekir mi?
Şimdilik değil! Ne zamana kadar derseniz...
Mart 2009’dan bu yana gelen trend aşağı yönde kırılmadıkça sorun yok.
Bunun için bugün 64.300’den geçen (her gün yaklaşık 95 puan artan) yükseliş trendinin kırılıp kırılmadığına bakmak gerekir. Eğer aşağı yönde bir kırılma olursa da bu kırılmanın; yeni mal almak için “korku yaratma amacıyla” mı yoksa, gerçekten de “pozisyon kapatıp, çekip gitme amaçlı mı” olduğuna bakmak gerekecek.
Pozisyon kapatma amaçlı bir hareketin; geçtiğimiz haftanın ikinci yarısına benzer bir hızla devam etmesi, yani trendin “kararlı bir şekilde kırılması” durumunda; ana düzeltme seviyelerinden biri olan 59.900-60.000’e kadar bu hafta içinde inilmesi işten bile değil.
Yok eğer satış hareketi korku yaratıp yeni mal alma amaçlıysa; bu durumda satışlar gün sonuna doğru karşılanacaktır. Her halükârda gün sonunda trend seviyesinin üzerinde kapanışlar olup olmadığına bakacağız.
Böylesi bir sath-ı müdafaa hareketi sırasında yükseliş trendi de korunacaktır. Kısa vadede “savunmanın” elinden geleni yapacağını ve bunun da işe yarayabileceğini düşünüyorum. Ancak trendin sık sık “test ediliyor” olması kırılma ihtimalini de artırıyor. Ancak bu kırılmanın bu hafta olmaz ise yeni yıla kalması da yüksek bir olasılık.
“Noel Baba Rallisi” ile “kâr cebe yakışır” arasında tercih yapmanın zor olduğu bir günlerdeyiz. Karar vermekte zorlananların yükseliş trendinin kritik seviyelerini yakından takip etmesinde fayda var!
Çin enflasyonu yükseliyor!
Hafta sonu Çin’in Kasım ayı tüketici enflasyonu 5.1 olarak açıklandı. Son 28 ayın en hızlı yükselişinin yaşandığı Kasım ayı için beklenti 4.7 idi. Üretici fiyatlarının da 6.1 arttığı Çin’de faiz artışı sürecinin başlaması bekleniyor.
11 ve 23 Kasım’da zorunlu karşılık oranlarını 0.50 puan artıran Çin Merkez Bankası’nın (People’s Bank of China) bu oranları yükseltmesinin yanı sıra politika faizlerini de artırabilir. Son 1 yılda gıda enflasyonunun yüzde 11.7’ye ulaştığı Çin’de bu önemli bir sorun olarak otoritelerin karşısına çıkıyor.
Çin’de faizlerin yükseleceği, faizler olmasa da zorunluk karşılıkların aratabileceği endişeleri Çin Borsası’nı da ciddi olarak “vuruyor”. Hal böyle olunca; yani Çin büyümesini yavaşlatacaksa; dünya ve de ABD bunda fayda sağlayabilir mi? Emtia fiyatlarındaki artışa bahane kalmaması açısından “olumlu” bir haber. Ancak küresel hisse senedi piyasaları için aynı şeyi söylemek hayli zor!