Acropol Paketi: Yolun başı!
.
Meis’te nihayet açıkladı Papandreu: Yunanistan resmen yardım için başvurdu. AB ve IMF, komşu başvurmadığı için yardım sürecinin başlayamadığını açıklamışlardı. Açıklama Moody’s’in Yunanistan’ın yatırım notunu en düşük yatırım yapılabilir seviye olan A3’e indirmesinin ve Yunanistan’ın 2 yıllık bono getirilerinin yüzde 10.7 ile tarihi zirvelerine çıkmasının hemen ardından geldi. Böylelikle “başvuru aşaması” da geçildi ve bir AB ülkesi ülke ilk kez “yeni IMF”nin kapısını çalmış oldu!
“Yeni IMF” zira; G-20’ler IMF’ye yeni dönemde “sorunlu ufak tefek ülkeleri ayak altından temizleme” misyonu verdiler. Son “müşteri” de Yunanistan...
45 milyar euroluk bir paket gündemde. Önemli kısmı; Avrupa Merkez Bankası’nın sermayesine yaptıkları katkı oranında AB ülkelerinden gelecek! Kalanı da IMF aracılığıyla sağlanacak.
Bu rakamın 10 milyar euroluk olacağı konuşuluyor. Kotası 1.25 milyar dolar (823 milyon SDR) olan Yunanistan’ın IMF’den kullanabileceği limitin üstüne çıkılacak. Gerçi kriz sırasında kim bu kotlara riayet ediyor ki? Bu kez de edilmeyecek gibi...
Asıl mesele bu paketin işe yarayıp yaramayacağında. Eğer AB ülke parlementoları (özellikle de Almanya) kısa zamanda onaylarsa belki paket işe yarar. Yok eğer karar süreci uzarsa paketin “sürpriz etkisi” bir anda uçup gidecektir. Cuma günü bizim piyasalarımız kapalıyken gelen bu haber sonrasında hem Yunan piyasaları, hem de euroda ciddi toparlanmalar ol(a)maması da bu endişeleri yansıtıyor.
19 Mayıs’tan önce paketin Yunanistan’ın kullanımına hazır hale gelmesi bekleniyor. Nefesler tutulup o güne kadar umarım beklenmez. Böyle bir şey olur ise, piyasaların tepkisi bugünden çok daha sert olacaktır.
Büyük resme baktığımızda; paketin hemen çıkması ya da gecikmesi çok önemli değil. Asıl önemli olan paketin çıkması! Ancak bu Yunanistan için iyi bir haber gibi görünse de AB için hiç de iyi bir haber değil. Bundan sonra sıradakilerle uğraşacaklar. Kimler mi? Portekiz ilk aday gibi. Portekiz-Almanya bonoları arasındaki puan farkları artmaya devam ediyor.
Yunanistan’ın notu düşürüldüğü sırada İtalyan bankalarının bazılarının da notları düşürüldü. Euro bölgesinin en borçlusu İtalya’nın, kamu borçlarının GSMH’sına oranı yüzde 115.8 ile Yunanistan’ı bile geride bırakacak boyutlarda. İspanya pusuda bekliyor.
Piyasaların “baskısı” ile açıklanmak zorunda kalınan paket, AB için bir ilk. Ancak korkarım son olmayacak! Acropol paketi olsa olsa bundan sonra değişik ülkeler için açıklanacak olanların bir ilki olarak tarihe geçebilir. Bu paketi; Colleseum (İtalyan), Matador (İspanyol) ve Porto (Portekiz) paketleri izlerse kimse şaşırmasın.
Wall Street’te yeni zirveler görülebilir
GELELİM AB cephesinde yaşanan gelişmelerin piyasalara etkisine...
Yunan sorunu çözüm yoluna girdi algılaması, bir süredir yatay seyreden ABD piyasalarını Cuma günü kriz sonrasındaki yeni zirvelerine taşıdı. Ancak euro/dolar paritesinde euro lehine olan değişim tam olarak bu coşkuyu destekler nitelikte değil.
Yine de haftanın ilk günlerinde bu havanın da etkisiyle ABD piyasalarında yeni yükseklere doğru bir hareket yaşanacak görünüyor. Dow Jones’ta 11.295, S&P 500’de de 1.229 seviyelerinin test edilmesi mümkün görünüyor. Bu yeni yüksekler görüldükten sonra hafta içinde sınırlı bir düzeltme sürecine de şahit olabiliriz. S&P’de 1.185-1.160; Dow Jones’ta da 10.940-10.730 bandının test edilmesi söz konusu. Hatırda bulundurmakta fayda var, Dow Jones’ta son 53 iş gününden sadece 11 gün düşüş yaşanmış ve 5 Şubat’tan bu yana yaşanan yükseliş trendinde yorgunluk emareleri gözleniyor.
İMKB 60 bin sınırını aşacak mı?
ABD piyasalarındaki olumlu hava İMKB’yi yukarı iter mi? Haftanın ilk günlerinde bunun denendiğini göreceğiz. İMKB 100’de 59.300 seviyesinin üzerinde günlük kapanış olması durumunda yeniden 60.100 hedefi gündeme gelecektir. Ancak bu seviyenin üzerinde kapanış ol(a)madığı takdirde 57.050 seviyesinin test edildiğini görebiliriz.
Hangi yöne gidileceği ile ilgili en iyi ipucu euro/dolar paritesinden gelecek. Zira Cuma günü paritede görülen hareketler, piyasanın pakete çok da inanmadığı/güvenmediği yönünde. 1.3350’nin üzerinde haftalık kapanış olması önemliydi, euro bunu başardı. Bu kapanış; 1.3460-1.3540 seviyesine kadar bir yükselişi destekleyebilir. Ardından asıl hedef 1.3650 seviyesi olacaktır. Paritedeki böylesi bir hareket hem emtiaları hem de borsaları daha yüksek seviyelere taşıyacaktır.
Yok eğer Cuma günü paritede görülen 1.3203 dip seviyesinin altına inen bir hareket ile karşı karşıya kalacak olur ise bu durumda euro/dolar paritesinde 1.3085-1.3125 bandına doğru bir hareket yaşanacaktır ki bu varlık piyasaları için hiç de iyi bir haber olmayacaktır. Bugün pariteye bağlı olarak günün ikinci yarısında haftanın ne yöne gideceği daha net ortaya çıkacaktır.