Şampiy10
Magazin
Gündem

ABD’nin banka stres testi, stresi azalttı!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Salı günü Fed’in Açık Piyasa Komitesi’nin toplantısı vardı. Fed, faizleri değiştirmedi ve ABD ekonomisinin “ılımlı” bir şekilde toparlandığını söyledi. Piyasaların beklediği “sterilize edilmiş likidite” ya da “III.BPP” gelmedi!

Bu açıklama öncesinde yatırım bankası JP Morgan’ın hem temettü miktarını arttıracağı, hem de hisseleri (geri) alacağını açıklaması banka hisseleri başta olmak üzere ABD piyasalarını yükseltti. Hem de ne yükseliş. Bütün ABD endeksleri krizdeki en yüksek seviyelerini gördü! JP’nin açıklaması aslında işleri biraz karıştırdı. Zira Fed’in bankaların stres testinden geçmeden temettü ödememeleri yönünde “tavsiye” kararı vardı. JP’nin açıklamasından piyasanın anladığı, bu bankanın stres testinden geçtiği şeklindeydi.

JP böyle bir açıklama yapınca; Fed de stres testi sonuçlarını normalde bugün açıklayacakken, Salı günü açıklamak durumunda kalmış. Teste tabi tutulan 19 bankadan 15’i testi geçmiş. Ally Financial, Citigroup, Suntrast ve Metlife Fed’e göre yüzde 5 olması gereken “Tier 1 sermaye oranını” tutturamamışlar. Her ne kadar açıklama piyasalar kapandıktan sonra yapılmış olsa da JP’nin açtığı yoldan neredeyse tüm piyasa geçti ve yeni zirveler geldi! (JP’nin piyasaları “yönlendirmesine” dair bir soruşturma açılacak mı merakla izleyeceğim!)

ABD piyasalarının estirdiği “meltem” diğer hisse senedi piyasalarıyla beraber bizim piyasalarımızı da yükseltti. İMKB 100 Endeksi 60.450 direncini de aşarak 60.835’ten kapandı. Bugün, yarın bir önceki zirve olan 61.778 seviyesinin test edilmesi, hatta 62.025’teki teknik hedef seviyesine bile çıkılması söz konusu. Ancak bu seviyelerin aşılması için ABD borsalarındaki coşkunun devam etmesi, Dow Jones’un 13.660 ya da S&P 500 Endeksi’nin 1.435 seviyelerine doğru ‘yola çıkması’ gerekiyor.

Bu arada olan altına oldu ve 1.680 seviyesi de aşağı kırılarak, 1.639’a kadar geriledi. İlk destek 1.610 seviyesinde.

Dünün asıl şaşırtıcı gelişmesi İMKB’nin yüzde 2.44 arttığı bir günde hem dolar/TL kurları (1.7940’ı da aşarak) 1.8085 seviyesine kadar çıkarken, gösterge bono bileşik faizleri 9.47’ye kadar yükseldi. Bir başka deyişle hem kur, hem faiz hem de borsa yükseldi aynı günde. Aslına bakarsanız faiz dışındaki her iki ana piyasadaki hareketler yurtdışı kaynaklı. Nasıl ki hisse senetleri dışarısı yükseldi diye yükseldi, kurların yükselmesi de diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki yükselişten etkilendi.

Anlaşılan gelişmiş ülkelerdeki stres azaldıkça, gelişmekte olan ülkelerdeki artacak!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.