Şampiy10
Magazin
Gündem

AB faiz indirimi ve ABD verisi bizi vurdu!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) “politika faizini” sürpriz bir kararla 25 baz puan indirmesi ve ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi kendi bölgelerini değil, bizim de dahil olduğumuz gelişen piyasaları vurdu.

Bence ECB’NİN, bu kararı en azından 18 ay önce vermesi gerekiyordu. Almanya’ya rağmen alındığı konuşulan bu “geç kararın” işe yarayıp yaramayacağı şüpheli. Zira bankacılık sistemini zapt-u rapt alması planlanan Avrupa BDDK’sının hayata geçişi ertelendi. Basel III’e geçiş ertelendi. AB’deki bankaların “Tahsili Gecikmiş Alacakları (TGA)” yeni rekorlar kırıyor. LTRO geri ödemeleri devam ediyor, yenisine dair bir açıklama, ipucu yok! Sonuç olarak AB için tek başına faiz indirimi çok anlamlı değil.

Nitekim Alman DAX Endeksi’nin yükselememesi de bir anlamda bunu gösteriyor! Kararda güçlü eurodan zarar görenlerin etkisi büyük gibi .

Asıl sürpriz; ABD’nin Ekim ayında “kepenk kapatmaya rağmen” 204 bin kişiye tarım dışında istihdam sağlamış olmasıydı. Beklenti 125 bin kişilik bir artış idi. Fed’in “parasal daraltmaya” Mart 2014’ten daha yakın bir zamanda başlatabileceği endişesi gelişen ülkeler için “kötü haber” oldu. Gerçi ABD borsaları Cuma günü Fed’i bir yana bırakıp, ekonominin toparlanmasını “satın aldı”!

İran cephesine dikkat!

Bu “hedef şaşırtmanın” ardında iki motif olabilir. İlki tabii ki yılsonuna yaklaşıyor olmamız. Kimse “tekere çomak sokmak” istemiyor. “Yılı böyle bitirelim, bonusları alıp, cebe koyalım. Yeni yılda duruma bakarız” diyorlar. İkincisi ise alternatif yatırımların o kadar da cazip olmaması. Şimdi hisse senetleri moda, ABD tahvilleri (getirileri yükseldi, daha da yükselecek!) ve emtia “demode”. Yatırım fonları şimdilik bu piyasalar moda olana kadar uzak duracaklarından ABD’deki hisse senedi endeksleri TDİ sonrasında değil düşmek, yükseldi bile. Bir başka gerekçe de hisse senetlerinin fiyat/kazanç oranlarının yükselecek ABD bono faizleriyle hesaplandığında “beklenen fiyat-kazanç oranlarının” düşük çıkmasında. Bu da ilerisi için talebi arttırıyor.

Benim tahminim bu gerekçelerin hemen hepsinin Fed’in “daraltma” kararını alma tarihi yaklaştıkça “tarih” olacağı yönünde.

Bu yaşananların bizim piyasalara etkilerine bakmadan, veri açısından “sakin” geçecek bu haftanın ve 20 Kasım’a kadar yakından izlenmesi gereken verisine bakalım: İran ile P5+1 arasında sürdürülen müzakereler. Cumartesi sona eren ve bir anlaşma ile neticelen(e)meyen Cenevre müzakerelerinin devamı 29 Kasım’da yapılacak. Kerry ve Ruhani’nin açıklamaları aradaki mesafenin daraldığı, Netenyahu’nun tepkilerine bakıldığında ise bir anlaşmaya yakın olunduğu izlenimini uyanıyor. İran ile Batı arasında varılacak mutabakat İran’a uygulanan yaptırımların hafiflemesini sağlayacağından, yaptırımlar sırasında artan İran ile Türkiye ilişkilerinin daha da rahatlayacağından dolayı Türkiye’nin yararına olacaktır! Kısa vadede değilse de orta vade için önemli bir gelişme olacaktır!

Gelelim bizim piyasalarımızda bu hafta neler olabileceğine...

Borsa’da yön ne olur?

İki sürprizden AB faiz indirimi bizim için iyi bir haber olmasına rağmen etkisini görmediğimiz gibi TDİ adeta soğuk duş etkisi yaptı. Dolar/TL 2.0515’e kadar çıkarken, BIST 100, 73.918 ile haftanın en düşük seviyelerine yakın kapandı.

Euro/dolar paritesindeki Euro lehine olabilecek muhtemel düzeltme sayesinde Dolar/TL kurlarında 2.0375 seviyesinin altında kalınacağını, olası bir yükseliş durumunda ise 2.0460 seviyesinin (günlük kapanış bazında) aşılmayacağını tahmin ediyorum. Ancak aşağıda da hareketin 2.0030 seviyesinin altına inmesinin zor olduğunu düşünüyorum.

BIST 100’ün işi biraz daha zor! Zira geçtiğimiz haftayı 73.918 ile Cuma günü 74.101’den geçen 50 günlük basit HO’nın altında kapattı. Teknik olarak bu iyi bir haber değil. Neredeyse; Hindistan hariç; geçtiğimiz haftayı 50 günlük HO’nın altında kapatan Asya borsaları da BIST’e çok fazla destek olabilecek gibi görünmüyor. Tek destek TDİ sonrası yükselişle kapatan ABD borsalarından gelebilir. Eğer bu destek gelecek olur ise; hafta başında; Cuma gününün sert düşüşlerinin bir düzeltmesini görebilir, 75.800 seviyelerine kadar bir toparlanma görebiliriz. Ancak bu toparlanmanın kalıcı olacağını sanmam, pozisyon azaltmak için iyi bir fırsat olarak değerlendirilecektir.

73.900 seviyesinin altında kalmaya devam edecek olur isek ilk aşamada 72.220 seviyesine kadar yeni bir geri çekilmeye şahit olabiliriz!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.