Şampiy10
Magazin
Gündem

Zil öğrenciyi hırçın yapıyor hafızasını da köreltiyor

Okulda gürültü kirliliği bilimsel olarak masaya yatırıldı. Sonuç; Okulda günde 21 kez zil çalınıyor, 90 desibeli geçiyor. Gürültüye maruz kalan çocuk okuduğunu anlamıyor

ABONE OL
Vatan Haber

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde ’Okulda Gürültü Kirliliği, Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi’ konulu toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanlığı Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, gürültü kirliliğine sebep olan etkenleri anlattı. Okullarda gün içerisinde çalan zil sayısının en az 21 olduğuna dikkat çeken Bulunuz, şöyle dedi:

Gürültücülüğü tetikliyor

“Okullarımızda her teneffüste öğrenciler için, dışarı çıkma, ders girişi ve öğretmenler zili olmak üzere kez zil çalıyor. Buda bir okulda 21 zilin çalması demektir. Bazı okullar zil seslerini çeşitli müziklerle süslemeye çalışıyor. Bunun yanı sıra çocukların gürültücü davranışlarını tetikleyici zillerde var.

Işıklı uyarı sistemi olsun

Ben çocukların Gangnam Style dansıyla teneffüse bağırıp çağırarak dışarı çıktıklarını gördüm. Bazı zil sesleri öğrencileri hırçınlaştırıyor. Öğrenci ve öğretmenler, koridorda, iç mekanı nasıl kullanmaları gerektiğini, orada gürültünün nasıl yankılanacağından haberdar değiller. Zil yerine ışıklı uyarı sistemi veya derslerin başlama ve bitiş saatlerini gösteren çizelge uygulaması getirilmeli. Bu bazı devlet ve özel okullarda denendi ve başarılı olundu.

Okuduklarını anlamıyorlar

Toplantıya katılan UÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Yurdun Orbak ise “Şu anda ülkemizde teneffüslerle birlikte 85 desibel ses ortaya çıkıyor” dedi. UÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Doç. Dr. Ömer Afşın Özmen, gürültüye maruz kalan öğrencilerin okuduklarını anlamadıklarını belirterek, “Anlasalar bile öğrendiklerini hafızaya almada çok ciddi eksiklikler oluyor. İlkokulda gürültü yerlerde okuma- yazma öğrenme seviyesi gecikiyor. Çocuk öğretmenin anlattığını duymazsa sinirli davranışlar sergileyebiliyor. Bu da stres ve baş ağrısına sebep oluyor. Öğretmenler gürültülü ortamlarda ders anlatmak için sesleri ile ilgili problemlerle karşılaşabiliyor. Gürültü çok yüksek seviyelere ulaşırsa işitme üzerinde kişide kalıcı hasarlar bırakabiliyor.”

Çıkardığı gürültü matkapla eş değer

Bulunuz, Çocukların çıkardığı 70 desibel sesin elektrik süpürgesinin sesiyle eş değer olduğunu belirterek, “Teneffüslerdeyse 80-90 desibele çıkan bu ses bir matkapla eş değerdir. Böylelikle yüksek oranda gürültüye maruz kalan öğrenciler işitme kayıpları yaşıyor. Öğrencilerin dersi anlama, derse motive olma algılarını düşüyor” dedi.

Türkiye’de okullardaki zillerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Bulunuz, Avrupa ve Amerika’da okullarda bu uygulamasının olmadığına dikkat çekti.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.