Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
Uydumuz Ay'ın çekim kuvveti, Güneş'le etkileşerek gelgitleri oluşturuyor. Ayrıca Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi de, farklı parlaklıklara sahip "Ay evrelerine" sebep oluyor. Bilim insanları, her ilkbaharda Ay'ın belirli bir parlaklığa ulaştığı anda, mercanlar için yumurta ve sperm bırakma zamanı geldiğini gösteren bir işaret olabileceğini düşünüyor.
Ay'ın gelgitler oluşturması sırasında da birçok hayvan haliyle etkileniyor. Örneğin gelgitler nedeniyle deniz yükseldiğinde, sahillerde bulunan ve birçok hayvan için verimli beslenme alanlarına erişim mümkün olmuyor. Yine de bu Ay'ın direkt bir etkisi olarak karşımıza çıkıyor.
Peki ya Ay ışığının da canlılar üzerinde etkisi var mı? İnsanların dolunay evresinde daha sinirli olduğuna, hatta bazı mitlerde "kurtadamlara" dönüştüklerine dair hikayeleri duymuşsunuzdur. Yakın zamanda yapılan çalışma Dünya'daki en karanlık noktalardan biri olan tropik ormanların içlerinde bile ay ışığının memeli davranışlarını etkilediği ortaya çıktı.
Çalılıklardaki kamera tuzaklarından elde edilen görüntüler, kemirgenler ve armadillolar gibi küçük memelilerin ay ışığının olduğu gecelerde daha az aktif olarak yırtıcılardan kaçındığını gösterdi. Buna karşılık, ocelot yaban kedisi de dahil olmak üzere avcıları da daha az aktif hale geliyor.
Yani ay ışığının canlılar üzerindeki etkisi ortada. Ama dünya üzerinde öyle hayvanlar var ki, ay ışığında oldukça ilginç davranışlar sergiliyorlar. İşte o 5 hayvan türü:
Afrika'daki mayıs sinekleri
Tıpkı mercanlar gibi, Doğu Afrika’daki Victoria Gölü’nde yaşayan mayıs sinekleri (Povilla adusta) de çiftleşmelerini Ay’ın döngüsüyle uyumlu hale getiriyor.
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ