Şampiy10
Magazin
Gündem

Yapay akciğerle nefes alıyor

Çukurova Üniversitesi’nde, sıtma sonucu ciğerleri tükenen Selçuk Yıldırım’a Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle yapay akciğer takıldı

ABONE OL
Vatan Haber

İş seyahati nedeniyle Tanzanya’ya giden Selçuk Yıldırım, Adana’ya dönüşünde sıtma hastalığına yakalandı. Tedavi olmasına karşın rahatsızlığı ilerleyen Yıldırım ölümcül olarak seyreden ve akciğerlerin tamamen kapanarak nefes almasını engelleyen ARDS’ye yakalandı. Durumu ağırlaşınca Balcalı Hastanesi’ne sevk edilen Yıldırım’a, Prof. Dr. Murat Gündüz eşliğinde süpernova tedavi yöntemi ile yapay akciğer takıldı. Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle Yıldırım hayata döndü.

Ölümden döndü

Operasyonu gerçekleştiren Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ise hastanın tedavi gördüğü sırada sıtmaya bağlı ölümcül ağır ARDS’nin hastalığı tetiklediğini, akciğerin neredeyse tamamen fonksiyon göremediğini söyledi. Bu tür hastaların bir bölümünde suni solunum cihazlarının da yetersiz kalabildiğini belirten Prof. Dr. Gündüz şöyle dedi, “Yapay akciğer uygulaması tedavi edici olmaktan çok, akciğerin tedavisi için zaman kazandıran uygulamadır. Hastamızda yapay akciğer yardımıyla yapay solunum cihazı kullanılarak akciğerin ultra korunması olarak bilinen tedavi yöntemi (süpernova) başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu tedavi yöntemi ülkemizdeki ilk uygulamalardan biridir.”

Prof. Dr. Gündüz, Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Ünitesi’nin, ABD’de bulunan Extracorporeal Life Support Organisation’a (ELSO) kayıtlı Türkiye’deki 4 merkezden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.