Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkiye'nin volkan haritası

İzlanda’da patlayan volkan, Türkiye’deki volkanik oluşumları da gündeme getirdi. İşte o volkanlar...

ABONE OL
Vatan Haber

İzlanda’da patlayan volkan, Türkiye’deki volkanik oluşumları da gündeme getirdi. İzlanda’daki kadar fazla ve aktif olmasa da Türkiye’de geçmişte aktif olduğu bilinen çok sayıda volkan var.

En çok volkan Doğu Anadolu’da yer alıyor. Sühpan Dağı, Nemrut Dağı, Karaca Dağ, Girekol Tepe, Tendürek Dağı, Ağrı Dağı ve Kars Platosu doğudaki volkanlar. Batıda Manisa’daki Kula Volkanı, İç Anadolu’da Hasan Dağı, Erciyes Dağı ile Nevşehir’deki Acıgöl volkanları yer alıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bunların aktifleşmesi için emare bulunmadığını, ancak bunun aktifleşmeyeceği anlamına da gelmediğini söyledi.

İzlanda volkan tarlası

Prof.Dr. Şükrü Ersoy, İzlanda’da 39 tane aktif volkan bulunduğunu, patlayan volkanın daha büyük volkanları tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Ersoy, şunları söyledi:
“İzlanda dünyanın en çok aktif volkana sahip ülkesi. 39 aktif volkanı var. Büyük bölümü buzulların altında. İzlanda’nın yüzölçümünün yarısı volkanlarla kaplı. Volkanların patlaması küresel ısınmayla eriyen buzulları hızla eritiyor ve su baskınlarına yol açıyor. Ortalama her 3 yılda bir volkanik patlama yaşanıyor. Avrupa’yı korkutan Eyyafyallayöküll volkanı aslında İzlanda’nın küçük volkanlarından biri.”

Ege’nin volkanları uykuda

Ege’nin üç adasında önemli yanardağ bulunduğu bildirildi. Yunan jeolog Efthimios Lekkas yaptığı açıklamada Ege denizinde irili ufaklı 10 yanardağ bulunduğunu ancak, bunlardan en önemlilerinin Nisiros, Santorini ve Milos adasındakiler olduğunu ayrıca, Mora yarımadasının Methena bölgesinde de bir yanardağ bulunduğunu kaydetti. Yunan bilim adamına göre:
Nisiros adasındaki yanardağ mitolojik dönemlerden beri biliniyor. En son 1888 yılının Eylül ayında patladı ve havaya 25 metre genişlikte daire şeklinde lav ve buhar çamur fırladı.

Santorini adası yanardağı yıllardır bilim adamlarının ilgi odağı. İlk patlama MÖ 150 yılında gerçekleşti ve “Minoan medeniyetinin sonu” sayılan büyük hasara neden oldu.
Santorini adası ilginç coğrafyasını bu patlamayla edindi, adanın merkezi tamamen çöktü ve denizaltında kaldı.
Santorini yanardağının en son etkinliği 10 Ocak-2 Şubat 1950 tarihlerinde kaydedildi. Yanardağın çevresinde bir tepe oluştu. Milos adası yanardağı ile ilgili tarihte önemli bir patlama yok ancak, zaman zaman yanardağ etrafında yeraltı su kaynaklarında büyük ısı artışı görülüyor.(Milliyet)

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.