Türk’e özel yalan makinesi
Üsküdar Üniversitesi’nde, beyindeki sinyallerin aktarılmasıyla elde edilen verileri değerlendiren yalan makineleri, Türk kültürüne uygun üretilecek. Prof. Dr. Tarhan, “Amerikalıların ölçeğine göre yalan denilen şeyler bizim için doğal olabilir” dedi
Üsküdar Üniversitesi’nde, beyindeki sinyallerin bilgisayarlara aktarılması yoluyla elde edilen verilerin değerlendirildiği proje kapsamında yalan makineleri, Türk kültürüne uygun şekilde üretilecek. Üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişinin doğru söyleyip söylemediğine ilişkin ölçülebilir bilgilere bu yolla ulaştıklarına dikkati çekti. Tarhan, şöyle devam etti, “Geçtiğimiz dönemde bir yasa çıktı. Türkiye’de yalan makinesiyle ilgili istihbarat yapısı içinde ve güvenlik güçleri çerçevesinde kullanma kararı alındı. Bu büyük ithalat gerektiren bir durum. Her il ya da ilçedeki yerlerde sorgulama esnasında yalan makinesi kullandıracaksınız. Bu da önemli miktarda ithalat ve döviz kaybını gerektiriyor. Biz üniversite olarak bunu yapabilecek öğretim üyesi kadrosuna sahibiz. Yaptığımız çalışma zaten maliyeti ciddi bir şekilde azaltacaktır.”
Amerikalı kıskançlığı normal kabul eder ama Türk etmez
Prof. Tarhan, proje hakkında şu bilgileri verdi “Biz Türk kültürüne uygun yalan makinesi geliştireceğiz. Mesela eşinin kıskançlığıyla ilgili bir soru sorduğun zaman bir Amerikalı bunu normal kabul edebilir. Beyinde onunla ilgili yalan tepkisi vermeyebilir. Ama bizde kıskançlıkla ilgili bir soru sorduğunuzda, Türk toplumunda, kültürel yapımıza göre beyin daha duyarlı tepki verir. Biz yazılımda bunu da geliştireceğiz. Kültürel özellikli bir yalan makinesi üreteceğiz. Bu nedenle hata ihtimali daha az olacak. Mesela bir Karadenizli’nin silah gördüğü zaman beynindeki tepkiyle bir Egeli’nin tepkisi aynı olmaz. Bir Avrupalı’nın aynı olmaz.”