Tiyatro oyununu gerçek sanınca olan oldu!
.
BUCA Kent Konseyi üyeleri Forbes Sevgi Yolu’ndaki ’Kadına Şiddete Hayır’ yürüyüşünde, anfi tiyatro’da ’kadına şiddeti’ anlatan mini bir tiyatro oyunu sahnelendi. Karısına şiddet uygulayan bir kocanın canlandırıldığı tiyatro oyununu, yoldan geçen bir vatandaş gerçek sanıp "Sen bir kadınla nasıl konuşuyorsun" diyerek tepki gösterdi. Kadınların araya girmesiyle bu kişi sakinleştirilirken, duyarlılığından dolayı alkışlanarak teşekkür edildi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Bucalı kadınlar, Forbes Sevgi Yolu’nda ’Kadına Şiddete Hayır’ yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, başkan yardımcıları, Belediye meclis üyeleri, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürivet Balcılar ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Yürüyüş boyunca, "Kadına şiddete hayır", "Kadın döven erkek değildir", "Haklı şiddet yoktur", "Şiddet kader değildir sessiz kalmayın sesimize ses olun" sloganları atıldı. Buca Kent Konseyi Başkanı Mürivet Balcılar, Forbes Sevgi Yolu Anfi Tiyatro’da basın açıklaması yaptı. Balcılar, kadına şiddet olaylarının günden güne artarak devam ettiğini ve bunu engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.
Etkinlik sırasında, Forbes Sevgi Yolu’ndaki anfi tiyatro’da ’kadına şiddeti’ anlatan mini bir tiyatro oyunu sahnelendi. Karısına şiddet uygulayan bir kocanın canlandırıldığı tiyatro oyununu, yoldan geçen bir vatandaş gerçek sanıp "Sen bir kadınla nasıl konuşuyorsun" diyerek tepki gösterdi. Kadınların araya girmesiyle bu kişi sakinleştirilirken, duyarlılığından dolayı alkışlanarak teşekkür edildi.
Yürüyüşün ardından Bucalı kadınlar, Buca Belediyesi ile Buca Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği, konuşmacılığını CHP Parti Meclisi eski üyesi Nazik Işık ile Av. Seda Banu Akyüz’ün yaptığı ’Kadına Şiddete Hayır’ paneline katıldı. Şirinyer Düğün Salonu’nda gerçekleşen panele kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Panelde konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, "Bizler yaşadığımız kenti güzelleştirmeye, ülkeyi özgürleştirmeye, demokratikleşmeye, kişi başına düşen yeşil alan miktarını arttırmaya, yollar açmaya, alt yapılar yapmaya, binalar, spor ve kültür aktiviteleri yapmaya çalışıyoruz. Ancak biz hala ülkede iki cinsiyetin birbiri ile olan eşitliğini tartışıyorsak, onların aldığı hizmetlerin, yolda, suda, adalette, hakta ve hukukta hala dengeli dağıtılmadığını konuşabiliyorsak, ne kadar geniş yollarımız, parklarımız, spor alanlarımız olursa olsun, o ülkede huzur, adalet, özgürlük ve o ülkede yaşam yoktur demektir. Lütfen bu günün sonunda bir sonuç alamamış gibi hissetmeyin. Bizi ayrıştırmaya, alınan hizmetlerde ötekileştirmeye ve daha sonra bunu cinsiyetten çıkartıp bölgelere yaymaya ve birbirimizi birbirimize düşürmeye, kardeşi kardeşe vurdurmaya kadar giden bir zihniyete karşı yürüdünüz. Bugün soğuğa, iktidar baskılarına rağmen siz duruşunuzu korkmadan sergileyebiliyorsanız, hepinizi yürekten kutluyorum. Ben inanıyorum ki ülkede, bölgeler arası eşitlik, kadın ile erkeği ve hayatı eşitlersek, özgürleştirirsek, hayatı adaletli paylaşırsak zaten hiçbir sorunumuz kalmayacaktır" dedi.
Nazik Işık, Türkiye’de ve dünyada yaşanan kadına şiddet olaylarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Seda Banu Akyüz ise hukuksal alanda kadın erkek eşitsizliğinden kaynaklanan sorunlardan bahsetti.