Telefon bağımlılığı anne ve babadan!
Akıllı telefon kullanma yaşı 10’a düştü. Uzmanlar, çocukların büyük çoğunluğunun bu alışkanlığı anne ve babasından kazandığını açıkladı
İngiltere’de yaşları 8-14 arasında değişen 1000 çocuk üzerinde yapılan araştırma, günümüzde gençler ve yetişkinler için hayatın değişmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlarla ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı:
- Çocuk-ebeveyn kavgalarının ana nedeni artık akıllı telefonlar. Uzmanlara göre çocuklar akıllı telefon kullanım alışkanlıklarını ailelerinden kazanmış olabilirler. Araştırmaya katılan ebeveynlerin çoğu telefonlarıyla gün içerisinde çok fazla vakit geçirdiklerini itiraf etti ve bulgulara göre bu süre günde 124 dakika.
- Ebeveynlerin 3’te 2’si çocuklarının mesajlarını okuyor ve yüzde 80’i de akıllı telefonların çocuklarını sapıklara karşı savunmasız kıldığından endişeleniyor.
- Çocuklar 14 yaşına geldiklerinde 30 bin WhatsApp mesajı göndermiş, hayatlarının 3 haftasını görüntülü konuşmaya ayırmış oluyorlar. Toplam telefonla geçirdikleri süre ise 6 ayı bulmuş oluyor.
- 14 yaşından küçük çocuklar bile günde 1 saatten fazla Facebook, Snapchat ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında zaman geçiriyor.
- Her 10 çocuktan 6’sının sabah kalktıktan sonra ilk gördüğü, gece yatmadan önce son gördüğü telefonlarının ekranı oluyor.
- Çocukların yüzde 40’ı telefonları olmadan kendilerini ‘kayıp’ hissettiklerini söylerken ‘Telefonum olmadan kendimi daha özgür hissederdim’ diyenlerin oranı ise sadece yüzde 7’de kalıyor.