Porsuk Barajı alarm veriyor
.
Kütahya ve Eskişehir il sınırları içerisinde bulunan ve Eskişehir'in içme suyunu sağlayan Porsuk Barajı, kuraklık ve çiftçilerin bilinçsiz sulama yapması nedeniyle yüzde 60 azaldı.
Kütahya'ya 35 kilometre uzaklıktaki Porsuk Barajı'nın suyu, çevresinde bulunan tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan onlarca su motoru ve bunun yanı sıra son 3 yıldır kar yağmaması da eklenince 1,5 kilometre içe doğru çekildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajın Eskişehir ve alt birimlerine içme suyu sağladığını ve ayrıca tarım arazilerinin sulanmasında kullanıldığını söyledi.
Barajın işletme hacminin 454 milyon metreküp ve aktif hacminin ise 438 milyon metreküp olduğunu belirten Baysal, "Bu aktif hacim, bir yıl içinde dolup boşalabilecek bir şey değil. Barajın aktif hacmi uzun yıllarda oluşuyor. Bazı yıllarda sulu periyot, bazı yıllarda ise kurak periyot yaşanıyor. Normalde barajdaki sular 5-6 senede toplanıyor" diye konuştu.
Baysal, barajın doluluk oranın 2012 yılında 430 milyon metreküp ile yüzde 95'nin dolu olduğunu dile getirdi.
Son bir kaç yıldır barajdan içme suyu dahil tüm ihtiyaçların karşılandığını belirten Baysal, şöyle konuştu:
"Eskişehir Ovası'nın sulanması karşılandı ve ayrıca Porsuk Çayı'nın Sakarya Irmağı'yla birleşen kısmına kadar su verildi. Geçen sene ise suyumuzun seviyesi yüzde 62'lere inmişti. Yeterli su olmadığı için de bu yıl barajı dolduramadık. Bu yıl ki doluluk oranı ise yüzde 40'lara düştü. Yüzde 40 doluluk oranı, bugünkü hacim itibariyle yaklaşık 180 milyon metreküpe karşılık geliyor. Eskişehir'in yıllık içme suyu ihtiyacı yaklaşık 50 milyon metreküp civarında. Tasarruflu kullanılırsa bu sayı aşağıda çekilebilir. Yağmur gelmese de bir sene yetecek kadar su var. Baraj yıllık işletilen bir yer değil, barajın uzun yıllar ortalaması alınır. Her ne olursa olsun biz suyu tasarruflu kullanmak zorundayız."
Baysal, ayrıca tarım arazilerinin "vahşi sulama" nedeniyle de barajın azalmasında çok büyük etken olduğunu sözlerine ekledi.
Baraj kenarında bulunan Sofça köyü muhtarı Ali Ekber Yiğit de barajın bu denli su seviyesinin düşük olmasının nedenin, son 3 yılda kışın kar yağmaması olarak gösterdi.
Bunun yanı sıra bilinçsiz sulama yapıldığının da altını çizen Yiğit, şunları kaydetti.
"Bu bilinçsiz sulamanın, suyun azalmasında yarı yarıya etken olduğuna inanıyoruz. Bir de kurak geçen yıllar olunca Porsuk Barajı iyice azaldı. Doğal dengemizin bozulması ve 3 yılın kurak geçmesi Porsuk Barajı'na yüzde 60 su kaybettiriyorsa, önümüzdeki muhtemel kuraklıklarda bu suyun tamamen kuruması anlamına gelir. Dolayısıyla bu barajdan faydalanan insanlar çok etkilenecektir. Biz köy olarak turizme yöneliyoruz ve bizim için barajın dolu olması gerekiyor. Sadece bizim için değil, bu baraj etrafında oluşmuş irili ufaklı bütün beldeler açısından sakıncası olur. Şu an barajın kenarlarına kurulan onlarca su motoru var. Bunlardan bir tanesi bile tonlarca su çekiyor. Bu yüzden bilinçli sulama yapmanın önemi çok büyük."
Yiğit, şu an barajın en az 1,5 kilometre içe doğru çekildiğini ve bunun da gözle görülür bir azalma olduğunu vurguladı.