Şampiy10
Magazin
Gündem

Polat’ın 6 milyonluk ‘aklı’ 1200 kişiyi kurtardı!

Şişli’deki 42 katlı Polat Tower binası klimalarda meydana gelen teknik arıza nedeniyle alev alev yandı

ABONE OL
İlker AKGÜNGÖR - Burak KARA / VATAN HABER MERKEZİ

İtfaiyenin müdahalesi ve akıllı binanın yangın söndürme sisteminin devreye girmesi faciayı önledi. Yangında binada kalanlardan ölü ve yaralı olmazken iki itfaiye eri müdahale sırasında yaralandı.

İstanbul Şişli’de bulunan Polat Tower Residence’taki yangın, İstanbulluların ve ekran başında izleyen tüm Türkiye’nin yüreğini ağzına getirdi. Görgü tanıklarına göre yangın binanın girişinde bulunan banka şubesi çevresinde başladı. Bu sırada yoğun koku ve dumanı fark eden bina sakinleri yangını yönetime haber verdi. Ardından binada oturanlar yangın merdivenlerinden aşağıya indi.

Yangının devam ettiği sırada bina yönetimi “Yangın çıktı. Lütfen binayı boşaltın” diye sesli anonslarla da içeride kalanları uyardı. İBB İtfaiye Müdürlüğü yangına 34 itfaiye aracı ve 111 personelle müdahale etti. Türk Kızılayı da 3 öncü araç, 17 personel ve 1 ikram aracı gönderdi. Yangının Polat Tower’ın karşısındaki hastane ve iki benzin istasyonuna sıçramaması için önlemler alınarak güvenlik şeridi oluşturuldu. Yangın, itfaiye ekiplerin müdahalesi sonucu yaklaşık 45 dakika içinde kontrol altına alındı.

“Klimaların bulunduğu yerde teknik arıza”

Söndürme çalışmaları sırasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, binanın sahibi iş adamı Adnan Polat ile İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu da olay yerine geldi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Polat Tower Residence’deki yangının, binanın dış cephesinde klimaların bulunduğu bölgede, teknik bir problemden kaynaklandığını ve kontrol altına alındığını açıkladı.

“Ters basınç dumanın içeriye girmesini önledi”

Yangının dehşet görüntüleri amatör kamerada
video için tıklayın

Olay yerinde açıklama yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, yangında ortaya çıkan maddi hasarın kolaylıkla kapanacağını, sevindirici olanın can kaybı olmaması olduğunu belirtti. Topbaş, “Çok akıllı bir bina yapmışlar. Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı ve içeriye sıçramasını önledi. İçerideki sistemleri kapattı, gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi ve içeriye ters basınç vererek, dumanının içeriye girmesini önledi” dedi. Bina sahibi Adnan Polat’a teşekkür eden Topbaş, “İstanbul’a yapılan gökdelenlerde yanıcı malzemelerden mümkün mertebe kaçınılması gerekiyor” dedi.

6 milyon dolarlık yazılım
Polat Towers'da büyük yangın
video için tıklayın

Binanın yazılım program değerinin Adnan Polat’ın ifadesine göre 6 milyon dolar olduğunu belirten Topbaş, şöyle konuştu: “Bu yatırımın sonucunu bugün görüyoruz. Bir facia yaşanabilirdi. Bilime ve teknolojiye çok dikkat etmek gerekiyor. İtfaiye araçlarının dahi ulaşamayacağı irtifalar var. Bizim burada 50 metreye ulaşan merdivenimiz var ama burada 112 metrelik bir yükseklik var. Göreve geldiğimizden beri itfaiyemizi çok geniş bir çapta teçhiz ettik. Ekiplerimiz her sabah antrenman yapmaktalar, şu anda New York itfaiyesi ile eşdeğer.”

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, “Binanın içinde ortalama 1200 kişi var. En ufak bir can kaybı yaşanmadan bu olayı atlatmak büyük bir şans. İçeride büyük zarar yok. Yangın söndürme sisteminin duyarlı olmasından dolayı yangın içeriye intikal etmeden söndürüldü. Binanın yangın söndürme sisteminin devreye girmesiyle büyük bir facia ucuz atlatıldı” dedi.
Foto galeri için tıklayın

İBB: “Üç dakika içinde müdahale ettik”

İBB tarafından yapılan açıklamada ise itfaiye geç müdahale etti iddiaları yalanlandı: “ Yangın 45 dakika kontrol altına alınarak söndürüldü. Saat 10.40 gelen ihbarla Mecidiyeköy İtfaiye grubu 3 dakikada olay yerine intikal ederek yangına müdahale etmeye başladı. Yangında 52 metrelik (dünya standartlarının en uzun) yangın merdiveni, Kocayusuf Ahtapot ve çeşitli özelliklere sahip araçlar ve uzman bir kadro ile müdahale edildi.”

Polat Tower’ın künyesi

Konut olarak Avrupa’nın en yüksek, inşaat olarak ise Türkiye’nin ikinci yüksek binası olan Polat Tower, 150 bin ton ağırlığında bir bina. 2002’de oturuma açılan 42 katlı binanın uzunluğu 152 metre. 33 katı konut olarak kullanılan binada 71 ve 81 metrekarelik 406 stüdyo daire bulunuyor. 650 araçlık otoparkı, kapalı yüzme havuzu, fitness merkezi, helikopter pisti bulunan bina, 33 bin noktasından ana bilgisayarın kontrolü altında tutuluyor.

Binayı 36 bin noktadan kontrol

Polat Tower otomasyon sistemi 2002’de tamamlanmış. Bu sistem Polat Tower’ı yaklaşık 36 bin noktanın otomatik olarak kontrol edildiği akıllı bina projesi haline getirmiş. Bir yetkili otomasyonun işleyişini şöyle anlattı: “Bu sistem yangın söndürme sistemi değildir. Sistem önce yangını algılamış, itfaiyeye entegre itfaiye telefonu ile haber verilmiştir. Binada yaşayanlar acil anons sistemi ile uyarılmış, asansörler durdurulup içindeki insanları tahliye edilmiş, kaçış yolları ve yangın merdivenlerini otomatik olarak aydınlatılmıştır. Yangın merdivenlerdeki kaçan insanlar dumandan etkilenmemesi için temiz hava basılarak duman dışarıya atılmıştır. Ayrıca yangının oksijenle beslenmemesi için ventilasyon sistemi durdurulmuş, bina içindeki tüm kilitli kapıları ve otopark bariyerlerini açılıp, doğalgazı ve elektrik de kesilmiştir.”

Erken: Eve 2 aydan önce giremeyeceğiz

Polat Tower’da evi olan sunucu Ece Erken “Eve girdim, sinirlerim bozuldu. Sadece 5 dakika evi görmek için izin verdiler. Her yerde sular vardı. Elektrik yok evin hiçbir şeyi çalışmıyor. Bina yönetimi 2 aya yenilenip evlerimizi teslim edeceklerini söylediler” dedi. Binada şarkıcı Emrah’ın spor salonu bulunuyor. Ayrıca Asena, Sergen Yalçın, Ersun Yenal ve şarkıcı Zeynep Mansur gibi ünlü isimler oturuyor. Şarkıcı Cenk Eren’in ise kirada bir dairesi bulunuyor. (Gizem GÜRSOY / VATAN)

‘Polat Tower’da ortalama üstü önlem alınmış’

İstanbul İtfaiyesi eski Müdürü İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç Polat Tower yangınıyla ilgili “Polat Tower ortamalanın çok üstünde önlemlerin alındığı bir binadır. Yönetmeliğin yüzde 80’ini uygulamıştır” dedi. İstanbul İtfaiyesi eski Müdürü İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç Polat Tower yangınını değerlendirdi: “Gökdelen yangınları tasarımla söndürülür. Daha binanın tasarımı yapılırken yangın merdivenleri ve yangın formları oluşturulur. Polat Tower’ın giydirme cephe kısmında yanıcı malzeme kullanıldığı anlaşılıyor. Ayrıca binanın cam kısmı da yağmurlama ile soğutulmalı. Gökdelen yangınında dışarıdan itfaiye çalışmaz, itfaiye içeriden çalışır. Bunun için de binada yangın kompartımanı olması lazım. Yangın kompratmanı varsa ve diğer kata yangın geçmiyorsa itfaiye müdahale eder”

Gökdelen yangınları

Kılıç’ın gökdelen yangınlarına müdahale ile ilgili görüşleri şöyle: “Dünyada en yükseğe yangın merdiveni 50 metreye çıkılıyor ama bu çok sakıncalı yangına su sıkmak için değil, sadece acil birini kurtarmak için kullanılıyor. Dünya standartında yangın merdiveni 10 kata kadar müdahale etmesidir. 10 kat üstüne itfaiye içeriden müdahale eder. En fazla 15 kata kadar da insanları kurtarmak için merdiven açar. 21 metre yani 15 kat üstünde itfaiyenin dışarıdan müdahale etmesi mümkün değildir. Türkiye’deki binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik New York’taki yönetmelikten aşağıda değildir, bizde de aynıdır. Kaçış yolu, duman kontrolü, söndürme sistemi aynıdır. İstanbul’daki gökdelenlerin sadece yüzde 20’si yönetmeliğin yüzde yüz harfiyen tamamına uymaktadır. Polat Tower ortamalanın çok üstünde önlemlerin alındığı bir binadır. Yüzde yönetmeliğin yüzde 80’ini uygulamıştır.”

Kılıç, 2012 Ocak ayında Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişikliğe de değindi. Bu değişikliğe göre artık binaların yangın projeleri itfaiyeye gitmeyeceğini söyleyen Kılıç, “Yeni yapılan binalarda yangın projeleri ile ilgili onayı artık sadece belediye verecek. Bu durum 5-10 yıl sonra ciddi sorunlar ve yangınlarda büyük sıkıntılar yaratabilir” dedi.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.