'Palmiyenin ne işi var?'
Vali'den Sultanahmet eleştirisi...
SELİMİYE Camisi’nin bulunduğu meydandaki ağaçları, ’tarihi eserin görüntüsünü bozduğu’ gerekçesiyle kestiren Edirne Valisi Hasan Duruer, eleştirilere yanıt verdi. Vali Duruer, "Maalesef ağaç dikmeyi peyzaj zanneden bir milletiz. Avrupa’da hiçbir zaman tarihi eserlerin önünü örten ağaçlar göremezseniz. Bodur ağaçlar vardır, şimşir, güller, çimler vardır" dedi. Sultanahmet Meydanı’ndaki palmiye ağaçlarını da eleştiren Duruer, "Palmiye İstanbul’un ağacı değildir" diye konuştu.
Meydandaki ağaçların Selimiye Camii’nin görüntüsünü kapattığı gerekçesiyle kestiren Vali Duruer, bugün meydanda gezerek gazetecilere açıklamalarda bulundu, eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi. Selimiye Camii’nin, Mimar Sinan’ın "Ustalık eserim" dediği bir yapı olduğunu hatırlatan Vali Duruer, görüntü açısından kirlilik yaratan lüzumsuz şeyleri kaldırdıklarını ifade etti. Meydandaki elektrik direkleri, PTT direkleri, gelişi güzel levhalar, gelişi güzel dikilmiş, kuruyan, formu bozulan ağaçları kaldırdıklarını kaydeden Vali Duruer, şunları söyledi:
"Tabi bu arada peyzaj düzenlemesi de yapılıyor. Mimar Sinan, Selimiye’yi yaparken 200 bin gül siparişi vermiş. Bunu çok iyi düşünmek lazım. Maalesef biz kendi değerlerimizin farkında değiliz. 200 bin gül siparişi verilmesi şu demektir. Her tarafı gül bahçesi haline getirmiştir. Gülün özelliği de çok fazla boy yapmaz, mimari eserleri örtmez, kökleri de eserlere zarar vermez diye değerlendiriyoruz. Peyzaj konusunda şöyle bir sıkıntımız var. Maalesef ağaç dikmeyi peyzaj zanneden bir milletiz. Dünyanın neresine giderseniz gidin, Avrupa’yı gördüğünüz zaman hiçbir zaman villaların önünü örten, tarihi eserlerin önünü örten ağaçlar göremezseniz. Bodur ağaçlar vardır, şimşir, güller, çimler vardır. Hiçbir zaman bunlar mimari eserlerinin önünü örtmez. Bu düzenleme birkaç ay sonra kendisini gösterecek. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan itibaren otoban çıkışına kadar 100 bin ağaç diktik. Aynı şekilde askeriyle birlikte 9 bin Toros sediri dikildi. Organize Sanayi Bölgesi’nde 13 bin ağaç dikildi. Ağaç dikmeye devam ediyoruz. Ağaç dikilecek yerler bellidir. Nereye dikileceğini de en iyi orman mühendisleri bilirler. Tabi tarihi eserin bahçesine dikilebilir ama dikilecek olan ağaçların formunun düzgün olması lazım ve kesinlikle mimariyi örtmemesi lazım."
SULTANAHMET MEYDANI’NA PALMİYE ELEŞTİRİSİ
Türkiye’nin peyzaj konusunu tartışması gerektiğini belirten Edirne Valisi Hasan Duruer, üniversiteyi ve peyzaj mimarlarını göreve davet etti ve İstanbul Sultanahmet Meydanı’ndaki palmiye ağaçlarını eleştirerek, "Tarihi kentlerde peyzaj nasıl olur, ne zaman, nereye ne dikilir bunu bilmemiz lazım. Türkiye’de yapılan yanlışlardan bir tanesi de şudur; Bu artık moda haline geldi. Bakıyoruz her tarafta akasya var. Şimdi oraya uyar mı uymaz diye düşünülmüyor. Yine palmiye de aynı şekilde dikiliyor. Sultanahmet Meydanı’na palmiye dikildiğini görüyorsunuz. Esasında İstanbul’un ağacı değildir. İstanbul’un ağacı erguvandır, mor salkımdır, ıhlamur, çınardır. Biz bu sefer de kentlerimizi betonlaşmada olduğu gibi peyzajda birbirine benzetir hale geldik. Gelin bunu hep birlikte tartışalım diye düşünüyoruz. Sonbaharda kısmet olursa tarihi Edirne’mizde peyzaj konusunda bir sempozyum düşünüyoruz. Hem yurt dışından hem de içinden uzmanlar gelecek" diye konuştu.