İstanbul’da 13 ilçede 263 bin çocuğun kalbine bakıldı!
.
Balıkesir’de dört ay önce halı sahada futbol oynarken kalp krizi geçiren Tuğra Yarbaoğlu (16), Isparta’da yine aynı günlerde tenefüste kalbi duran Fatih Tunçbilek (14) ve son olarak geçtiğimiz hafta kalbindeki ritim bozukluğundan öldüğü iddia edilen ünlü diyetisyen Yelda Kahvecioğlu ve daha niceleri. Bütün bu ölümler kalp sağlığının önemini vurguladı. Türkiye’de ilk defa bu kapsamda adım atan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği de, önemli bir projeye imza atarak 2013 yılında Online Kalp Sağlığı Tarama Projesi’ni başlattı.
Hedef 1 milyon çocuk!
Proje ile şu ana kadar 13 ilçede bulunan 480 okulda 263 bin 734 öğrencinin EKG taraması yapıldı. Kalp hastalığı bulguları saptanan 875 öğrenciden 54’ü ameliyat edilirken, diğerleri de yakın takibe alındı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir protokol ile yürütülen proje kapsamında 22 ilçede bulunan 1083 okuldaki 1 milyon öğrencinin 2016 yılı sonuna kadar EKG’sinin çekilmesi hedefleniyor. Şu ana kadar da, Küçükçekmece, Esenyurt, Güngören, Bakırköy ve Başakşehir’de proje kapsamında EKG taramaları sona erdi.
Proje kapsamında tetkikler de hastalıkların belirlenebilip tedavi edilebildiği 6 ve 18 yaş arasında yapılıyor. Kalp hastalıklarının çoğunun ise doğuştan çıktığı ve hastalığı olan çocukların anne ve babalarının da çağrılıp kalp tetkiklerinin yapıldığı öğrenildi.
Amaç ani ölümlerin önüne geçmek
Projeyi başlatan Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, “Kalp sağlığı için erken tanı büyük önem taşıyor. Amacımız ani ölümlerin önüne geçmek. Hastalığı gelişmeden önlemek. Sinsi seyreden kalp rahatsızlıklarını bu proje ile önlemek istiyoruz. Çocuklarımızı kaybetmeyelim istiyoruz. Kalp hastalıkları yüzde 90 çözümlenebilir” diye konuştu. Projede, 48 öğrencinin hastalık tanıları da açıklandı. Ameliyat edilen 31 çocuk ritim bozukluğu, 12 çocuk kalpte delik sorunu, 1 çocuk doğuştan anomali ve 4 çocuk da kalp kapakçığı sorunu yaşıyordu.