Şampiy10
Magazin
Gündem

‘İki kırmızı bir beyaz’ı yasakladım gitti!

Adana’da ‘İki kırmızı bir beyaz’ sloganıyla kebap, şalgam ve rakı ile tarihi Kazancılar Çarşısı’nda her yılın aralık ayında binlerce kişinin bir araya gelip sofralar kurdurması geleneğini bu yıl valinin yasaklaması sert tepkilere neden oldu.

ABONE OL
Vatan Haber

Kendiliğinden oluşan ve ‘festival’ olarak tanımlanmaya başlanan ‘iki kırmızı bir beyaz’ etkinliğine günler kala açıklanan yasaklama kararı için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü ile CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, ‘kişisel hürriyetler kısıtlanamaz’ eleştirisinde bulundu. Rezervasyon ve program yapan kent dışından gelecek Adanalılar da buradaki yakınları ile yoğun bir iletişime geçerek, olup bitenleri öğrenmeye çalışıyor.

Dünya Rakı Festivali

Kazancılar Çarşısı’ndaki etkinliğe ilgi büyük olunca, Adana Valiliği’nin izniyle kentin sembolü olan tarihi Taşköprü üzerinde de’Dünya Rakı Festivali’ yaparak Adana’ya hem turist çekmek, hem de tanıtım yapma olanaklarını araştırırken, yasaklama kararıyla karşılaşan organizasyonun sosyal medyadaki öncüleri, etkinliğe Vali Mustafa Büyük’ün ’izin vermeyeceğiz’ açıklamasındaki gerekçeyi anlayamadıklarını belirtti.

Başkan ve vekilden tepki

Avukat olan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, valiliğin yasaklama kararı ile ilgili açıklamasında, hoşgörü kültürünün giderek yok olması ve yaşam alanlarına müdahale eden bir örnekle karşılaştıklarını savunarak şöyle dedi: “Sayın Vali’nin aldığı karar bireysel özgürlüklere, sivil inisiyatife engel niteliğindedir. Mesele, Valinin yasaklama kararına gerekçe olarak sunduğu alkol kullanılması ya da kullanılmaması değildir. Asıl mesele, insanların yaşam alanlarına ve yaşam tarzlarına kısıtlama getirip, müdahale edilmesidir. Hoşgörü kültürü giderek yok oluyor.” Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, yasaklama kararının bu etkinliğe katılacak olanların kişisel hürriyetlerinin kısıtlanması anlamına geleceğini söyledi. Başkan Sözlü, bazı sendika ve derneklerin kendisini göreve çağırdığını anımsatıp, “Bizim böyle bir yetkimiz yok” diye konuştu.

Yılların geleneği

Adana’daki Kazancılar Çarşısı’nın olduğu bölgede yıllardır pazar günleri kurulan Kuş Pazarı’na gelenler için ciğerci tezgahları açılır, sabahın ilk ışıklarıyla buraya gelenler de ciğer ve kebapla kahvaltı yapar, o dönem pavyondan çıkanlar da gelip, birkaç kadeh daha içip ciğer yedikten sonra Irmak Hamamı’na giderek ter attırırdı. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı bölgeden taşınsa da ciğerciler yerinde kaldı, pavyonlar da giderek yok oldu ama ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı devam etti.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.