Şampiy10
Magazin
Gündem

Hayatı değiştirecek buluş

Kurşun kalemde kullanılan madde devrim yaratacak

ABONE OL
Vatan Haber

Grafin, 21’inci yüzyılı değiştirecek bir madde olarak görülüyor. Teorik olarak grafin pil, bilgisayar yongası (çipi) ve esnek ekran üretiminde devrim yaratabilir. Ayrıca kanser tedavisine yaklaşımı değiştirebilir.

Grafin saf karbonun bir diğer ismi. Madde kurşun kalem gibi birçok üründe kullanılıyor. Ancak grafit katmanları tek atom kalınlığında ayrıldığında içindeki grafin isimli madde farklı bir hal alıyor. Bu seviyede atomlar geometrik şekiller alıyor ve yalnızca çelikten sert hale gelmekle kalmıyor, ayrıca ısı ve elektriği en iyi şekilde iletiyor.


Teorik olarak grafin pil, bilgisayar yongası (çipi) ve esnek ekran üretiminde devrim yaratabilir. Ayrıca kanser tedavisine yaklaşımı değiştirebilir.

Keith Paton kimya endüstrisinde çalışan bir uzman. Paton, ince grafin yapraklarını ayırmanın ve kullanmanın önünde büyük zorluklar olduğunu söylüyor: “Zorluklardan biri, kaliteli grafin üretmenin maliyetinin yüksek olması.” Ancak İrlanda’daki Trinity College’dan Jonathan Coleman bunun grafiti, su ve sürfaktanla karıştırarak başarılabileceğini söylüyor ve bu sıradan bir mutfak blendırında yapılabiliyor. Hızla dönen bıçaklar katmanları ayırıyor ve katmanlar blendırın duvarlarına yapışıyor: “Bu erken aşamada grafit hala mevcut. Bu nedenle grafiti, grafinden ayıran bir işlem daha yapılması gerekiyor. Bu işlem de yapıldığında ortaya siyah bir sıvı çıkıyor, bu da su ve sürfaktanla karışık grafin.” Araştırmanın baş görevlisi Coleman bu işlemin mükemmelleştirilmesi ve seri üretime uygun hale getirilmesi durumunda grafinin sert plastikten elektronik devrelere kadar birçok ürünün imalatın sürecinde yenilik yaratacağını söylüyor: “İletkenlik özelliğinin birçok kullanım alanı olacak. Çok ince bir kat grafin bir yüzeye yerleştirilirse iletken olarak kullanılabilir. Yani güneş panellerinde ya da pillerde elektrot olarak kullanılabilir.” Araştırmacılar bu mucize maddenin su arıtım tesislerinde ya da petrol sızıntılarını temizlemede de kullanılabileceğini belirtiyor. Seri üretimin bu yıl sonunda başlaması umut ediliyor. (Amerika'nın Sesi)

Diğer Haberler

  1. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne yeni başkan
  2. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  3. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  4. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  5. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  6. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  7. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  8. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  9. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  10. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.