Hasta eden beş zararlı alışkanlık
Ev Hijyeni Uluslararası Bilimsel Forumu Profesörü Sally Bloomfield, insanlar tarafından evdeki en kirli alanların genelde klozetler ve yerler olarak düşünüldüğünü belirtiyor.
Ev Hijyeni Uluslararası Bilimsel Forumu Profesörü Sally Bloomfield, insanlar tarafından evdeki en kirli alanların genelde klozetler ve yerler olarak düşünüldüğünü belirtiyor. İşte dikkat etmemiz gereken başka noktalar:
- Tuvalette telefon kullananların oranı yüzde 90: Çoğu insan sosyal medyada gezinmek için tuvalet molalarını kullanıyor. Klozetler, kapı kolları, lavabolar ve musluklar; idrar yolları enfeksiyonlarına ve bağırsak hastalıklarına neden olabilecek “Escherichia coli” ve ishale sebep olan “Clostridium difficile” gibi mikroplarla dolu.
- Mikropları barındırma için elverişli yerler; Çantalar: Çantaların, cüzdanların ve para keselerinin “Escherichia coli” gibi mikropları barındırma açısından elverişli yerler. Bakterilerin üremesi ve çoğalmasından korunmak için, çantalarınızı yere koymak yerine (özellikle de tuvalet yüzeylerine) bir askıya asmalı ve yemek yediğiniz yerlere koymamaya özen göstermelisiniz. Çantanızı düzenli olarak temizlemek de bu önemlerin içinde yer alıyor.
- Virüslerin en çok işgal ettiği yerler: Televizyon kumandası, lamba anahtarları, kapı kolları, tuzluklar da mikroplar açısından oldukça elverişli yerler. Bloomfield, ellerini düzenli olarak yıkamayı alışkanlık haline getirmiş olan insanların kumanda gibi yerlerden hastalık kapma olasılığının düşük olduğunu söylüyor ve ‘kumandanızı silin’ diyor.
- Eğer eve girerken ayakkabınızı çıkartmıyorsanız test edilen ayakkabıların yüzde 39’unda solunum yolları enfeksiyonlarından ölümcül hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma yol açabilen “Clostridium difficile” bakterisi bulundu.
- Koli basili yuvası; Mutfak süngerleri: İncelenen süngerlerin yüzde 75’inde koli basili bulundu.
Bloomfielda göre, süngerler mikropların üremesi için ideal ortamlar çünkü besin atıklarının besleyici özelliği onlara uygun bir ortam sağlıyor. Süngerlerin üzerindeki mikroplar hafif bağırsak ve cilt rahatsızlıklarına sebep olabiliyor.