Şampiy10
Magazin
Gündem

Güneşte korkutan fırtına

Güneş patlamaları sonucu son 5 yılın en büyük güneş fırtınası Dünya’yı etkisi altına alıyor

ABONE OL
Vatan Haber

Güneş’te geçtiğimiz salı günü meydana gelen patlamanın yarattığı güneş rüzgarlarının dün Dünya’ya ulaşması sonucu son 5 yılın en büyük güneş fırtınası Dünya’yı etkisi altına alıyor. Güneş patlamaları sonucu Güneş’in korona adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu güneş rüzgarlarının Dünya’nın manyetik alanına etki etmesi olayına güneş fırtınası adı veriliyor. Bilim adamları güneş fırtınasının insanlar üzerinde zararlı bir etkisinin bulunmamasına karşın kamu hizmet sistemleri, uçak seferleri, uydu ağları ve kısaca GPS adı verilen Küresel Konumlama Sistemi hizmetlerinde aksaklıklara yol açacağına işaret ediyor.

’GÜNEŞ PATLAMALARI SİNİRLERİ BOZABİLİR’

ANTALYA’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, güneşin 11 yılda bir yükselen manyetik aktivitesinin bu yıl maksimum düzeye çıkması üzerine oluşan elektromanyetik alanın aşırı stres, sinir, öfke, depresyon ve uyku bozukluğuna yol açabileceği uyarısında bulundu.

Güneş üzerinde sıcaklık derecesi azalan ve leke şeklinde görülen bölgelerde oluşan ;manyetik aktiviteler, bu yıl maksimum düzeye çıktı. 2013 yılındada devam edecek bu patlamalar sonucu kopan parçacıklar uzaya dağılmaya başladı. Antalya’da, Akdeniz Üniversitesi kampüsü içinde bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, dünyanın manyetik alanına giren bu parçacıkların yarattığı elektromanyetik etkinin ruhsal bozuklukların şiddetini artırabildiğini söyledi. "Aşırı stres, uyku bozukluğu, öfke, sinir, depresyon gibi etkileri olabiliyor" diyen Prof. Dr. Eker, patlamalardan uyduların zarar görmesi halinde cep telefonu, radyo, televizyon, GPS gibi iletişim kanallarının da etkileneceğine dikkati çekti. Prof. Dr. Eker, patlamaların oluşturduğu radyasyon nedeniyle yüksek irtifada uçuş yapan uçakların da etkilenebileceği uyarısında bulundu.

PATLAMALAR LEKELİ ALANLARDA

Güneş üzerindeki patlamalara neden olan lekelerin ilk defa 1609 yılında Galileo Galilei’nin teleskopunda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Zeki Eker, lekeli alanların, güneşin parlak kısımlarına göre daha karanlık göründüklerini ve onun için leke denildiğini söyledi.

Lekeli görülen yerlerde güneşin manyetik alanlarının daha kuvvetli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zeki Eker, "Onun için bu aktiviteye de güneşin manyetik aktivitesi deniliyor" dedi.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.