Görsel şölen için geri sayım başladı
Yedi yıllık aradan sonra Türkiye bir kez daha, "Güneş tutulması''na hazırlanıyor. Bir dahaki randevu ise 54 yıl sonra
Yaklaşık yedi yıllık aradan sonra bir kez daha, "Tam" güneş tutulmasına hazırlanan Türkiye bu görsel şölenin "İzlenebilme süresi'''nin yarattığı talep nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra bilim adamlarının da akınına uğradı.
Güneş tutulmasının yaklaşık 3 dakika 35 saniye ile en uzun süre izleneceği il olan Konya ile en iyi izlenecek iller arasında bulunan Antalya, Giresun ve Nevşehir de 29 martta gerçekleşecek olan bu astronomik olaya heyecanla hazırlanıyor. Konya Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar kentteki otellerde doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını söyledi. Yarar Konya'nın konukları arasında bilim adamları ve dünyaca ünlü fotoğrafçıların da olacağını belirtti. Antalya'da da 29 Mart tam güneş tutulması için bütün hazırlıklar yapılırken, Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerde doluluk oranı arttı. Tutulma öncesindeki günlerde uçak rezervasyonları doldu bazı şirketler, ek seferler koydu. Japon bilim adamları, tutulmayı izlemek için Manavgat'ın Sağırin Köyü'nde çadır-kent kurdu. Tutulma için Almanya'dan 500 bin özel gözlük getirtildi. Tutulma sırasında dünya ülkelerinin televizyonları ve NASA da Antalya'dan canlı yayın yapacak.
Yüzyılın ilk tam güneş tutulması, Antalya Saklıkent'teki 2 bin 550 metre yükseklikte bulunan Bakırlıtepe zirvesindeki TÜBiTAK Ulusal Gözlemevi'nden de izlenecek ve görüntü alınacak. Ulusal Gözlemevi Araştırma Görevlisi Dr. Tuncay Özışık, tutulmanın en iyi izlenebileceği konuma sahip ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.