Şampiy10
Magazin
Gündem

Dilek Doğan davasında sanık polis ifade verdi

Sarıyer'de terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyon sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin davada sanık polis memurunun tutuklanmasına ilişkin talepler reddedildi.

ABONE OL
Vatan Haber

SARIYER’de 18 Ekim’de gerçekleştirilen terör operasyonu sırasında polisin silahından çıkan kurşunla ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan’ın öldürülmesiyle ilgili davada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nde polis memuru Y.M. savunmasını yaptı. "İhmali davranışla kasten adam öldürme" suçundan 26.5 yıla kadar hapsi talep edilen sanık polis Y.M. kendisinin tetiğe basmadığını, aileyi salona ittirdiği sırada silahının patladığını söyledi. Patlamaya Dilek Doğan’ın ağabeyi Mehmet Doğan’ın neden olduğunu belirten Y.M. "Üzgünüm. Aileye başsağlığı diliyorum" dedi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuksuz yargılanan sanık Y.M. savunmasında, eski görev yaptığı yerler hakkında bilgi vermesinin ardından Şırnak’ta bir ay çalıştıktan sonra İstanbul’a döndüğünü söyledi. Y.M. gece yapılacak operasyon için erken saatlerde özel harekat ekibiyle hazır bulunduklarını, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü’nde operasyonla ilgili kendilerine brifing verildiğini anlattı. Burada arama yapacakları kişinin bilgisinin verildiğini anlatan Y.M. kendilerine verilen adrese intikal ettiklerini, bahçe duvarından ikamete giriş yaptıklarını söyledi. Üç kişinin bahçede alkol aldıklarını ve adının Mehmet Doğan olduğunu öğrendiği kişinin adresi doğruladığını ifade eden Y.M. "Arama kararımız olduğunu, içeride başka kişiler olup olmadığını sordum. Mehmet Doğan, annesi ve babasının olduğunu, annesinin şeker hastası olduğunu belirterek ’Telaşlanır, korkar, önce ben girip arama yapılacağını söylesem olur mu?’ dedi. Bizim de annemiz var, insani duygularla onun bu isteğini onayladım. Evin kapısını zorlamadan içeri girdik. İçeri girdiğimizde koridorun başında annesi ve babası bekliyordu. Ön kontrol için ekipten arkadaşları içeri aldım. O sırada bir bayan daha gördük. Öncesinde Mehmet Doğan bize içeride sadece anne ve babasının olduğunu söylediği için temkinli yaklaştım. Mehmet Doğan, kızkardeşi olduğunu söyleyince ismini sordum. Adının Dilek olduğunu kimliğini sordum. Kimliğini alarak kontrol için GBT’deki arkadaşlara verdim" diye konuştu.

Bunun üzerine şikayetçi Mehmet Doğan, "Yalan söyleme, öyle demedim" diye bağırdı. Mahkeme Başkanı Nimet Demir de sakin olması için Doğan’ı uyardı.

"ARAMA YAPILIRKEN AİLEYİ SALONA ALDIM"

Dilek Doğan’ın "Galoş giyin, pis herifler" dediğini belirten Y.M. "Kendisine operasyonel ekibinin galoş giyemeyeceğini ancak arama ekibinin giyeceğini söyledim. Daha sonra Dilek Doğan ile aramızda bir diyalog olmadı. Ancak Mehmet Doğan, sürekli hakaretlerine devam ediyordu. Ben de ona, ’Annem hasta dedin, istediğin gibi girdik. Niye böyle yapıyorsun? Arama yapıp çekip gideceğiz’ dedim. Genel aramadan sonra özel harekat ekibini dışarı aldım. Arama ekipleri içeri girdi. Bu sırada Mehmet Doğan, sözlü hakaretlerine devam ediyordu. Aileyi salona aldım" dedi.

BU SÖZLER TEPKİ ÇEKTİ: "PATLAMA SESİNİN KENDİ SİLAHIMDAN GELDİĞİNİ BİLE ANLAMADIM"

Arama devam ettiği sırada Mehmet Doğan’ın salondan çıktığını gördüğünü söyleyen Y.M. arama ekipleri çalışırken bellerinin açıldığını, silahlarının açıkta kaldığını, bu nedenle güvenliği sağlamak için Doğan’ı içeri doğru ittirdiğini anlattı. Silahını ittirmek için göğsüne yasladığını gösteren Y.M., " Mehmet Doğan’ı ve arkasında bulunan annesiyle babasını geriye doğru ittiriyordum. Dilek Doğan, solumdaydı. Mehmet Doğan, silahıma ellerini atmaya başladı. Ben de silahımı kaptırmamak için geri hamle yaptım. O sırada patlama sesi geldi. Patlama sesinin kendi silahımdan geldiğini bile anlamadım" dedi. Sanığın bu sözlerine duruşma salonundakiler tepki gösterdi.

AİLEYE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Dilek Doğan yere düşünce eğilip baktığını yaralanmış olduğunu görünce, hemen ambulansa haber vermelerini söylediğini belirterek Y.M. "Ben tetiğe basmadım, öyle bir pozisyonum da yoktu. Annesi bağırdığında ona da söyledim. Benim de ailem var. Üzgünüm. Ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.

Y.M. , Dilek Doğan’ı hastaneye götürme çabalarına ailenin engel olduğunu da ileri sürdü.

"EMEKLİLİK PLANLARI YAPARKEN BAŞIMA BU GELDİ"

İfadesinin ardından sanığın çapraz sorgusuna geçildi. Doğan ailesinin avukatları, "Evde güvenli ortamı sağladıktan sonra neden silahın emniyetini kapatmadın" diye sordu. Sanık ise bu soruya, "Özel harekatçılar silahlı ya da bombalı saldırıların olma ihtimali olan yerlere gideriz. Nereden ne zaman ne geleceğini bilemeyiz. Bunun için de her zaman tetikte bekleriz" dedi. Doğan ailesinin avukatlarından biri ise sanığa, "Daha önce birini vurdunuz mu?" diye sordu. Sanık Y.M, "26 yıllık polisim. Emekliliğime az kaldı. Emeklilik planları yaparken başıma bu geldi" dedi. Avukatın sorusunu tekrarlaması üzerine ise sanık, " Şimdiye kadar kimseyi vurmadım, öldürmedim. Hakkımda açılmış bir tek bir adli ve idari dava yok. ’Galoş giy’ dedi diye silahımı çekip kimseyi vurmam. İnsanlığa sığmaz. Bizim de annemiz var" dedi. Bunun üzerine ise izleyici sıralarından biri, "Senin de kızların varmış" diye bağırdı.

"PATLAMAYA NEDEN OLAN KİŞİ MEHMET DOĞAN’DIR"

Avukatların, Mehmet Doğan’ın kelepçelenmesini sormaları üzerine de sanık Y.M., "Dilek Doğan’a ambulans çağrılmasını söyledim. Daha sonra Mehmet Doğan’ın gözaltına alınmasını söyledim. Çünkü patlamaya neden olan kişi Mehmet Doğan’dır" dedi. Sanığın savunmasının ardından Doğan ailesine söz verildi.

Diğer Haberler

  1. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne yeni başkan
  2. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  3. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  4. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  5. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  6. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  7. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  8. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  9. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  10. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.