'Çürük elma' çıktılar
Vatandaş taksici ve minibüsçülerden şikayetçi
Bazı taksicilerin, fazla ücret aldığı ve ‘tırnakçılık’ yaptığı da şikayetler arasında yer aldı
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) geçen yıl yaptığı denetimleri ve ”Alo Esnaf” hattına gelen şikayetleri değerlendirdi. Disiplin Kurulu, bu kapsamda 2012 yılı ”Çürük Elma Raporu” hazırladı. Rapora göre, en çok taksiciler şikayet edildi. Taksicileri, sırasıyla minibüsçüler, berberler ve kuaförler izledi. Rapor sonucunda ”çürük elma” olarak tabir edilen esnafa, cezai yaptırımlar uygulanacak ve meslek adlarının bu kişilerce kirletilmesinin önüne geçilecek. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nda belirtilen hükümleri ihlal eden esnafa, para cezasından meslekten mene kadar yaptırımların uygulanacağını söyledi.
Taksimetre açmıyorlar
Taksici ve minibüsçülere yönelik de “öfkeli oldukları” ve “müşteriye kötü davrandıkları” yönünde şikayetler geldiğini dile getiren Yılmaz, bazı taksicilerin ”tırnakçılık” olarak bilinen dolandırıcılık yöntemiyle müşterilerini kandırdığı yönünde şikayetler aldıklarını kaydetti. Yılmaz, taksicilere yönelik ”kısa mesafede iki katı ücret almak, taksimetreyi açmadan pazarlık ederek fazla ücret almak, trafik kurallarına uymamak, yolcu araçtan inerken taksiyi sürmek, yolcunun kaza geçirmesine neden olmak ve gideceği yere götürürken dolaştırarak fazla para almak” gibi şikayetler bulunduğunu anlattı.
Şoför müşteriyi aşağı attı
Yılmaz, minibüsçülere yönelik de “Trafik kurallarına uymama, yolcuya kaba davranış, yolcuya hakaretamiz konuşmak, durak düzenini bozmak, tam para verildiğinde ’Bozuk yok mu’ diye müşteriye kötü davranma, yolcuyu ineceği yerde indirmeme, minibüs kullanırken sigara içmek, çok sayıda yolcu alarak istiflemek, müşteriye hakaret ederek araçtan atmak” şeklinde şikayetler geldiğini kaydetti.
Berber saçı yaktı
Berberlerle ilgili şikayetleri de sıralayan Yılmaz, berberlerin ”mağdur müşterilere paralarını iade etmemek, saçı yakmak, saçın kopmasına neden olmak, yanlış saç ilacı kullanarak saç derisine zarar vermek, saçı yanlış kesmek, müşterinin istediği gibi kesmemek, müşterinin saçına boya işlemi yaparken hatalı işlem yapmak” gibi nedenlerle şikayet edildiğini anlattı.
222 esnafa ceza kesildi
FAİK Yılmaz, geçen yıl 168 esnafa para cezası, 54 esnafa da uyarı cezası verildiğini söyledi. Yılmaz şu bilgiyi verdi: ”Bayrampaşa’da bir kasap, tek tırnaklı et sattığı için meslekten men ve iş yerinin kapatılması cezası aldı. 2012’de taksiciler ile ilgili şikayet ilk sırada yer aldı. Şu ana kadar 50 taksici hakkında para cezası uyguladık. Minibüsçüler ile ilgili 48 şikayet aldık. Erkek berberleri ile ilgili 30, kadın kuaförleri ile ilgili 40’a yakın şikayet vardı.”