Şampiy10
Magazin
Gündem

Canlı bomba eylemlerinin bilançosu ağır

Terör örgütleri tarafından ülkenin barış ve huzurunu bozmaya yönelik son 19 yılda canlı bombalar kullanılarak gerçekleştirilen 22 saldırıda özellikle siviller hedef alındı. Saldırılarda 276 sivil, 11 polis ve 8 asker hayatını kaybederken, bin 660'ı aşkın sivil ile 58 asker ve 51 polis yaralandı

ABONE OL
AA

Türkiye'de terör örgütlerince son 19 yılda ülkenin barış ve huzurunu bozmaya yönelik gerçekleştirilen canlı bomba eylemlerinin bilançosu ağır oldu.


AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, tüm dünyayı canlı bomba eylemleriyle kana bulayan terör örgütlerinin ilham kaynağı, Haşhaşiler tarikatının kurucusu Hasan Sabbah oldu.

Alamut Kalesi'nde uyuşturucu verdikten sonra "cennet" vaadiyle kandırdığı fedailerine 1092 yılında Nizamülmülk'ü katlettiren Hasan Sabbah, "ölmeyi göze alarak öldürmeye giden katillerin azmettiricisi" olarak tarihe geçti. Dünyanın birçok yerinde düzenlenen hain saldırılarda zaman içinde yöntemler değişse de masumların kaderi değişmedi.

Dünyadaki birçok ülke gibi konum itibarıyla tarihin her döneminde hedef ülke Türkiye'de başta PKK olmak üzere DHKP-C ile son dönemde de DAEŞ tarafından çok sayıda saldırı gerçekleştirildi. Polis ve askerle yüzlerce masum insanın katledildiği ve hafızalardan kolay kolay silinmeyecek kanlı saldırılarda zaman zaman canlı bombalar da kullanıldı.

Tunceli'de 5 Nisan 1999 ve Ankara'da 20 Mayıs 2003'te gerçekleştirilen saldırılarda canlı bombaların üzerindeki düzeneğin erken patlamasıyla sadece teröristler ölürken, şans eseri yaralanan olmadı. 20 saldırıda ise 276 sivil, 11 polis ve 8 asker hayatını kaybederken, bin 660'ın üzerinde sivil ile 58 asker ve 51 polis yaralandı.

Hafızalardan silinmeyen 22 "canlı bomba" eylemi şöyle:


30 Haziran 1996 - Tunceli'de terör örgütü PKK üyesi "Zilan" kod adlı Zeynep Kınacı'nın üzerindeki bombayı patlatması sonucu 8 asker öldü, 29 asker yaralandı.

25 Ekim 1996 - Adana'da PKK üyesi Leyla Kaplan'ın üzerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu 3'ü polis memuru 4 kişi yaşamını yitirdi, 9'u polis 12 kişi yaralandı.

29 Ekim 1996 - Sivas'ta PKK üyesi Güler Otaş'ın üzerindeki bombayı patlatması sonucu 3'ü polis, 4 kişi hayatını kaybetti, 10 vatandaş yaralandı.

17 Kasım 1998 - Hakkari'de terör örgütü üyesi "Rojbin" kod adlı Fatma Özen, Yüksekova Jandarma Komutanlığı binası önünde üzerindeki bombayı patlatması sonucunda 3'ü asker 5 kişi yaralandı.

1 Aralık 1998 - Hakkari'de "Binevş-Amed" kod adlı terör örgütü PKK üyesi Hüsniye Oruç üzerindeki bombayı infilak ettirdi. Saldırıda 2'si asker 10 kişi yaralandı.

24 Aralık 1998 - Van'da PKK'lı terörist Hamdiye Kapan'ın üzerindeki bombayı patlatması sonucu bir lise öğrencisi yaşamını yitirdi, 24 askeri personel yaralandı.

27 Mart 1999 - İstanbul'da Taksim Meydanı'nda terörist Maral Maymak, çevik kuvvete ait otobüsün yakınında üzerindeki bombayı patlattı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralandı.

5 Nisan 1999 - Tunceli Belediyesinde işçi olarak çalışan Canan Akgün, üzerindeki zaman ayarlı bombanın erken patlaması sonucu parçalanarak öldü.

3 Ocak 2001 - İstanbul'da DHKP-C üyesi terörist Gültekin Koç'un üzerindeki bombayı patlatması sonucu bir polis memuru öldü. 2 polis memuru ve 2 mahalle bekçisi ile 3 vatandaş yaralandı.

10 Eylül 2001 - İstanbul'da terör örgütü DHKP-C üyesi Uğur Bülbül'ün üzerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu 2 polis memuru ve bir Avustralya vatandaşı ölürken, 13'ü polis memuru 21 kişi yaralandı.

20 Mayıs 2003 - Ankara'da DHKP-C'li terörist Şengül Akkurt, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e suikast düzenlemek için bir kafede hazırlandığı sırada üzerindeki bombanın patlaması sonucu öldü.

15 Kasım 2003 - İstanbul'un Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde bulunan iki ayrı sinagoga düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 25 kişi hayatını kaybederken 262 kişi yaralandı. İki ayrı kamyonetle intihar saldırısı olarak gerçekleşen eylemleri, terör örgütü üyeleri Mesut Çabuk ve Gökhan Elaltuntaş'ın yaptığı tespit edildi.

Eş zamanlı saldırı düzenlendi

20 Kasım 2003 - İstanbul'da Levent'teki bir bankanın genel müdürlük binası ile Tepebaşı'ndaki İngiliz Başkonsolosluğu hedef alındı. Bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki saldırıda aralarında İstanbul Başkonsolosu Roger Short'un da bulunduğu 51 kişi hayatını kaybetti. 700'ün üzerinde vatandaş yaralandı.

9 Mart 2006 - Van'da PKK üyesi "Dengtav" kod adlı Devrim Solduk'un üzerindeki bombayı patlatması sonucu bir belediye trafik görevlisi ile bir vatandaş öldü, 19 kişi yaralandı.

22 Mayıs 2007 - Ankara Anafartalar Çarşısı'nda terör örgütü üyesi Güven Akkuş üzerindeki A4 tipi bombayı patlattı. Saldırıda biri Pakistan vatandaşı 9 kişi ölürken, 121 kişi yaralandı.

31 Ekim 2010 - İstanbul Taksim Meydanı'nda PKK üyesi Vedat Acar tarafından düzenlenen saldırıda 15'i polis memuru 32 kişi yaralandı.

11 Eylül 2012 - İstanbul Sultangazi'de İbrahim Çuhadar adlı DHKP-C üyesinin Gazi Polis Merkezi'ne düzenlediği canlı bomba eylemi sonucunda bir polis memuru şehit olurken, 4'ü polis 7 kişi yaralandı.

Reyhanlı saldırısı

11 Mayıs 2013 - Terör örgütlerinin süregelen eylemleri aradan geçen yıllar karşısında şiddetini artırarak devam ederken bu defa acı haber Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden geldi. İki ayrı bombalı terör saldırısında 52 kişi yaşamını yitirirken, 146 kişi yaralandı.

6 Ocak 2015 - Sultanahmet'teki İstanbul Turizm Şube Müdürlüğüne Rus uyruklu Diana Ramazova tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucunda bir polis şehit olurken, bir kişi yaralandı. Eylemi, başta DHKP-C üstlendi ve canlı bombanın Elif Sultan Kalsen olduğu iddia edildi ancak aile bunu yalanladı.

20 Temmuz 2015 - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi 300 kişinin, Kobani olayları nedeniyle Amara Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptığı sırada Adıyaman Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Şeyh Abdurrahman Alagöz üzerindeki bomba düzeneğini infilak ettirdi. Saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, 104 kişi yaralandı.

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı

10 Ekim 2015 - Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı Ankara'daki tren garı önünde gerçekleştirildi. Sıhhiye Meydanı'nda yapılması planlanan barış mitingine katılacak grupların toplandığı gar önünde iki ayrı patlama meydana geldi. Olayda 103 kişi ölürken, 246 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu belirlenen Yunus Emre Alagöz ile kimliği tespit edilemeyen kişinin gerçekleştirdiği belirlendi.

14 Kasım 2015 - Tren garındaki saldırının ardından istihbarat birimleri terör örgütü DAEŞ'e yönelik Gaziantep'te sürdürdüğü çalışmada, iki canlı bombadan birini Ankara'ya getiren aracın sürücüsü olduğu belirlenen Halil İbrahim Durgun'un izine ulaştı. Durgun yakalanacağını anlayınca evdeki canlı bomba yeleğini giyerek patlattı. Olayda 5 polis yaralandı.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.