Bu da son lemur
Lemur ailesine ait yeni bir tür bulundu...
Borneo adasındaki sık ormanlarda, zehirli dişleriyle diğer primatlardan ayrılan lemur şaşırtı.
Bilimsel adı Nycticebus olan lemur ailesine ait türler üzerinde araştırmalar yapan bilim insanlarınca Borneo adasının iç kesiminin doğusundaki dağlık arazide bulunan yeni türe, bölgenin en büyük nehri Kayan'dan esinlenerek Nycticebus Kayan veya Kayan lemuru adı verildi.
Farklı ülkelerden bilim insanlarının, lemur ailesine mensup diğer türlerden, yüz kısımlarındaki kürkleri analiz edip ayırarak tanımladıkları yeni tür, American Journal of Primatology adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Bilim insanları dergide yayımladıkları çalışmada ayrıca, daha önce aynı tür olarak sınıflandırılan bir lemur türünün ise aslında birbirlerinden farklı 3 ayrı tür olduğunu saptadı. Birbirinden farklı olduğu belirlenen türlere, Nycticebus menagensis, Nycticebus bancanus ve Nyticebus borneanu adları verildi.
Bangladeş'ten, Çin'in Yunnan eyaletine ve Borneo adasına kadar Güney Doğu Asya boyunca yer alan ülkelerde rastlanan lemur ailesine mensup türler, International Union of Conservation of Nature (Uluslararası Doğanın Korunması Birliği) adlı örgütün savunmasız ve nesli tükenme tehlikesi altında hayvanları tanımlamak için kullandığı kırmızı listede yer alıyor.
BİRBİRİNE BENZEYEN TÜRLER DAHA İYİ KORUNACAK
Lemur ailesine mensup türler birbirlerinden, vücutları ve yüzlerinde bulunan kendilerine has olan renkleriyle ayırt edilebiliyor. Ancak vücutlarının dış görünüşlerindeki belirgin olmayan farklılıklar ve türleri birbirlerinden ayırt etmede kullanılan kürklerindeki farklı desenler, bu türlerin gece ortaya çıkmaları nedeniyle güçlükle ayırt edilebiliyor.
Buluşları hakkında açıklamada bulunan Missouri Colombia Üniversitesi'nden Rachel Munds, teknolojik ilerlemelerin gece ortaya çıkan çok sayıda memelinin farklılıkları hakkında elde bulunan bilgilerin iyileştirilmesine olanak sağladığını söyledi.
Munds, "Tarihte, fark edilmeyen ve yanlışlıkla aynı türe ait olarak sınıflandırılan birçok tür bulunduğuna ilişkin örneklere rastlanmıştır. Geçmiş 25 yıl içinde yeni tanımlanan primat türlerinin sayısı ikiye katlanmış olsa da bazı gece ortaya çıkan türler bilim için gizli kalmayı sürdürüyor" dedi.
Borneo'da yapılan araştırmanın, Kayan lemurunun yerini belirlemenin çok güç olduğunu, ayrıca çok az sayıda bulunduklarını gösterdiğine işaret eden Munds, buna karşılık araştırmanın sonuçlarının bu birbirlerinden ayırt edilmesi güç primatların korunması çabalarına yardımcı olacağını vurguladı.
Endonezya'da, zehirli dişleri çekildikten sonra bir ev hayvanı olarak ticareti yapılan lemurların ciddi tehdit altında olduğuna işaret eden araştırmacılar, polis tarafından kurtarılan lemurların hangi türe mensup olduklarının bilinmesinin bu türlerin nerelerde doğaya salınacaklarını belirlemede yardımcı olacağını belirtti.
Büyük bir kısmı Endonezya'ya ait olan Borneo adasında, Malezya ve Brunei'nin de toprakları bulunuyor.