Bilimi çocuklara sevdirmek için köy köy dolaşıyorlar
.
Çocukların konuşmaya başladıklarında ilk sorduğu sorulardan biri neden oluyor? Sorularına cevap aldıkça daha çok sorguluyor, yanıtları bulamadıklarında ise öğrenmekten uzaklaşıyorlar. Anne baba olarak öğreteceklerimiz ise kuşkusuz sınırlı. Bilim ve sanat alanında güzel gelişmeler yaşasak da ülkemiz matematik ve fen bilimlerinde ne yazık ki dünyada arka sıralarda yer alıyor. Dünya çapında 300’ün üzerinde projeye destek veren Bayer de buradan yola çıkarak Bayer Genç Bilim Elçileri (BGBE) projesini dört yıl önce hayat geçirmiş. Bu yıl İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden Best Business Awards’tan ‘En iyi sosyal sorumluluk projesi’ ödülünü aldı. Bayer Türk Kurumsal İletişim Müdürü Nevra Çağman projenin başlangıcını şöyle anlatıyor: Bayer Genç Bilim Elçileri (BGBE) projesi, Bayer Türk ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın ortak aklı ve 2010 yılına dayanan çalışmaları ile Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirildi. BGBE, toplum gönüllüsü üniversite öğrencilerinin ilköğretim çağındaki öğrenciler ile okullarda buluşarak iki günlük etkinlikler gerçekleştirmesi üzerine kurulu. Okullardaki etkinliklerde çocuklara bilimi sevdirmek, bugünün kahramanlarının aslında bilim insanları olduğunu göstermek ve onları gelecekte bilimle ilgilenmeye teşvik etmek amaçlanıyor. Bilim Tohumları ise Bayer Genç Bilim Elçileri projesinin gezici bir araçla köy köy, mezra mezra gezen ve çocuklar neredeyse oraya giderek aynı misyonu taşıyan bir bölümü. Gittiği yerlerde son derece pratik bir uygulamayla hemen bir düzenek oluşturabilen Bilim Tohumları Ekibi, çocuklarla yine eğlenceli deneyler yapıyor; bilim üzerine düşünmelerini sağlıyor.
Matematik ve fende 41’inci sıradayız
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü‘nün yaptığı küresel eğitim araştırmasında, 15 yaşındaki öğrencilerin matematik ve fen bilimleri testlerine göre Türkiye’nin 76 ülke arasında 41’nci sırada yer aldığına dikkat çeken Çağman, “Bu da gösteriyor ki öğrencilerin fen derslerine yönelik ilgisinin artmasının önemi büyük. “Bayer Genç Bilim Elçileri ” projesi de çocukların bilime bugüne kadar hiç bakmadıkları bir pencereden bakmalarını sağlamak, bilime ilgi duymaları için onları teşvik etmek ve hatta bilim alanında çalışmalar yapmak için yüreklendirmek amacıyla tasarlandı“ diyor.
10 bin çocuğa ulaştılar
Bayer Genç Bilim Elçileri projesi geçtiğimiz dört yıl içerisinde bilim okur-yazarlığı eğitimi almış 1300 Toplum Gönüllüsü genci ile 8 bine yakın çocuğa dokundu. Nisan 2015’te, Sinop’tan yola çıkan Bilim Tohumları Ekibi ise Ekim ayına kadar toplam 20 il ve 38 noktada 2 bin 982 çocukla buluştu. Projenin sürdüğü iki yılda, Toplum Gönüllüsü üniversiteli gençler, yaklaşık 10 bin çocuğa ulaştı.
Sulukule Sanat Akademisi geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor
Birçok ünlü sanatçının yetiştiği ve büyüdüğü semtlerden biri olan Fatih ilçesi sınırlarındaki Sulukule semti, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in hayata geçirdiği ‘Sulukule Sanat Akademisi’ projesiyle gençlere konservatuar düzeyinde ücretsiz eğitimin verildiği bir merkez haline geldi. Akademi’de verilen eğitimler kapsamında, 7-14 yaş arasındaki çocuklar ve yetişkinler, usta eğitmenler tarafından konservatuar düzeyinde müzik eğitimi alma şansı yakalıyor. Akademide İstanbul’un dört bir yanında yaşayan çocuklara usta eğitmenlerle müzik eğitimi verilmesi amaçlanıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule Sanat Akademisi’nin kuruluş amacını şu sözlerle açıklıyor: “Sulukule Sanat Akademisi, belediyemizin öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği çok önemsediğimiz bir proje. Burası, sadece müziğe meraklı gençlerimizin değil; müzik eğitimi almak isteyen yetişkinlere de hizmet verdiğimiz bir akademi. Akademi için İstanbul dışından da talep geliyor. Yoğun ilgi üzerine akademiyi daha da büyütmek istiyoruz. Şu anda akademide 58 değerli hoca eğitim veriyor. Plastik sanatlar ve heykel gibi sanat dallarında da eğitim vermeyi amaçlıyoruz.”
Geçtiğimiz yıl 105 çocuk akademide eğitim görmeye başlarken; derslerde, 58 öğretici tarafından, keman, viyola, çello, piyano, flüt, gitar, müzik teorisi, solfej, toplu çalma dersleri verildi. Bu yıl da 200 öğrenciye verilecek derslerin, yarı zamanlı konservatuar eğitimi şeklinde 2 yıllık dönemde 4 aylık 2 kur halinde düzenlenmesi planlanıyor.