‘Asit yağmuru’ internet yalanı çıktı
.
Mart ayından bu yana sosyal paylaşım sitesi Facebook ve birçok erişim kanallarında yer alan ve NASA tarafından açıklandığı söyleyen “20-28 Mayıs arasında yüksek dozda asit içerem asit yağmurları yağacak, cilt kanseri riski yüzde 90 olan bu yağmurlara maruz kalmayın” şeklindeki haber, uzmanlar tarafından yalanlandı. İşte uzmanların değerlendirmeleri :
Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi): Internette dolaşan bu haberi okuduğumda, Afrika’dan gelen toz bulutları asit yağmuruna neden olacak deniyordu. Öncelikle Afrika üzerinden gelen toz bulutlarının içinde demir vardır, demir de bulutların içindeki suyla birleştiğinde asit yapmaz. Normal asit yağışları Orta Avrupa’da bir yerden hava kirliliği sonucu çıkar. Bu kirlerin içinde kükürt ve oksit vardır. Asit yağışlarının belli bir zamanı yoktur. 365 gün içinde herhangi bir zaman olabilir.
Yüksel Yağan (Metereoloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri): “Maili 2 aydır dolaşımda. NASA’nın web sitesinde böyle bir açıklama görmedik. Bizim için Dünya Metereoloji Organizasyonu (WMO) ve Amerikan Metereoloji Dairesi (AMS)’nin açıklamaları önemlidir. Asit yağmurlarının yeri, zamanı, durumu, mevkisi yoktur. Asit yağmurlarının oluşma sebebi insanoğlunun yaptığı sanayi faaliyetleridir.”