Arı ölümleri durmazsa sebze meyve kalmayacak
Arı ölümlerinin önüne geçilemezse bir kaç yıl içinde karpuz, domates, salatalık gibi 90 meyve ve sebze tarihe karışacak
DÜNYANIN farklı uçlarında onlarca ülkede bal arıları gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor. Besin zinciri ve ekolojik denge konusunda hayati bir öneme sahip arıların ölümü, uzmanları ve hükümetleri alarma geçirdi. ABD Tarım Bakanlığı “Eğer arıların ölümünü engelleyemezsek, birkaç yıl içinde sofra kültürümüz tamamen değişecek. Çünkü arılar dünyadaki bitki türlerinin yüzde 80’inin polenizasyon çoğalmasından sorumlu. Arılar yok olursa bitkiler de çoğalamayarak yok olacak” uyarısı yaptı. Arıların yok olmasıyla ilk etapta, 90 meyve ve sebze etkilenecek. Elma, kiraz, çilek, şeftali, kivi, fındık, salatalık, domates, karpuz ve brokoli tarihe karışacak.
Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Max Watkins, arı ölümlerinin 3 farklı nedeni olabileceğine dikkat çekerek şu uyarıyı yaptı: “Arılarda ’Koloni Çöküşü Sendromu’ görülüyor. Koloni dağılınca arılar, kovanlarını terk ediyor ve sonunda da ölüyor. Buna tarım ilaçları, çevre kirliliği ve arıların biyolojik dengesini bozan küresel ısınma yol açıyor olabilir. Eğer bir tarım ilacıysa önlem alabiliriz. Çevre kirliliğine de birkaç yıl içinde müdahale edebiliriz. Fakat küresel ısınma yüzünden ölüyorlarsa yapabileceğimiz hiçbir şey yok!”
Şemdinli’de de bal arıları öldü
SON olarak Adana’da görülen toplu arı ölümleri bu kez Hakkari’nin balıyla ünlü Şemdinli İlçesi’nde yaşandı. Her gün kovanlardan yüzlerce ölü arı topladıklarını belirten arıcılar, ölümlerin hava değişikliğinden kaynaklanmış olabileceğini düşünmelerine rağmen, bir an önce gerçek nedenin bulunmasını istiyor. Şemdinli Kaymakamı Altuğ Çağlar, “Arıların ölüm nedeni inceleme sonucu belli olacak. Şu an bir şey söylemek doğru olmaz. Tahlillerin sonuçlarını bekleyeceğiz” dedi.