Akdeniz ve Ege, 6’lık depremle sallandı
Babadağ’dan kayalar koptu, tatilciler sokaklara koştu!
Ergün TOS- Ali GÜNDOĞAN - Doğuş Esat BERME / FETHİYE
Öğleden sonra meydana gelen 6.0’lık deprem Ege ve Akdeniz’de büyük panik yarattı. Merkez üssü Fethiye’deki Ölüdeniz’in açıkları olan deprem can kaybına neden olmazken, otellerin de bulunduğu bazı binalarda hasara neden oldu. Dünyaca ünlü yamaç paraşütünün yapıldığı Babadağ’dan kopan kayalar yolu kapattı. O sırada denizde olan tatilciler panik halinde sahile kaçtı.
Foto galeri için tıklayın |
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Ölüdeniz açıkları olarak saptadığı deprem saat 15.44’te meydana geldi. Yerin 19.6 kilometre derinliğindeki depremin büyüklüğünü önce 6.1 olarak açıklayan Kandilli, sonra 6.0 olarak düzeltti. Muğla’nın turistik ilçeleri Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris’te şiddetli hissedilen deprem, Ölüdeniz’de hasara neden oldu. Muğla başta olmak üzere Antalya, İzmir, Aydın, Denizli, Mersin ve Konya’da da hissedilen deprem sırasında Ölüdeniz’de elektrikler kesildi, telefonlar sustu. Depreme denizde yakalanan turistlerle tatilciler hemen sahile koşarken, otellerde, alışveriş merkezlerinde ve evlerde bulunanlar da sokaklara fırladı. Deprem, Yunanistan’ın Simi ve Rodos adalarında da hissedildi.
İŞTE DEPREM ANI! (VİDEO)
Binalarda çatlaklar oldu
Ölüdeniz’deki bazı binalar ve apart otellerle Hisarönü’ndeki binaların duvarları çatladı, bazı binalarda bacalar yıkıldı. Dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan kopan kayalar, zirveye giden yolu kapattı. Fethiye ilçe merkezi ile bazı köylerde binalar hasar oluştu. Marmaris’te bazı köy evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, kimsenin yaşamadığı harabe birkaç bina da yıkıldı. Diğer yandan Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde deprem nedeniyle korkan Ali Fuat İşitemiz, birinci kattaki evinden balkonunda atlayarak yaralandı. Kumluca Devlet Hastanesi’ne götürülen İşitemiz’in sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.
‘Binamız yattı kalktı’
Deprem sırasında CHP Muğla İl Kongresi’nde olan Ölüdeniz Belde Belediye Başkanı CHP’li Keramettin Yılmaz, “Deprem Muğla’dan da hissedildi. Ölüdeniz’de telefonlar kilitlendi. İlk aldığımız bilgiye göre ölü ya da yaralı yok. Biz de Ölüdeniz’e doğru Muğla’dan hareket ettik” dedi. Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı ise tüm yerleşim birimleriyle temas kurulduğunu, kendilerine ulaşan bir can kaybı olmadığını açıkladı. Deprem nedeniyle güvenlik ve sağlık birimleri alarma geçirildi. Fethiye Devlet Hastanesi yetkilileri, hastaneye herhangi bir yaralı gelmediğini ambulansları hazır tuttuklarını söyledi. Turizm bölgelerini sallayan depremin öğleden sonra meydana olması, daha büyük bir panik yaşanmasını önledi. Özellikle bölgedeki yerli ve yabancı turistler, sarsıntı anında havuz ve plajlarda olduğu için depremin yarattığı panik kısa sürede atlatıldı. Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz deprem anını şu sözlerle anlattı: “Çok şiddetli bir deprem yaşadık. Büyük deprem yaşandı. Şu anda bir paniğimiz yok. Herhangi bir yıkım, yaralanma ölüm de yok. Balkondan atlayanlar oldu kulağımıza geldi. İnşallah arkası gelmez diye umuyoruz. Fethiye bölgesi Türkiye’nin en alçak yapılaşmasıdır, biz de iki katlı yapılanma var. Biz de şu an kötü bir durum yok. Binamız sanki yattı kalktı, çok uzun geldi, sanırım 35-40 saniye sürdü.”
Önceki gün de sallanmıştı
Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt yaptığı açıklamada depremin can kaybı ve ciddi bir hasara neden olmadığını belirtip, “Fethiye ve çevresinde korkup pencereden atlayanlar olmuş, ekipler seferber oldu, üzücü bir durum bilgisi gelmedi. Başbakanlık’la irtibat halindeyiz, güvenilmeyen binalara vatandaşlar girmesin. Paniğe gerek yok” dedi. Muğla’da önceki gün de saat 17.33’te, merkez üssü Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Balcılar Köyü yakınları olan 4.2 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. Deprem herhangi bir mal ve can kaybına yol açmamıştı.
24 saatte 42 deprem
24 saatte Ege’de 42 depremin meydana geldiği ve bunların 16’sının Muğla’da gerçekleştiği belirtildi. Merkez üssü Fethiye Ölüdeniz açıkları olan Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar da devam etti. Saat 15.48’de 4.3, 15.49’da 4.9, 15.50’de 4.7, 15.57’de 3.6, 15.58’de 3.3, 16.01’de 3.7 büyüklüğünde sarsıntılar meydana geldi. İlk depremle birlikte başta Fethiye olmak üzere Muğla’nın ilçeleri ile İzmir, Aydın, Antalya ve Denizli’de halk panik yaşadı ve uzun süre binalara girmeyip açık alanlarda bekledi.
Camlardan atlayan 8 kişi yaralandı
Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, “Hastaneye intikal eden 8 vatandaşımız var. Onlar da korkuyla pencereden, balkondan atlamışlar. Sağlık durumları iyi, hayati tehlikeleri söz konusu değil” dedi. Kaymakam Karatekeli, depremin ardından polis, jandarma ve sağlık ekiplerinin ilçe merkezi ve köylerde çalışma başlattığını söyledi. Kendilerine ulaşan ilk bilgilere göre birkaç binanın balkon kısmında çatlaklar oluştuğunu bildiren Karatekeli, “Haberleşmede yaşanan sıkıntı nedeniyle köylerle henüz irtibat kuramadık. Başta Ölüdeniz ve Ovacık bölgesi olmak üzere tüm köylerimize jandarma ekiplerini sevk ettik” dedi.
Paraşütçüler depremi çekti
Babadağ’da bulunan paraşüt pistlerinin altında göçük meydana geldi. Dağlardan kopan kayaların yıkılması ve çıkan dumanlar, paraşütçülerin kameralarına an be an yansıdı.