Şampiy10
Magazin
Gündem

Karaciğerde ölüme götüren risk! Aniden ortaya çıkıyor, uzman isim tek tedavisini açıkladı

İnsan vücudunda demir, vitamin ve yağlar, şekerler gibi enerji kaynaklarını depolamak gibi görevlerinin yanı sıra pek çok hayati öneme de sahip olan karaciğer ile ilgili dikkat çeken bir uyarı geldi. İnsanı ölüme kadar götürecek bu hastalık hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, belirtinin çok ani bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

ABONE OL
Vatan Haber

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Karaciğerin temel görevleri basitçe yediklerimizi vücudunuzun kullanabileceği besin maddelerine çevirmek. Kan pıhtılaştırıcı faktörleri, enzimleri ve diğer proteinleri üretmek; demir, vitamin ve yağlar, şekerler gibi enerji kaynaklarını depolamaktır. Ayrıca zararlı olabilecek ilaç ve alkol gibi toksik maddeleri temizlemektir. Cerrahi olarak tamamı çıkarıldığında veya tamamen harap olduğu durumlarda hastanın yaşama şansı azalır. Diğer karın içi organlar gibi yerine koyma tedavisi yapılamaz. Önemli hastalıklardan olan karaciğer yetmezliği ise insanı ölüme götürüyor.

"ÖLÜM KAÇINILMAZDIR"

Ani gelişen karaciğer yetmezliğine karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Akut karaciğer fonksiyonlarının hızlı ve ani bir şekilde bozulması sonucunda görülür. Ani olarak görülmesinden dolayı genellikle bu hastalığa sahip kişilerde daha önce bilinen bir karaciğer hastalığı bulunmaz. Maalesef çok hızlı tedavi edilmediği taktirde nadiren görülen bu hastalıkta ölüm kaçınılmazdır” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

İnsanı ölüme götüren hastalığın nedenlerini bir bir sıralayan Prof. Dr. Gökakın, “Güneş çarpması, wilson hastalığı, hamilelik, yüksek dozda parasetamol gibi bazı ilaçlar ve mantardan dolayı oluşan zehirlenmeler” ifadelerini kullandı.

Mide bulantısı ve rahatsızlık hissinin hastalığın belirtileri arasında olduğuna dikkati çeken Gökakın, “Terleme, baygınlık hissi, morartı ve kanama eğilimi ve aşırı susama ortaya çıkar ve daha sonra ise akli durum dengesizlikleri gelişebilir. En kötüsü de 2 ve 10 gün aralığında birey sağlıklı hissederken bir anda bilincini yitirir. Karaciğerin fonksiyonları normale döndüğü zaman akli denge normale dönebildiği gibi kalıcı zararlar da oluşabilir” dedi.

"ACİL TEDAVİ GEREKLİ"

Akut karaciğer yetmezliğinden şüphelenildiğinde hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerektiğini belirten Gökakın, “Orta-ağır hasar durumunda dikkatli bir mental durum değerlendirmesi ve karaciğerin son durumunu ortaya koymak için kan testleri yapılmalıdır. Mental durum değişikliği mevcut ise hasta hastaneye yatırılmalıdır. Aynı anda amonyak seviyesi gözlenerek hastalığın gidişatı hakkında öngörü sağlanabilir. Kan amonyak düzeyi önem taşır, arteryel kan gazı değerlendirmesinde laktat düzeyi hastalığın ciddiyeti hakkında önemli bilgi sağlamaktadır. Bu testlerin sonu ciddiyet arz ettiğinde hasta gerektiğinde acil organ nakli yapılan bir merkeze sevk edilmelidir” ifadelerini kullandı.

"TEK TEDAVİSİ KARACİĞER NAKLİDİR"

Kronik karaciğer hastalığı sonrası gelişen karaciğer yetmezlikleri hakkında bilgi veren Gökakın, şunları söyledi:

“Farklı hastalıklar nedeniyle karaciğerde hasar meydana gelebilmektedir. Zaman içinde bu hasarlara bağlı olarak karaciğerin normal yapısının yıkılması ve yerini nodül ve fibroz yapıların alması siroz olarak tanımlanmaktadır. Karaciğerde meydana gelen bu geri dönüşümsüz hasarın tek tedavisi ise karaciğer naklidir. Halen hem dünyada, hem ülkemizde karaciğer nakli yapılan hastalıkların başında siroz gelmektedir. Bununla birlikte doğumsal bazı hastalıklar ve karaciğerin bazı tümörlerinde de karaciğer naklinden yararlanılmaktadır.”

Karaciğer sirozunun dünyanın pek çok bölgesinde ve Türkiye’de, ölümlere neden olduğunu dile getiren Gökakın, “Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da alkol tüketiminin fazla olması hastalığın ana etkenini oluştururken, dünyanın diğer birçok bölgesinde önemli bir toplum sağlığı problemi olan viral hepatitler sirozun nedenlerinde ilk sırayı almaktadır. Ülkemizde de karaciğer sirozunun başlıca nedeni viral hepatitler olarak bilinmektedir” dedi.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.