Şampiy10
Magazin
Gündem

Kredi ve kredi kartında yeni dönem! Dikkat çeken 14 gün kararı

Kredi çeken ve kredi kartı kullanan milyonları ilgilendiren düzenleme ekim ayı itibarıyla yürürlüğe giriyor. Yeni dönem ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kullanan ve 14 gün içinde kredinin tamamını kapatan tüketiciye cayma cezası uygulanmayacağını belirterek, “Kredilerde faizler yükseltilirse 30 gün önceden tüketiciye bildirim yapılacak” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu yeni tüketici düzenlemesi 1 Ekim'de yürürlüğe giriyor. Yeni dönem, kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, e-ticaret sitelerinde satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar pek çok konuda yenilik getiriyor.

Resmi Gazete’nin 1 Nisan 2022 tarihli sayısında yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda değişiklik öngören yeni düzenleme, tüketicileri daha ileri seviyede korumayı amaçlıyor. Tüketiciye ne gibi haklar getirdiği merak edilen düzenleme ile ilgili uzmanlardan önemli açıklamalar geldi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yönetmelik ile tüketici lehine pek çok değişiklik getirildiğini söyledi. Bankaların, nakit sıkıntısı nedeniyle kredi kullanan tüketicilere kredi kartı, kredili mevduat hesabı açılması, otomatik fatura ödeme talimatı, ev sigortası ve hayat sigortası gibi bazı yan finansal hizmetlerin alınmasını zorunlu tuttuğunu hatırlatan Ağaoğlu, bu yan finansal ürünlerin paraya sıkışan tüketiciye baskı ile kabul ettirildiğini ve bu neden tüketicinin ek masraflar ödemek durumunda kaldığını ifade etti.

YAN FİNANSAL ÜRÜNLERİN SATIŞINA SON

Finans kuruluşlarının kanunda yer alan ‘bir ürün ya da hizmetin satışı esnasında başka bir ürünün satışı ileri sürülemez’ kuralını açıkça ihlal ettiğini belirten Ağaoğlu, “Buna rağmen pek çok finans kuruluşu ek hizmet satıyordu. Şimdiki yönetmelik ise kredi ile ilgili olmayan ve yasal zorunluluk gereği mecbur olan DASK dışındaki finansal hizmetlerin satışının açıkça yasak olduğunu belirtiyor” hatırlatmasında bulundu.

“İKİ AYRI TEKLİF SUNULACAK”

Ağaoğlu, bunun yanı sıra tüketicilere kredi kullandırılırken, hayat sigortası olan bir teklif ile birlikte, sigorta ettirilmeden kullandırılacak kredi ile ilgili iki ayrı teklif sunulacağını söyledi.

“FİNANS KURULUŞLARI YASALARI İHLAL ETTİ”

Tüketicinin sigorta ettirilmeyi kabul etmesi durumunda bankanın istediği değil, tüketicinin tercih ettiği sigorta şirketinden düzenlenen poliçenin kabul edileceğine dikkati çeken Ağaoğlu, “Aslında mevcut tüketici kanununun, gerek tüketici kredilerini düzenleyen 29. maddesi, gerekse konut kredileri ile ilgili sigortalanma hususundaki 38. maddeleri bu hususları açıkça, hüküm altına almış olmasına rağmen finans kuruluşlarının uymadığı görülünce yönetmeliğe yazılmış oldu” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİ TÜM DETAYLARI AÇIKÇA GÖRECEK”

Ağaoğlu tüketicilerin yeni düzenleme ile gerek konut kredisi, gerek ihtiyaç kredisi ve otomobil kredisi kullanırken; sigorta yaptırırsa ne kadarlık faiz avantajı olacak, poliçeye ne kadar bedel ödeyecek, bunu dışarda yaptırırsa kaça mal edecek, bunları açıkça görme imkanına kavuşacaklarını söyledi.

KREDİ KULLANIMINDA YENİ DÖNEM

Krediler ile ilgili de önemli bilgiler veren Ağaoğlu’nun aktardığına göre; kredili mevduat hesabı gibi değişken faizli kredilerde faizler indiği takdirde, faizler ilk ödeme dönemine yansıtılacak, eğer faizler yükseltilirse 30 gün önceden tüketiciye bildirim yapılacak. Bu süreçte 60 gün içinde tüketici, kalan kredinin tamamını kapatırsa, yeni yüksek faiz kendisine yansıtılmayacak.

“ZATEN BÖYLE BİR ZORUNLULUK YOKTU”

Sigorta zorunluluğunun da kalktığını ifade eden Ağaoğlu, aslında  böyle bir zorunluluğun olmadığını ancak bankaların buna uymadığını ifade etti. Kanunun 8,5 yıldır yürürlükte olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, Tüketici Kanununun 29 ve 30 maddelerinin hali hazırda bunları içerdiğini ve yeni düzenleme ile bir kez daha hatırlatılmış olduğunun altını çizdi.

DİKKAT ÇEKEN 14 GÜN DETAYI

Kredi kullandırılmadan makul bir süre önce kredi şartlarının tüketiciye bildirileceğini ifade eden Ağaoğlu, “Tüketici 14 gün zarfında krediden caydığı takdirde, sadece krediyi kullandığı gün sayısı kadar faiz ile kamu kurum ve kuruluşlarına ödenmiş olan geri alınamayacak bedelleri keser ve banka olduğu gibi krediyi kapatır” ifadelerini kullandı.

ERKEN KAPATMA CEZASINA SON

Ağaoğlu, bankanın krediyi erken kapatma cezası uygulayamayacağının vurgulayarak, “Finans kuruluşu tüketiciyi kredi kullanırken cayma hakkı konusunda bilgilendirmemişse ve buna rağmen 14 gün içinde tüketici krediyi kapatmışsa ona erken kapatma cezası yansıtılamayacak” dedi.

TÜKETİCİYİ BİLGİLENDİRMEK ZORUNLU

Bu konuda hak kayıpları yaşandığını da ifade eden Ağaoğlu “Banka bilgilendirme yapsaydı, tüketici onu kapatırken bankaya ‘ben hesabımı kapatıyorum cayma hakkımı kullanıyorum’ diye bildirimde bulunabilirdi. Tüketiciler bilgilendirilmediği için böyle bir bildirimde de bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Gabar Dağı’nda “çok özel” bir kutlama! Bakan Bayraktar: İç cephemizi çok güçlü hale getireceğiz
  2. Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
  3. Araç sahipleri dikkat! 1 Aralık'ta başlıyor, cezası var
  4. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  5. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  6. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  7. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  8. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  9. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  10. Merkez Bankası rezervleri açıklandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.