Şampiy10
Magazin
Gündem

TEOG Rehberi-3 Tercih süreci nasıl işleyecek?

.

ABONE OL
Vatan Haber

- 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecektir. Ancak güzel sanatlar ve spor liseleri için tercih yapacak öğrencilerin bu liselere kayıt kabul şartlarını taşımaları gerekir.

Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere devlete ait tüm liselere Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alınacak. Bu puan hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınav sonucu yüzde 70, 3 yıllık okul notları da yüzde 30 etkili oluyor. YEP, 500 tam puan üzerinden açıklanıyor, ancak öğrencilerin uluslararası yarışmalarda kazandığı dereceler de bu puanın üzerine ekleneceği için bazı öğrencilerin puanları 500’ü aşıyor. Bazı özel okullar, hem YEP’i hem de merkezi yerleştirmeyi kullanıyor. Yani bu özel okullardan birine girmeyi düşünüyorsanız o zaman tercih listesinde yer vereceksiniz. Tercih listesine 25 okul yazacaksınız. Okul türü ve il sınırlaması olmayacak.

- Tercihler öğrenci/veli tarafından, https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilir.

- Sınavla öğrenci alacak özel okullara kayıt işlemini yaptıran öğrenciler tercihte bulunamaz.

- İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, “ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRDIM, TERCİH YAPMAYACAĞIM” ve “TERCİH YAPMAK İSTİYORUM” butonları görülecek.

- Özel okula kayıt yaptıran devlet liselerini tercih edemiyor, çünkü kaydınız e-okul sisteminde görülecek, tercih yapsanız bile dikkate alınmayacak.

- Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik dilimden seçilerek yapılacaktır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilecek.

- Özel okullarda öğrenimi süresince burslu olarak okutulacak öğrenci, başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlandırılacaktır. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecektir.

- Yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabilir.

- Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler; ancak bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.

- Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak.

- Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak veli adına yapacak.

- Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili her türlü düzeltme, elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.

- Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.

- Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

- Tercih Başvuru Durumu “İptal” olarak görünen öğrenciler yerleştirme işlemlerine dâhil edilmeyecektir.

- Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından, başvuru işleminden sonra değiştirilemeyecek.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ

30 Haziran 2017: Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) İlanı.

30 Haziran 2017: Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı.

30 Haziran 2017-13 Temmuz 2017: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Kapsamında Yapılan Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının Tamamını veya Bir Kısmını Kullanan Özel Okulların Kayıt İşlemleri.

03-13 Temmuz 2017: Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine Öğrenci Alımı.

21 Temmuz 2017: Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine Öğrenci Kayıtlarının Tamamlanması.

14-24 Temmuz 2017 (Saat 17.00): Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

11 Ağustos 2017: Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

11 Ağustos 2017: Boş Kontenjanların İlan Edilmesi

YARIN: Anne babalara tavsiyeler, proje okullarına öğrenci alımı

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.