Teog kalktı, yerine hangi sistem geliyor?
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Teog'un kalktığını açıkladı. Liseye giriş için öğrenciler ne yapacak? Yeni sistem nasıl uygulanacak? İşte Teog yerine açıklanan yeni sistem...
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptığı açıklamada bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı yapılmayacağını belirtti. Velilerin endişe etmesini gerektirecek hiçbir durum olmadığının üzerinde duran Yılmaz, yeni sistemle ilgili çalışmaların titizlikle sürdüğünü iletti.
Teog yerine "Performans belirleme"
Teog'un yerine getirilmesi planlanan "Performans belirleme" sınavı 5. sınıf ve 12. sınıf arasında yapılacak. Bu sınava göre en başarılı olan yüzde 5'lik kısım için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Kalan yüzde 95 ise düz lise, meslek teknik liseleri ve imam hatip liseleri arasından yapacağı tercihe göre eğitim alacak. Ayrıca öğrencilerin akademik, sportif, sosyal ve sanatsal yetenekleri de yakından takip edilecek. Diğer yandan Türkiye genelinde tüm okulların standartlarında eşitlik sağlamak için çalışmalar yürütülecek.
Yeni sistem geliyor
- Teog, liseye yerleştirmek için değil okul ve öğretmenlerin performanslarını değerlendirmek amacıyla yapılacak. Ancak ismi de değişecek. Teog yerine performans belirleme sınavı olacak.
- Performans belirleme sınavı 5.sınıf ve 12.sınıf arasında yapılacak.
- Alanında en başarılı yüzde 5'lik dilim içinde olan öğrenciler Güzel Sanatlar, Spor, Fen ve Sosyal Bilimler liseleri içinden en çok talep edilen okullara yerleştirilmesi merkezi sınavla yapılacak. Yüzde 5'lik dilimde, merkezi sınav girecek öğrenciler için okul başarısı ve diğer yetenek kriterlere göre öğretmenler kurulunun tavsiyesiyle seçilecek. Öğrenciler başarı puanları ve tercih ettikleri okullara göre yerleştirilecek. Bunun dışında kalan tüm öğrencilerin adrese dayalı sisteme göre evlerine en yakın olan okula kayıt yaptırmaları gerekecek.
Okullara standart geliyor
Türkiye'deki tüm okulların standartların eşit olacağı bir program uygulanacak. Bu programa göre okulların fiziksel, akademik ve yönetim ölçütleri dikkate alınarak A-B ve C standartı verilecek. Her okulun A standardında olması gerekecek ve bu standardın sağlanması için belirli bir süreleri olacak. Başarısız olan okul yöneticileri ise göreve devam edecemeyecek.
Bitirme sınavı uygulanacak
Avrupa'da benzer örneklerine rastlanan Portfolyo, Bakalorya benzerinde bir bitirme sınavının uygulanması ile ilgili çalışmalar yapılacak.