Şampiy10
Magazin
Gündem

Mütekabiliyet Nedir? Mütekabiliyet Esası Tarihte Nasıl Uygulanmıştır?

Mütekabiliyet yasası tarih boyunca birçok farklı dönemde uygulanmış önemli bir prosedür olarak öne çıkar.

ABONE OL
Vatan Haber

Mütekabiliyet diplomatik bir terim olarak öne çıkar. Ayrıca kelime anlamı doğrultusunda karşılıklı olma şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün. Karşılıklı ya da karşılıklılık biçiminde de kullanılan bir yapıdır. Genelde devletlerarası yapılan atışmalar üzerinden de değerlendirilir.

Bu bağlamda ülkeler arası maruz bırakılan durumun karşısında, diğer ülkenin aynı şekilde karşılık vermesi olarak ele alınır. Örneğin mütekabiliyet yasası uygulaması vize kapsamında ele alınabilir. Ülkeler karşılıklı olarak birbirlerine uygulamış oldukları bize ile beraber cevap verirler. Bu mütekabiliyet tanımını etkin bir şekilde örnek üzerinden anlatır.

Mütekabiliyet Nedir?

Herhangi bir duruma karşı eşit düzeyde verilen karşılık mütekabiliyet olarak bilinmektedir. Kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit karşılıklı ya da karşılıklılık biçiminde değerlendirildiğini söylemek mümkün. Özellikle ülkeler arası yapılacak olan diplomatik unsurlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Bu karşılıklı durum yasal süreci eşliğinde ele alınır ve ülkeye bir karşılık verilmiş olur.

Uluslararası çapta diplomatik düzey üzerinden vizeler bu konuda genelde örnek olarak verilir. Eğer bir ülke başka bir ülkeye vize uygulaması gerçekleştiriyorsa, mütekabiliyet uygulaması ile o ülke aynı şekilde karşı tarafa vize uygulaması sağlar.

Devletlerarası maruz bırakılan bir duruma karşı, aynı şekilde verilen tepki olarak değerlendirmek mümkün. Günümüzde bu konuda birçok farklı ülke değişik amaçlara altında diplomatik açıdan mütekabiliyet yapısını kullanmaktadır.

Mütekabiliyet Esası Tarihte Nasıl Uygulanmıştır?

Mütekabiliyet yasası tarih boyunca birçok farklı dönemde uygulanmış önemli bir prosedür olarak öne çıkar. Bu bağlamda özellikle diplomatik açıdan ele alınan ve uygulanan bir prosedür olduğunu söylemek mümkün. O yüzden devletlerarası gerçekleştirilir ve karşılıklı olarak bir cevap anlamına gelir.

Sonuç olarak ülkeler arası ilişkilerde maruz bırakılan davranışa karşı diğer ülkenin aynı şekilde vermiş olduğu prensip anlatır. Böylece mütekabiliyet esası karşılıklı olarak ülkelerin anlaşması doğrultusunda değişkenlik gösterebilir.

Tarihsel açıdan ele alındığı vakit mütekabiliyet yasası vizeler bakımından öne çıkar. Bir ülke eğer karşı ülkeye vize uyguluyorsa, o ülke aynı şekilde karşılık vererek bizi uygulamasını devreye sokabilir. Aynı zamanda herhangi bir yaptırım karşısında, aynı yaptırımlar ile beraber diğer ülke buna cevap verebilir. Bu şekilde birçok farklı örnek doğrultusunda mütekabiliyet yasası tarihin değişik dönemlerinde ele alınmıştır.

Mütekabiliyet Esası Hangi Alanlarda Uygulanır?

Mütekabiliyet esası daha çok uluslararası alanda ele alınan bir uygulamadır. Türkçe olarak ele alındığı vakit karşılık ya da karşılıklılık olarak değerlendirilir. Özellikle diplomatik konularda çok fazla kullanılan bir yapı olduğunu söylemek mümkündür. Başta vize uygulaması olmak üzere birçok farklı diplomatik açıdan ülkelerin karşılıklı bir cevabıdır.

Ayrıca farklı protokoller söz konusu olduğunda da yine bu alanda uygulanır. Söz konusu devletler olduğu zaman hukuksal süreç altında yine mütekabiliyet esası değerlendirilmektedir. Özellikle tarih boyunca farklı anlaşmalar üzerinden kullanılmıştır. Böylece karşılıklı anlaşmalar ile beraber ülkeler bazı durumlar karşısında birbirini eşit görmüştür.

 

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.