Şampiy10
Magazin
Gündem

KPSS sınavına kimler girebilir? Puanlar hangi alımlarda kullanılacak?

3 Mayıs'ta başlayan KPSS başvuruları 15 Mayıs'a kadar sürecek.

ABONE OL
Vatan Haber

Binlerce aday sınav gününü bekliyor. Başvurular 15 Mayıs'a kadar tamamlanacak. KPSS, 14 Temmuz 2019, 20 Temmuz 2019 ve 21 Temmuz 2019 tarihlerinde, sabah ve öğleden sonra uygulanacak. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), MEB öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak 28 Temmuz 2019 tarihinde yapılacaktır. Adayların tümü, 14 Temmuz 2019 tarihinde yapılacak sabah oturumuna girmek zorundadır. Adaylar, sınavın diğer oturumlarından hangilerine gireceklerine kendileri karar verecekler.

KPSS sınavına kimler girebilir?

Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak, sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilirler. Koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS’ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
Sadece öğretmenliğe başvuracakların lisans öğrenimlerinin son sınıfında olmaları şart koşulmaktadır.

A Grubu ve POMEM düşünenler için

KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. 2019 puanı, 2021 yılındaki KPSS yapılana kadar geçerli olacak. Başvuru kılavuzuna göre mezuniyet ile ilgili olarak aşağıdaki kişiler KPSS'ye başvurabilirler:

- Mezun durumda olanlar; lisans (4 yıllık) mezunu durumunda olan adaylar 2019 KPSS'ye başvurabilirler.

- Puanın geçerli olduğu 2 yıl içinde mezun olabilecek olanlar; 2019 KPSS puanı 2021 yılındaki KPSS'ye kadar geçerli. Bu durumda, başvuruların son günü mezun durumda olmayıp, 2 yıl içinde lisans mezunu olabilecek olanlar da 2019 KPSS'ye başvurabilir.

Örnek vermek gerekirse, şuan son sınıfta olan öğrenciler KPSS'ye başvurabilirler. 3. Sınıfta olan öğrenciler de 2019 KPSS'ye başvurabilirler. Çünkü 3. sınıf öğrencileri mezun olduklarında 2019 KPSS puanının geçerliliği hala devam ediyor olacak. Bu adaylar mezun olduktan sonra puanlarını kullanabilirler.

KPSS-A grubu kamu kurumlarının uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, denetmen yardımcısı gibi kadrolarını ifade etmektedir. Bu bölümlere genel olarak Hukuk, İİBF, SBF mezunları ile az sayıda da olsa mühendislik mezunları alınmaktadır.

Öğretmen adayları için

Öğretmen atamaları için kullanılan P10 ve P121 puanlarının geçerlilik süresi de 2018 yılında yapılan yeni düzenlemeyle 2 yıla çıkarılmıştır. Dolaysıyla, lisans mezunları veya geçerlilik süresi olan 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar 2019 KPSS'ye başvurabilirler.

Örneğin, lisans son sınıfta olup da ocak yarı dönemi sonunda mezun olacak olanlar 2019 KPSS'ye girebilirler. Olası bir şubat ataması durumunda bu puanlarını kullanabilirler.

2018 KPSS A grubu veya öğretmenlik sınav puanlarını yükseltmek isteyen adaylar da, 2019 KPSS'ye girebilir. Sınava girilmesi halinde, hangi yılın puanı yüksekse o yılın sınav puanı esas alınmaktadır.

BAŞVURU

Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Başvurular elektronik ortamda yapılacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabilecekler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını bir başvuru merkezinden yapacaklardır.
DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.