Şampiy10
Magazin
Gündem

İyi üniversitenin yolu TEOG’dan geçiyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

1 milyon 190 bin 826 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin TEOG heyecanı dorukta. Ortaokul 8’inci sınıfların iyi bir liseye girmek için yarışacağı TEOG ortak sınavlarında geri sayım başladı. 1 milyon 190 bin 826 öğrenci 6 dersten sınava girecek

23-24 Kasım’da yapılacak TEOG birinci dönem ortak sınavlara, yurtiçinde 970 merkezde, 16 bin 235 okulda, 93 bin 342 salonda, yurtdışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 21 okulda, 72 salonda 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak. Sınavın yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde yapılacak oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması, tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

40 dakikalık süre yeterli

Öğrenciler, 23 Kasım Çarşamba günü yapılacak olan birinci oturumda, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, 24 Kasım Perşembe gün yapılacak ikinci oturumda Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınava girecek. Sınavda her ders için, dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak. TEOG sınavı için son 3 yılda yazılan 90 bin soruluk havuz oluşturuldu. Türkiye’nin çeşitli ortaokullarından öğretmenlerin hazırlandığı sorular, MEB’in Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığında çalışan ve soru hazırlama branşında uzmanlaşmış 28 öğretmen tarafından, ön ve üst incelemeden geçirildikten sonra ortak soru havuzuna alındı.

İki aşamalı TEOG sisteminin ilk aşaması 23-24 Kasım tarihlerinde iki oturum halinde uygulanacak. Tüm öğrenciler, TEOG-2 sınavına göre çok daha az kazanımdan sorumlu oldukları TEOG-1’den iyi bir sonuç almayı hedeflemeli, çünkü Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplamasında TEOG-1 ve TEOG-2 Sınav Puanları yüzde 50 oranında eşit ağırlığa sahip; dolayısıyla az konularla girilen ilk sınavda bu avantajı en iyi şekilde kullanmak son derece önemli. 3 yıldır uygulanan TEOG sınavlarında öğrenciler, ilk sınav günü sırasıyla Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, ikinci sınav günü Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava girecekler. Her dersten 20 soruya karşılık 40 dakika süre oldukça yeterli. Her öğrencinin kendi okulunda alışık olduğu bir ortamda sınava girmesi psikolojik olarak da çok olumlu sonuçlar veriyor.

MEB’den sınav videosu

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında yapılan 2016-2017 öğretim yılı merkezi ortak sınavına yönelik bilgilerin yer aldığı bir video hazırladığını açıkladı. Öğrenci, öğretmen, veli ve okul müdürlüklerine rehberlik etmesi amacıyla hazırlanan ve Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan 9 dakikalık videoda, sınav sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veriliyor. Videoda, ortaokulların 8. sınıflarında okuyan öğrencilere yönelik sınav sorularının 81 ilden alan öğretmenlerinin büyük özverisiyle ve öğrencilerin rahatlıkla cevaplayabileceği bir şekilde hazırlandığı anlatılıyor. Ortak sınavların birinci dönemde 23-24 Kasım’da, ikinci dönemde ise 26-27 Nisan 2017’de yapılacağı aktarılan videoda, sınava başvurma, sınav esnasında neler yapılacağı ve sınav sonuçlarının açıklanmasına yönelik detaylı bilgiler yer alıyor. Videoyu izlemek faydalı olacaktır.

Geçen yılki soruları gözden geçirin

Öğrenciler toplam altı dersin sınav sonucu ve yıl sonu başarı puanının hesaplanması sonucu oluşan puanla iyi okulların kapısını aralamaya çalışacak. Yeni sınav sistemi TEOG’un, öğrencinin başarısı üzerinde olumlu etkiler sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. TEOG, öğrenci üzerindeki sınav kaygısını azalttı. Geçen yıl tüm öğrencilerin yüksek puanlar aldığını söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak okulların puanı da yükseldi. TEOG’da çok fazla konu yok ve öğrenciler toplamda 12 sınava katılıyor, yani sonucu tek sınav belirlemeyecek. Bunlar kaygının azalmasını ve başarının yükselmesini sağladı. MEB sitesinde sınavın nasıl uygulanacağına dair bir kılavuz yayınladı. Kılavuzu öğrenciler ve veliler mutlaka okumalı. Öğrencilerin hangi sınıf ve sırada sınava gireceği e-okuldan öğrenilecek. Sınava sayılı günler kaldı, öğrencilere en önemli tavsiyem, geçen yılki soruları bir gözden geçirsinler…

Merkezi sınavlar çoğunlukla tek oturumluk ve çok sayıda sorudan ve içerikten oluşurken, TEOG’un 6 farklı oturumda ve daha az sayıda sorudan oluşması öğrenci üzerindeki psikolojik gerilimi düşürüyor. Bu sınav daha dar bir içerikle yapılıyor. Bu nedenle iki üç ayı kapsayan 8. sınıf müfredatına ait ders içeriklerinin iyi kavranması gerekiyor.

Sınava az bir süre kaldığından, hazırlıkların daha çok tekrar mahiyetinde yürütülmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle son haftaya girdiğimizde yeni şeyler öğrenmeye çalışmanın eğitim pedagojisi açısından yararlı olmadığı yapılan çalışmalarla ölçülmüş durumda. Zihne kaydedilmeye çalışılan her yeni bilgi, pekişmemiş, sağlamlaşmamış eski bilgilerin de daha karmaşık hale gelmesine yol açıyor. Son hafta yeni şeyler öğrenmek yerine, tekrara dayalı çalışmalarla daha verimli kullanılabilir.

Öğrenci zihnine bilgi kaydı sadece konu çalışarak değil, test çözerek, sınavın yapısına uygun çalışmalar yaparak sağlanır. Özellikle son haftanın tekrara dayalı çalışmalarını test çözümüyle desteklemekte yarar var. Testle desteklenen çalışmalar, hem bilgi güncellemesi yapmanızı sağlar, hem de sınav tekniği bakımından sizi geliştirir. Zamanla yarışı da bu yöntemle öğrenebilirsiniz. TEOG, süre sıkıntısı yaşanmayan bir sınav, dolayısıyla bu durum, öğrencilere büyük bir avantaj sağlıyor.

Hiçbir soruyu boş bırakmayın

TEOG sınavlarını diğer merkezi sınavlardan farklı kılan en önemli unsur, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyecek olması. Bu da sizi bu soruyu boş bırakayım tedirginliğinden uzaklaştıran bir unsur. Bu sınavda hiçbir sorunun boş bırakılmaması gerekiyor. Sınavda sorulan hiçbir ders önemsiz değil. Sistemin doğası gereği bazı dersler daha yüksek katkıya sahipken, bazı derslerin katsayısı daha düşük olsa bile, öğrenci önyargılardan arınmış bir şekilde, her bir derse yeterli zamanı ve emeği ayırması gerekiyor. Puanlamada dengeyi bozan unsurun, küçük ayrıntılar olduğu unutulmamalıdır. Hızlı ve doğru okuma, doğru anlama, problem çözme teknikleri bakımından kendinizi geliştirmeniz sınav performansınıza olumlu yansıyor.

YARIN: TEOG’da nasıl başarılı olunur?

Geçen yılki TEOG soruları nasıldı?

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.