Şampiy10
Magazin
Gündem

İskan Politikası Nedir, Amaçları Nelerdir? İskan Politikasının Özellikleri Ve Sonuçları...

İskan, yerleştirme ya da yurt verme anlamlarına gelen bir kelimedir. Osmanlı döneminde fethedilen yerlerin Türkleşmesi için kullanılmış olan bir politikadır. 

ABONE OL
Vatan Haber

İskan politikası ile fethedilen topraklara Türkler yerleştirilmiş ve bölgenin daha kolay Türkleştirilmesi amaçlanmıştır. İskan politikasının sonuçları da günümüzde hala devam etmektedir. Günümüz Balkanlarında hala Türk asıllı ailelerin olması iskan politikasının en güncel örneklerindendir. Bu nedenle iskan politikasının sonuçlarında ilk olarak Balkanlardaki Türk nüfusunun artması vardır.

İskan Politikası Nedir, Amaçları Nelerdir?

İskan politikası insanların yaşamlarını sürdürmeleri için bir yere yerleştirilmelerine verilen isimdir. Osmanlı devleti fethettiği yerlere genelde Türkleri yerleştirmiştir ve bu sayede bölgelerin Türkleşmesini amaçlamıştır. Aynı zamanda iskan politikası ile devlete zararı dokunabilecek insanlar ve toplum düzenini bozma ihtimali olanlar sürgün edilmişlerdir.

Osmanlı devletinde sürgün edilen kimseler genellikle Kıbrıs'a sürgün edilmiştir. Türkçede iskan kelime anlamı olarak yurt verme ya da yerleştirme anlamlarında kullanılır. Kavram olarak ise beşeri açıdan yerleşme anlamında kullanılır.

Osmanlı devleti döneminde uygulanmaya başlanmış ve oldukça popüler bir politika haline gelmiştir. Osmanlı devletinin topraklarının gelişmesi ile beraber de gittikçe yaygınlaşmıştır. Osmanlı devleti iskan politikası ile kazandığı toprakların kalıcı olmasını ve toplumun da huzur içinde yaşamasını sağlamıştır.

İskan Politikasının Özellikleri ve Sonuçları...

İskan politikası ile fethedilen topraklara Türkler yerleştirilmiş ve bölgenin daha kolay Türkleştirilmesi amaçlanmıştır. İskan politikasının sonuçları da günümüzde hala devam etmektedir. Günümüz Balkanlarında hala Türk asıllı ailelerin olması iskan politikasının en güncel örneklerindendir. Bu nedenle iskan politikasının sonuçlarında ilk olarak Balkanlardaki Türk nüfusunun artması vardır.

Balkanlarda Türk nüfusu artmış ve Türk kültürü de daha kolay yayılmıştır. Askeri alanda da iskan politikası Osmanlıya birçok kolaylık sağlamıştır. Çünkü savaşlarda iskan politikasının uygulandığı yerler üst görevi görmüştür. İskan politikasının ekonomik sonucu ise bakir alanların doldurulup ticaretin canlandırılmış olmasıdır.

Sosyal anlamda da Anadolu'da anlaşmazlık yaşayan ailelerin göç ettirilmesi ve iç çatışmaların önlenmesini iskan politikasının sonucu olarak kabul edebiliriz. Aynı zamanda iskan politikası sonucunda İslam dini de birçok bölgede tanınmış ve yayılmıştır. 

Osmanlı Devletinde İskan Politikası

Osmanlı devleti iskan politikasıyla genelde Rumeli'ye yerleştirme politikası kullanmıştır. İskanın yapıldığı bölgelerde de çoğunlukla Türkmen aşiretler yerleşik duruma geçirilmiştir. Bu sayede bölgede herkes hem güven hem de huzur içinde yaşamaya çalışmıştır.

İskan politikası uzun seneler boyunca başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Fakat iskan politikası geçen zamanda istenen sonucu vermemeye başlayınca Osmanlı devletinde ekonomiyi de olumsuz etkilemeye başlamıştır. Aynı zamanda toprakların da kaybedilmesi ile beraber iskan politikasıyla bölgeye yerleştirilen insanlar geri dönmek zorunda kalmıştır. 

İskan Politikasının Faydaları Nelerdir?

İskan politikasının en büyük faydası kazanılan toprakları savunmanın daha kolay bir hale gelmesidir. Bölgelere Türkler yerleştirilince bölgenin korunması ve kontrol edilmesi daha kolay olmuştur. Yerleştirilen Türk nüfusu ile yeni yerlerin fethedilmesi de kolaylaşmıştır. İskan politikasının bir diğer faydası da kendini ekonomik alanda gösterir.

Bu politika ile ticaretin olmadığı ya da ticarette geri kalan bölgeler canlandırılmıştır. Bu sayede işlenmemiş topraklar işlenmeye başlanmış, bakir alanlar kullanıma açılmış ve bu bölgelerde ticaret de canlandırılmıştır.

 

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.