Geçen seneki TEOG sorularını gözden geçirin
.
1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin TEOG heyecanı dorukta. 25-26 Kasım’daki TEOG ortak sınavında öğrenciler, 6 dersten soruları yanıtlamaya çalışacak
Ortaokul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarışacağı merkezi ortak sınavlar, 25-26 Kasım’da düzenlenecek. Sınavlar için 83 öğretmen tarafından 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, 25 öğretmen ve 22 akademisyen tarafından incelendi, yaklaşık 3 bin soru havuza alındı. Toplam 16 bin 259 okulda düzenlenecek TEOG birinci dönem ortak sınavlarında, 200 bin öğretmen görev yapacak.
Öğrenciler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, toplam altı dersin sınav sonucu ve yıl sonu başarı puanının hesaplanması sonucu oluşan puanla iyi okulların kapısını aralamaya çalışacak. Yeni sınav sistemi TEOG’un, öğrencinin başarısı üzerinde olumlu etkiler sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. TEOG, öğrenci üzerindeki sınav kaygısını azalttı. Yeni sistem, öğrencilerin üzerinde oluşan baskı ve kaygıyı azalttığını geçen yılki sınav sonuçlarında gördük. Özellikle öğrencilerin sınava kendi okullarında girmesi sınav kaygısını belli bir ölçüde azaltıyor. Geçen yılı değerlendirdiğimizde, tüm öğrencilerin yüksek puanlar aldığını söyleyebiliriz, buna bağlı olarak okulların puanı da yükseldi. TEOG’da, çok fazla konu yok ve öğrenciler toplamda 12 sınava katılıyor, yani sonucu tek sınav belirlemeyecek; dolayısıyla bütün bunlar, kaygının azalmasını ve başarının yükselmesini sağladı.
MEB tarafından sınavın nasıl uygulanacağına dair bir kılavuz yayınlandı. Bu kılavuzu tüm öğrenciler ve veliler mutlaka okumalı, kılavuz MEB’in sitesinden incelenebilir. Öğrencilerin hangi sınıf ve sırada sınava gireceği e-okuldan öğrenilecek. Sınava sayılı günler kaldı, öğrencilere en önemli tavsiyem, geçen yılki soruları bir gözden geçirsinler…
Matematik çalışmadan yapılmaz
TÜRKÇE SORULARI YORUM GEREKTİRİYOR
Türkçe soruları, geçen yılki TEOG’a göre daha eleyiciydi. Kazanımlar listesinde yer almayan ‘Edebiyat Bilgileri’ konusundan da soru geldi. ‘Yazım Kuralları’ konusundan da hiç soru çıkmadı. Türkçe testindeki soruların konulara göre dağılımı: Sözcükte Anlam (4), Cümlede Anlam (1), Paragrafta Anlam (10), Edebi Bilgiler (1), Noktalama İşaretleri (1), Fiilimsi (2), Cümlenin Ögeleri (1) şeklinde... Türkçe sınavı, geçen yılki sınavdan biraz daha zor olmakla birlikte, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.
MATEMATİK SORULARI KAZANIMLARA DAYANIYOR
Matematik sorularında işlem yoğunluğu bir hayli fazlaydı, geçen yılki sınavdan ayrıldığı ya da zor olduğu nokta burası! Soruların tamamı kazanımlara dayanıyordu, kazanım dışı soru çıkmadı. Seçici ve eleyici sorular, Üslü ve Köklü İfadeler konusunda yoğunlaşmış. Soruların konulara göre dağılımı: Köklü İfadeler (9), Üslü İfadeler (7), Dönüşüm Geometrisi (2), Histogram (1), Fraktal (1).
DİN SORULARI KOLAYDI
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi soruları, mevcut kazanımların tümünü içeriyor. Soruların geçen yıldan farkı; geçen yılki sorular daha somut kavramlardan oluşuyordu, bu yılki sorular biraz daha soyut kavramlar üzerine kurulmuş. Sorular, geçen yıla göre daha kolaydı.
FENDE SAYISAL DÜŞÜNME BECERİSİ ÖNE ÇIKTI
Fen ve Teknoloji soruları kazanımlara uygun, konu dağılımı beklenildiği gibi oldu. Sınavın biyoloji kısmındaki sorular yorum becerisini ölçen sorulardan oluşuyordu. Dört kazanımı olan “Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji” konusu ile ilgili ilk kez soru soruldu. Fizik kısmındaki sorular beklenildiği gibi deneysel ağırlıklı olup, laboratuvar çalışması yapan öğrencilere avantaj sağladı. Sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili soru, sınavdaki ayırt ediciliği ve zorluk düzeyi en yüksek soruydu. Soruyu ancak hem bu konu ile ilgili kazanımı özümseyen hem de sayısal düşünme becerisi yüksek olan öğrenciler çözebildi.
İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ZORLADI
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde sorulan sorular, müfredata ve kazanımlara uygundu. Sınav, çalışan ve çalışmayan öğrenciyi en iyi şekilde ayırt edecek nitelikte sorulardan oluşuyordu. Sınavda dikkat çeken en önemli unsur, soruların seçeneklerinde kullanılan terimsel ifadelerin güçlük derecesinin beklenenin üstünde olmasıdır. Geçen yılki TEOG ile karşılaştırdığımızda, sınavın zorluk derecesinin yükseldiği görülüyor.
İNGİLİZCE’DE DİYALOG SORULARI ÖN PLANDAYDI
Diyalog tamamlama sorularıyla karşılaştık. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümleler açıklayıcı ve cevabı bulmaya yönelikti. Diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren ifadeyi bulma tarzı sorulara ağırlık verilmiş. Soru kalıplarının yer aldığı diyalog tamamlama sorularına yer verilmiş. Geçen yılki ilk sınavda tablo sorusuna yer verilmişken, bu yılki TEOG sınavında tablo sorusu yerine görsellerin kullanıldığı sorulara yer verilmiş. Kazanımları iyi tarayan bir sınavdı.
YARIN: - Nasıl başarılı olunur?
- Katsayı yüksek dersler nasıl çalışılır?