Endonezya Bayrağı Anlamı Nedir? Endonezya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Endonezya resmi adıyla Endonezya Cumhuriyeti Güneydoğu Asya kıyılarında konumlanan bir ülkedir. Ekvator boyunca uzana ülke Hint ve Pasifik okyanusları arasında yer almaktadır.
Endonezya Cumhuriyeti
Endonezya resmi adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Okyanusta ve Güneydoğu Asya kıyılarında konumlanan Pasifik ve Hint okyanusları arasında bulunan bir ülkedir. Yaklaşık 18.000 adadan oluşan Endonezya Ekvator boyunca uzanan bir takımadadır. Bu takımadalar Sulawesi, Sumatra, Java, Yeni Gine ve Borneo’nun bazı bölümlerini kapsamaktadır.
Endonezya doğudan batıya yaklaşık 5.200 km maksimum boyuta ve kuzeyden güneye 1.900 km genişliğe sahip Güneydoğu Asya'daki en büyük ülkedir. Borneo'nun kuzeyinde Malezya ve Yeni Gine'nin merkezinde Papua Yeni Gine ile sınır komşusudur. Endonezya, 7.500'den fazlasında yerleşim olmayan yaklaşık 18.000 adadan oluşmaktadır.
Endonezya bölgesinin neredeyse dörtte üçünü Sumatra, Kalimantan ve batı Yeni Gine oluştururken, Celebes, Java ve Moluccas, ülkenin geri kalan bölgesinin çoğunu oluşturuyor. Yüzölçümü 1.905.659 kilometrekare olan Endonezya Cumhuriyeti dünya üzerinde yer alan en büyük takımada devletidir.
Endonezya Bayrağı Anlamı Nedir?
Endonezya bayrağı, sömürge döneminden önceki zamandan bağımsız bir ulus olarak uzun tarihini ve mirasını yansıtan, ulusun Hollanda'dan bağımsızlığının bir kutlamasıdır. Bayrak diğer bazı uluslarınkine büyük ölçüde benzeyebilir, ancak Endonezya bayrağı için kullanılan tasarım, yabancı tasarımlardan ilham alma çabalarından ziyade ülkenin tarihinden gelir.
Endonezya bayrağı, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden üç gün sonra, 17 Ağustos 1945'te resmen kabul edildi. Endonezya, 1949'da Hollanda'dan bağımsızlığını tanıdığında ulusal bayrak olarak kaldı.
Endonezya Bayrağı Tarihi
Modern Endonezya bayrağı, Endonezya halkının Hollanda'dan bağımsızlığını ilan ettiği 1945 yılında kabul edildi. Bayrak, devrimci hareket 1950'de amacına ulaştığı zaman, diğer ülkelerden Endonezya'nın sembolü olarak resmi olarak tanındı. Bayrağın kökenini açıklayan iki hikaye bulunmaktadır.
Bazı kaynaklar, modern tasarımın sömürge döneminde yerel bir sembol yerine kullanılan Hollanda bayrağından geldiğini söylüyor. Bu kaynaklar, Endonezyalıların bağımsızlık hareketi sırasında bir protesto eylemi olarak Hollanda bayrağını parçaladıklarını söylüyor.
Diğer kaynaklar, kırmızı ve beyazın 13. yüzyılın Majapahit İmparatorluğu'ndan beri Endonezya'yı temsil ettiğini belirtiyor. Bu renkler, Endonezyalı milliyetçiler tarafından Hollanda yönetimine muhalefetlerini ifade etmek istediklerinde bu geleneğin onuruna kullanıldı ve bağımsızlık hareketinin pankartları muhtemelen modern bayrağa dönüştü.
Endonezya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Endonezya dilinde Sang Saka Merah Putih ("Kırmızı ve Beyaz") olarak bilinen Endonezya'nın ulusal bayrağı, 13. yüzyıl Majapahit imparatorluğunun bayrağına dayanmaktadır. Endonezya bayrağında yer alan renklerden beyaz; niyetin saflığını temsil ederken, kırmızı: cesareti temsil etmektedir.
Endonezya bayrağı, kırmızı ve beyazdan oluşan yatay bir çift renklidir. Kırmızı bant Endonezya halkının cesaretini ve kanını temsil ederken, beyaz bant halkın saflığını ve ruhlarını temsil ediyor.
Renkler aynı zamanda ülke tarihinin sembolleridir çünkü bir zamanlar tüm Endonezya'yı yöneten antik Majapahit İmparatorluğu'ndan gelmektedirler. Bazı modern kaynaklar iki rengi Endonezya mutfağının temel taşları olan hurma şekeri ve pirinçle de ilişkilendirmektedir.