Şampiy10
Magazin
Gündem

Derste PKK, DEAŞ ve FETÖ de anlatılacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni müfredatı açıklarken, “Türkiye’de 1990 sonrası yaşanan siyasi, ekonomik gelişmeleri dikkate alıp da terörü görmeden olmaz” dedi

ABONE OL
Vatan Haber

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Başöğretmen Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, yeni müfredata ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. “2016-2017 eğitim öğretim yılının başından bugüne kadar 51 müfredat ekseninde kapsamlı bir şekilde bir yenileme, güncelleme, gözden geçirme, ikmal ve değişiklik çalışması yapıldı. Şunu çok iddialı olarak söylüyorum ki bu ana kadar hiçbir müfredat bu kadar çok demokratik katılımla oluşturulmadı ve halkımızın görüşlerine açılmadı” diyen Yılmaz özetle şu bilgileri verdi:

Değerler ana odak

- Yenilenen müfredatlarda değerler ve değer eğitimi ana odak. Adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi kök değerler müfredata eklendi.

- İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı, sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilendi.

- Yenilenen müfredatlar, ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulacak. 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonunda ve 2018-2019 eğitim öğretim yılı başında öğrencilerin yeni programa geçişte eksikliklerini telafi edecek oryantasyon eğitimleri yapılacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılına tüm sınıflarda ve tüm derslerde, yeni müfredatla eğitim öğretim devam edecek.

15 Temmuz anlatılacak

- 4, 5, 6 ve 7’nci sınıflarda okutulan Sosyal Bilgiler Dersi öğretim programında “toplumsal hayatımızda demokrasi” kazanımının işlenmesi sırasında, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Milli Birlik Günü ele alınacak. Türkçe dersleri ile Anadolu İmam Hatip Lisesi meslek derslerinde de 15 Temmuz yer alacak.

17-25 Aralık

- Ortaöğretim Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde ‘90 sonrası Türkiye’de meydana gelen siyasi ekonomik, sosyokültürel ve bilimsel gelişmeler yer alacak. Burada FETÖ’nün yapısı, amaç ve hedefleri ile 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimindeki rolleri ele alınacak.

- 90 sonrası gelişmelerde, 28 Şubat müdahalesi, 27 Nisan e-muhtırası ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünün etkilerine değinilecek. (PKK, DEAŞ ve FETÖ’nün kavram olarak müfredatta yer alıp almadığı sorusu üzerine) Yer alacak. Türkiye’de 1990 sonrası yaşanan siyasi, ekonomik gelişmeleri dikkate alıp da terörü görmeden olmaz. Dolayısıyla terörle yaşıyor muyuz? Terörden bahsetmediğimizde ortadan kalkıyor mu?”

Eğlenceli Fen dersi

Bakan Yılmaz, Fen bilimleri dersinde bazı üniteye ait konu ve kazanımların yerlerinin değiştirildiğini, içeriklerin sadeleştirildiğini ve ihtiyaç duyulmayan bilgi yüklemelerinin önüne geçildiğini söyledi. Öğrencide merak uyandıracak konulara ağırlık verildiğini ifade eden Yılmaz şunları söyledi: “Fen bilimleri dersinin eğlenceli bir şekilde ve yaşamla ilişki kurularak aktarılması hedeflendi. 4. sınıf düzeyinden itibaren tüm sınıf düzeylerinde yer alan sistemler ve sistemlerin sağlığı, güncellenen eğitim programında 6. sınıf düzeyine alındı. Biyoçeşitlilik konusu ve kazanımları 7. sınıftan 6. sınıfa, güneş, dünya ve ay ünitesi konu ve kazanımları ise 6. sınıftan 5. sınıfa alınarak, öğrencilerin mühendislik ve tasarım becerilerini geliştirmek amacıyla bir dinamometre, bir teleskop modeli tasarlaması istendi.”

Mahzuni Şerif Edebiyat’ta

- Türk Dili ve Edebiyatı dersinde öğrencilere Ziya Osman Saba, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Attila İlhan, Nazım Hikmet, Erdem Beyazıt, İsmet Özel, Bekir Sıtkı Erdoğan ve Sezai Karakoç, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif gibi önemli şairlerin şiirlerinden örnekler verildi.

Yeni ismi: Beden Eğitimi ve Spor

- “Oyun ve fizik etkinlikleri” dersine obezite eklendi.

- Beden Eğitimi dersinin ismi “Beden Eğitimi ve Spor” olarak değişti. Bu derse bilinçli spor yapmak, madde bağımlılığının ve dopingin zararları konuları eklendi.

- Sosyal bilgiler dersine dijital okuryazarlık, çevre, finansal, harita ve medya okuryazarlıkları, yenilikçi düşünme becerileri, öz denetim, diyagram çizme ve yorumlama eklendi.

Ölçülebilir açık uçlu soru

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında yapılacak sınavlarda açık uçlu sorularla ilgili bir soru üzerine Bakan Yılmaz, “Bundan sonra yapılacak ilk TEOG’dan başlamak üzere 6-8 arasında açık uçlu soruyu öğrencilerimize sormayı öngörüyoruz. Bu soruların net bir şekilde ölçülebilir olmasına önem veriyoruz. Açık uçlu sorular, objektif, puanlanabilen sorulardan oluşacak” dedi.

‘Cihat’ öğretilecek

Yeni müfredatta ‘cihat’ kavramına da yer verildi. Bakan Yılmaz, cihat ile ilgili kavramın Kur’an-ı Kerim’de bir ayette geçtiğine işaret ederek şunları söyledi: “Dolayısıyla siz buna yok deseniz de o yok olmuyor. Dolayısıyla o halde doğrusunu ve çerçevesini evlatlarımıza öğretmemiz lazım. Bunu yaparsak yanlış anlamaları da ortadan kaldıracağız. Cihadın gerçek anlamı ülkenizi sevmektir, vatanınızı sevmektir. Kırmak, dökmek, savaşmak bunun içine girmez. Ama vatan koruması gerekiyorsa Mehmetçik, asker niye var? Niçin şehitlerimiz var? Dolayısıyla cihadın ne olup olmadığının öğretilmesi de bizim Bakanlığımızın asli görevleri arasındadır. Bundan rahatsız olmaya gerek yok. Bizim gençler bunu merak edip yanlış yerden mi bilgi edinmesi daha doğru olur, yoksa böyle bir şey dinimizde var, doğrusu nedir diye onun aslından öğrenmesi lazım. Dolayısıyla biz cihat kavramının ne olduğunu ve ne olmadığını din derslerinde, fıkıh derslerinde evlatlarımıza vermek istiyoruz.”

Evrim Teorisi anlatılacak mı?

Bakan Yılmaz’a Evrim Teorisi’nin yeni müfredattan çıkarılıp çıkarılmadığı da soruldu. Evrim Kuramı’nın bir teori olarak açık, sade ve rahat bir şekilde anlaşılabilmesi için öğrencilerin bir felsefi altyapıya sahip olması gerektiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, “10’uncu sınıf felsefe dersinde, akıl yürütme, spekülasyon becerilerini gençlere kazandırma amaçlanıyor. Bu beceri kazandırıldıktan sonra 11’inci sınıf felsefe dersinde ontoloji konusu tarihi gelişim içinde verilecektir. Doğal olarak bu gelişimin duraklarından biri olan evrimin yanı sıra diğer ontolojik ve kozmolojik görüşler de verilecektir” ifadelerini kullandı.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

‘Pozitif ayrımcılık konusu sevindirici’

- Eğitim-Sen eski Başkanı ve eğitimci Aladdin Dinçer: “Felsefe dersinin iki saate, ünitelerin kapsamlarının geliştirilmesi oldukça olumlu. Örneğin 6’ncı sınıf sosyal bilgiler dersinde cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, pozitif ayrımcılık ve cinsiyet ayrımcılığı gibi konuların yer alması sevindirici. Ancak 7’nci sınıf sosyal bilgiler dersinde cihat konusu işlenmiş. Ayrıca tartışılan hayatın başlangıcı ve evrim teorisi müfredatta yok. Bakan bir üst kurumda öğretilecek diyerek üniversiteleri işaret ediyor ama herkes üniversiteye gitmiyor. Her üniversiteye giden de evrim teorisini okumuyor. Şimdi en azından evrim teorisi olmasa bile biyolojinin tarihsel gelişim sürecine katkı sağlayanlar arasında Darwin’e yer verilmiş.”

‘Artık dur denilmeli’

- Vatan Gazetesi Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin: “MEB’in müfredat değişikliğine artık dur demesi gerekiyor. Bu alanlarda yeni buluş olmadığı gibi müfredatla bu kadar oynamak iyi değil. Bunun maddi ve manevi ağırlığı var. Her yıl kitapların, soruların sil baştan değişmesi mantıklı değil. Müfredata paralel olarak sınav sistemiyle oynanıyor. Sadece müfredatın değil öğretmenlerin, derslerin anlatılış şekillerinin değişmesi lazım. Bu kadar kısa zamanda bunu yapmak çok zor. Almanya’da bir okulda derse girdiğimde son 10 yılda matematik kitabına müfredat değişikliği olarak sadece bir sayfanın eklendiğini söylediler. Onu da kitapları yeniden basmadan sadece yaprak olarak basıp kitaplara yapıştırmışlar.”

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.