Şampiy10
Magazin
Gündem

Çocuklara sanat eğitimi vermek için 10 neden

Okuldaki eğitim dahilinde de, okul dışında da sanatla ilgilenmeye teşvik edilen öğrencilerin pek çok yönden gelişiminin hızlandığı tespit ediliyor. Peki çocuklarımızı neden sanata yönlendirmeliyiz?

ABONE OL
Vatan Haber

Güzel sanatlar, çocukların bir ilgi alanından bekleyebileceği neredeyse her şeye sahip. Odaklanma, enerjiyi yönlendirme, kendini ifade edebilme ve kanıtlama gibi pek çok bireysel ihtiyacı giderdiği ortada. Buna rağmen sanat eğitimi, aileler açısından diğer dersler kadar önemsenmiyor. Sanat eğitiminin hayata etkisi olmadığı, başarılı bir öğrencilik hayatıyla sanatın ilgisiz olduğu düşüncesi büyük bir yanılgı. Çocuklarınızı sanata yönlendirmek ve eğitim almaya tekvik etmek için 10 geçerli neden derledik.

1- Yaratıcılığı güçlendirir

Çok sıradan bir şeyden ya da her şeyin bahsettiği bir şeyden bahsediyormuşuz gibi görünebilir. Ne var ki, klişeleşmiş ama gerçek bir olgu bu. Sanat, öğrencilerin kendini ifade edebilmesi açısından matematik ve bilime göre çok daha büyük bir hareket alanı sağlar. Çocuğunuzun bir monologu altı farklı şekilde yeniden üretebilmesinin, bir anıyı temsil eden bir resim yapmasının, yeni bir melodi keşfedebilmesinin kıymeti, hem çocukken hem de büyüdüğünde anlaşılabilir. Yaratıcılık, hayatın ritmine dahil edilmesi gereken ve ihtiyaç duyulan bir beceridir.

2- Yükselen akademik başarı

Bu pek bilinmese ve göz ardı edilse de, sanat sadece çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmesine neden olmaz, akademik hayata bütünüyle adapte olup başarısını yükseltmesini de sağlar. Sanat eğitiminde öğrendikleri neredeyse her şey, tüm akademik hayatlarına etki eder.

3- Motor beceriler

Özellikle fiziksel eylemlere dayalı sanat dalları, çocuğunuzun motor gelişiminin hızlanmasında büyük bir rol oynar. Bir enstrüman çalarken tekrarlanan parmak hareketleri de motor beceridir örneğin. Keza fırça teknikleri de...

4- Özgüven

Bir konu hakkında ustalaşmak, ilerlemek, ilgi alanı üzerinden kendisini geliştirmek, çocuğunuzun özgüvenini yadsınamaz bir şekilde artıracaktır. Üstelik sahneye çıkma, sergi açma gibi pek çok başarının ve özgüven desteğinin de bunda rolü olacak. Başarı, her zaman başarı ve özgüveni beraberinde getirir.

5- Görsel öğrenme becerisi

Özellikle küçük çocuklarda, çizim ya da boyama yapmak, küçük bir heykel yapmak, görsel yeteneklerinin ve görsel algılarının gelişiminin anahtarıdır. Northern Illinois Üniversitesi'nden Dr. Kerry Freedman'a göre, çocuklar, dünyayı algılamak için harfler ve rakamlardan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

6- Karar alma yetisi güçlenir

Bir sanat dalıyla ilgilenmek, çocuğunuzun karar alma ve problem çözme yetilerini güçlendirir. "Kendimi dans ederken nasıl ifade edebilirim? Bu karakteri nasıl canlandırmam lazım?" gibi pek çok soru, zihnini meşgul eder ve bunlara cevap vermek için çaba harcar.

7- Sabretmeyi öğretir

sanat, eğlenceli olduğu kadar zorlayıcı da olabilir. Defalarca denemek, düzenli çalışmak, üzerine eğilmek gerekir. Bu yönüyle, istediği her şeye anında sahip olmayı kafasına koyan çocuklar yerine, istediği şeye sahip olmak için farklı yollar deneyerek çözüm üreten ve sabreden çocuklar yetiştirirsiniz.

8- Odaklanma problemlerini çözer

Günümüz çocuklarının en büyük problemlerinden birisi olan odaklanma probleminin de çözümü sanattır. Bir enstrümana, bir resme, bir tiyatro metnine odaklanmayı başaran çocuğunuz, dersleri sırasında da odaklanma probleminin üstesinden gelir.

9- Grup çalışmaları

Müzik grupları, korolar, tiyatro gibi pek çok sanatsal faaliyet, içerisinde grup çalışmasını barındırır. Bu yönüyle, çocuğunuzun kişisel gelişiminde takım çalışmasının yerini sağlamlaştırarak iletişiminin güçlenmesini sağlar.

10- Sorumluluk duygusu gelişir

Yaptığı her şeyin, başarısı kadar başarısızlığının da kendi sorumluluğu olduğunu, ancak bir şeyler üretmesine izin vererek sağlayabilirsiniz. Bu nedenle, hataların da hayatta yer edindiğini, onlardan da dersler alınması gerektiğini çocuklara sanat öğretir.

Andaç ÜZEL

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.