Şampiy10
Magazin
Gündem

Aksaray Nerede, Hangi Bölgede? Aksaray İlçeleri Nelerdir, Neleri Meşhur?

Aksaray, İç Anadolu bölgesinde bulunan bir şehirdir. Aksaray'ın yüz ölçümü 7.659 kilometre kare, deniz seviyesine olan yüksekliği 980 metre ve il plaka kodu da 68 olarak karşımıza çıkar.

ABONE OL
Vatan Haber

Aksaray Nerede, Hangi Bölgede?

Türkiye'de sonradan il olan ilk ilçe olma özelliğine sahip olan Aksaray İç Anadolu bölgesinde bulunan bir şehirdir. Nüfus yoğunluğu düşük olan Aksaray'ın toplam yüzölçümü de 7659 kilometrekaredir. İç Anadolu bölgesinin Konya bölümünde yer alan Aksaray kuzeybatı sınırında Ankara, doğu sınırında Nevşehir, batı ve güney sınırında da Konya ile komşudur.

Aksaray İlçeleri Nelerdir, Neleri Meşhur?

Aksaray sonradan il olan ilk ilçedir ve bu nedenle de önemlidir. Nüfus yoğunluğu az olan Aksaray ülkemizdeki 46. en kalabalık şehir olarak kayıtlara geçmiştir. Aksaray'ın nüfusu 2021 senesinde yapılan sayıma göre 423.011 olarak hesaplanmıştır. Bu nüfusun 211.232'si erkeklerden, 211.779'u ise kadınlardan oluşur.

Aksaray'da kadın ve erkek nüfusu birbirine çok yakındır. Aksaray iline bağlı olarak merkez ilçesi ile beraber 8 ilçe bulunur. Aksaray'ın ilçeleri Sarıyahşi, Ağaçören, Güzelyurt, Sultanhanı, Gülağaç, Eskil, Ortaköy ve Merkez ilçeleridir. 

Aksaray Yöresel Lezzetleri Nelerdir?

Aksaray'a yolu düşenler ya da turistik amaçlı Aksaray'a gidenler buranın yöresel yemeklerini merak ederek tatmak isterler. Aksaray İç Anadolu mutfağının özelliklerini taşır ve kendine has lezzetleri bulunur. Hem sebze hem de et yemekleri bakımından zengin bir mutfağa sahip olan Aksaray'da en çok erişte, çiğleme ve bamya çorbası meşhurdur.

Karıştırma, papara, ayva dolması, soğan dolması, dolaz, kapak böreği, dolma mantı, şeker pancarı yahnisi, sarığı burma, höşmerim ve sıkma da yörenin kendine has lezzetleri arasındadır. Aksaray tava Aksaray'a özgü bir lezzettir ve ana yemek olarak servis edilir. Aksaray'a giden kişilerin bu lezzetleri tatmaları önerilir. 

Aksaray'da Gezilmesi Gereken Yerler Nelerdir?

Peri bacaları ve Selime katedrali: Güzelyurt ilçesinde bulunan peri bacaları Selime kasabasında yer almaktadır. Aksaray şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta olduğu için herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir noktadadır. 

Güzelyurt evleri: Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bulunan bu tarihi evler şehir merkezinden 28 kilometre uzaktadır. Genelde Kapadokya'ya gelen kişiler buraya uğrar. Burası eski dönemlerde Rumların yaşadığı evlerden oluşmakta ve sonrasında da Kurtuluş savaşındaki mübadelede Türklerin yaşadığı yer olma özelliğine sahip olmaktadır. Güzelyurt evleri günümüzde butik otel ya da ev olarak da kullanılır.

Güvercinkayası: Binlerce yıllık tarihi ile günümüze ışık tutan yer Aksaray'ın Çatalsu köyünde yer almaktadır. 1996 senesinden itibaren kazılarının devam ettiği bu yerde birçok kale suruna ve kalıntıya rastlanmaktadır. Mamasun barajının yanında yer alan bu höyüğü ücretsiz bir şekilde ziyaret etmek mümkündür.

Zinciriye Medresesi: 1336 senesinde Karamanoğulları beyliğinden Yahşi Bey tarafından yaptırılmış olan medrese kesme moloz ve tüf taşından inşa edilmiştir. 8 ayrı bölümden oluşan bu medrese mimari açından da oldukça güzeldir.

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.