Gazete Vatan Logo

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı!

Başbakan Erdoğan Diyarbakır’da tarihi mesajlar verdi

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı!

Başbakan’ın Diyarbakır ziyareti tarihi görüntülere sahne oldu. Erdoğan, Barzani ve 37 yıl sonra Türkiye’ye ilk kez gelen ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer’in de eşlik ettiği ziyarette çarpıcı mesajlar verdi.

Çözüm sürecinin ardından Diyarbakır’a ilk kez giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti, tarihi anlara sahne oldu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve 37 yıl sonra ilk kez Türkiye’ye gelen ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer’in de eşlik ettiği ziyarette Erdoğan, Kantar Köprülü Kavşağında düzenlenen toplu açılış töreninde halka hitap etti. “Kardeşlik şehri Diyarbakır, sizi yürekten selamlıyorum, sizleri hasretle selamlıyorum” diye sözlerine başlayan Erdoğan, Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’nin 81 yıl önce 21 Haziran 1932’de Şemdinli sınırından Türkiye’ye gelişini anlattı. İşte Başbakan’ın konuşmasından çarpıcı satır başları:


Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı

- KÖYLER YAKILIP YIKILMIŞTI: “Molla Barzani’nin toprakları uçaklarla bombalanmıştı, köyleri yakılmış, yıkılmıştı. Eşleri, dostları, akrabaları katledilmişti. Sürgüne hüküm giymişlerdi. Buradaki kardeşleri onları muhabbetle kucakladı. ‘Hoş geldiniz, burası sizin evinizdir’ dediler. Gelenlerden bir tanesi şunu söylüyordu: ‘Biz Türkiye’de asılmayı bekliyorduk, idam edilmeyi bekliyorduk zira Türkiye üzerinde bizi tutuklamak ve asmak için ağır baskı vardı ama biz Türkiye’ye seve seve geldik. Çünkü ölsek de Türkiye’de ölmek istiyorduk. Türkiye’de beklediğimiz akıbet bizi karşılamadı, çok iyi muamele gördük.’ Evet, bunu söyleyen Molla Mustafa Barzani’ydi.”

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı

- IRAK KÜRDİSTAN BÖLGESİNDEKİ: “İşte o Barzani 81 yıl önce kardeşlerinin ülkesi Türkiye’ye misafir oldu. Bugün de Molla Mustafa Barzani’nin oğlunu, değerli dostum Mesud Barzani’yi Diyarbakır’da misafir ediyoruz. Tıpkı babanız, amcalarınız gibi kardeşlerinizin toprağına ve onların ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’ne, Diyarbakır şehrimize hoş geldiniz. Sizi, sizin şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki değerli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum.”

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı

- NİHAYET HOŞ GELDİN PERWER: “Tam 37 yıl süren bu anlamsız, bu acı, bu kederli, hüzünlü özleme artık son veriyoruz. Türkiye’nin sesini, bu toprakların sesini bugün artık vatanıyla aşkıyla sevdasıyla buluşturuyoruz. Nihayet hoş geldin Şivan Perwer diyoruz. Evine, yuvana, sevenlerinin gönlüne hoş geldin” dedi.

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı

- AH O DA BURADA OLAYDI: (Ölüm yıldönümü olan Ahmet Kaya’nın ‘Diyarbakır’ adlı türküsünden dizeler okuduktan sonra) “Ben yandım siz yanmayın Allah aşkına diyordu. ‘Hoşçakal ey sevgilim Türkiye’ diyordu. Ne var ki vatana hasret, dosta hasret, kardeşe hasret şekilde tam 13 yıl önce bugün, bir 16 Kasım’da gurbette hayata veda etti. Sevgili dostum Ahmet Kaya’yı vefatının 13. seneyi devriyesinde rahmetle yad ediyorum. Ah diyorum ah, o da burada olaydı.”

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı



- 1920 RUHUYLA: Biz annelerin, babaların göz yaşlarını dindirmeye, gençlerin ölümüne son vermeye ahdettik. İnkar politikalarına, ret politikalarına, asimilasyon politikalarına biz son verdik. Biz 23 Nisan 1920 ruhuyla yeni bir Türkiye inşa ediyoruz.

- ARACILARA İHTİYACIMIZ YOK: Biz sizi seviyoruz. Size efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Bizim aracılara ihtiyacımız yok. Bizim tercümanlara ihtiyacımız yok. Biz her zaman gönül diliyle konuştuk, konuşacağız. Bundan daha güçlü dil olabilir mi?



- RAHATSIZ OLANLAR VAR: Bu yıl Nevruz’da ‘İnşallah bu bahar kalıcı olsun’ dedik. Hamdolsun dağlarımızda, köylerde, yaylalarda, mezralarda bahar devam ediyor. Bu aydınlıktan, bu huzurdan, bu kardeşlikten rahatsız olanlar da var. İçerıde de dışarıda da var.

- NUSAYBİN SABOTAJ: Dün (önceki gün) Nusaybin’de böyle bir sabotaj gerçekleştirdiler. Huzura, barışa, kardeşliğe kurşun sıktılar. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Bunlara imkan vermeyeceğiz.

- KAK MESUT BAŞARDI: Unutmayın kardeşlerim söz silahtan etkilidir. Siyaset, şiddetten çok daha etkilidir. Zalimin değil kendi halkının, kendi kardeşlerinin, mazlumların yanında durmak esastır. Ayrılıktan, çatışmadan, savaştan yana değil her zaman barıştan, dostluktan, kardeşlikten yana olmak önemlidir. İşte onun için Kak (Ağabey) Mesut başarılı oldu. İşte onun için Mesut kardeşim tarih yazdı.

- GENEL AF SİNYALİ Mİ?: Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, “Diyarbakır’ın ‘Yeter artık’ demesini istiyorum. ‘Yeter artık’ demeye var mıyız? İnşallah gelecek çok daha iyi olacak. Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun kucaklaştığını, bir olduğunu, beraber olduğunu, birlikte büyük Türkiye, yeni Türkiye olduklarını göreceğiz hiç endişeniz olmasın” dedi. Başbakan’ın, “Cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz” sözleri, “Genel af mı geliyor” yorumlarına neden oldu.

Erdoğan bu kelimeyi ilk kez kullandı

BARZANİ TÜRKÇE SESLENDİ:

AK Parti’nin geçen yıl yapılan kongresinde, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı” diye anons edilen Barzani bu defa kürsüden “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı” anonsuyla konuşmaya davet edildi. Barzani toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

- DOĞRU ÖNDER: Kürdistan halkının selamını Türk halkına taşıyorum. Bugün bir Türk bulunmuştur ki kardeşlik ve doğru yolları olan bir önder. Savaşlar denendi kimse savaştan bir hayır görmedi. Bir Türk gencin kanı, Kürt gencin eliyle dökülme veya tersi günü kalmamıştır.

- 10-15 YIL ÖNCE İMKANSIZDI: Hepimiz biliyoruz ki, 10-15 sene önce böyle karşınıza gelip konuşmak imkansızdı. Bu da kardeşliğin sonucudur, birbirini anlamanın sonucudur. İnanıyoruz ki, barış süreci sonuca varacaktır. Türkçe bir şeyler söylemek istiyorum. Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Başarılar diliyorum.



Emine Erdoğan ağladı

Perwer ve Tatlıses’in Kürtçe-Türkçe karışık söylediği türkünün sözleri ‘Ağlama’ydı ama Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı.



Halise Teyze’nin duası!

Başbakan Erdoğan törendeki konuşmasında hiçi tanımadığı ancak kendisi için “Allah ömrümün tamamını ona versin” diyerek dua eden 78 yaşındaki Halise Teyze’yi de unutmadı: “Burada Diyarbakır’da, bilmiyorum şimdi aramızda mıdır? Bir haber aldım. Bana 78 yaşındaki Halise Teyze’yi anlattılar. Kendisini de hala görmüş değilim. Duydum ki Tayyip Erdoğan Diyarbakır’a geliyor diye heyecanlanmış. Duydum ki, ‘Allah ömrümün tamamını ona versin’ diye dua ediyormuş. Yine duydum ki 78 yaşındaki Halise Teyze ‘bir yıl oldu hiç çocuğumuz ölmedi’ diye Allah’a hamdediyor, bize hayır duaları ediyormuş. Rabbim, Halise Teyze’ye uzun hayırlı ömürler nasip etsin.”

Haberin Devamı